18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Υπό κράτηση στην Αιθιοπία τέθηκαν εργαζόμενοι καναδικής ανθρωπιστικής οργάνωσης

Διαβάστε επίσης

Το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι Καναδοί τελούν «υπό κράτηση» στην Αιθιοπία, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση ανθρωπιστικής οργάνωσης κατά την οποία μια ομάδα 15 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 13 καναδών υπηκόων, συνελήφθη.

Το υπουργείο είναι «ενήμερο ότι καναδοί πολίτες κρατούνται στην Αιθιοπία», ανέφερε σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε άμεση επαφή με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας και τις τοπικές αρχές για να συγκεντρώσει «περισσότερες πληροφορίες» για την υπόθεση.

Παρέχονται «προξενικές υπηρεσίες» από καναδούς διπλωμάτες «στους συλληφθέντες και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η οργάνωση αρωγής Canadian Humanitarian ανέφερε ότι μια ομάδα «15 επαγγελματιών της υγείας», συμπεριλαμβανομένων 10 καναδών εθελοντών και τριών καναδών εργαζομένων στην οργάνωση, είναι «κρατούμενοι στην Αιθιοπία». Η ίδια ΜΚΟ διευκρίνισε ότι συνελήφθησαν επίσης δύο Αιθίοπες, μέλη της.

Σε βάρος των ανθρώπων που συνελήφθησαν διενεργείται «έρευνα» καθώς αντιμετωπίζουν «κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ασκούσαν την ιατρική χωρίς έγκριση [των αρχών] και διένειμαν ληγμένα φάρμακα», εξήγησε η οργάνωση, που εδρεύει στην Αλμπέρτα (δυτικά) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Αν και δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες που συνδέονται με τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ήταν ασφαλή όλα τα φάρμακα και οι περιποιήσεις που προσέφερε η ομάδα μας», συνεχίζει το κείμενο της Canadian Humanitarian.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι εργάζεται, «σε συνεργασία» με το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών και με την πρεσβεία του Καναδά στην Αιθιοπία, για να διευθετηθεί η κατάσταση «το συντομότερο δυνατόν» και για να επιστρέψουν οι Καναδοί στην πατρίδα τους.

Η Canadian Humanitarian αυτοπαρουσιάζεται ως «απολιτική» οργάνωση και εξηγεί ότι προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη σε τομείς όπως αυτοί της παιδείας, της ιατρικής και της οδοντιατρικής σε νεαρούς Αιθίοπες εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Στον ιστότοπό του, το καναδικό ΥΠΕΞ συνιστά στους υπηκόους της χώρας να δείχνουν «μεγάλη προσοχή» όταν βρίσκονται στην Αιθιοπία «λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα των συνθηκών ασφαλείας». Συνιστά επίσης στους Καναδούς να αποφεύγουν κάθε επίσκεψη στα σύνορά της με το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, την Ερυθραία, την Κένυα και τη Σομαλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα