13.1 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

13.1 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Ενέργεια και επενδυτικές ευκαιρίες θα βρεθούν στο επίκεντρο του ελληνο-γερμανικού φόρουμ

Διαβάστε επίσης

Η ενέργεια, και οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 9 Μαρτίου με κεντρικούς ομιλητές το πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα αναδειχθεί πόσο έχει βελτιωθεί το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας και πόσο θα βελτιωθεί περαιτέρω, μέσα στο Μάρτιο, λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνολικά από το 2008-2018 οι γερμανικές επενδύσεις έφθασαν τα 6 δισ. Ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία γίνεται ισχυρότερη και το φόρουμ αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για διερεύνηση επιχειρηματικών επαφών καθώς υπάρχουν διάφορα πεδία ενδιαφέροντος, ενώ ο υπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι η Γερμανία είναι νούμερο ένα επενδυτής στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια της κρίση αύξησε τις επενδύσεις της αλλά και τώρα που η χώρα εξέρχεται της κρίσης, η παρουσία της Ομοσπονδίας Γερμανίας είναι και απαραίτητη και σημαντική για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός υπογράμμισε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από γερμανικής πλευράς

Η ενεργειακή αγορά και η διαχείριση απορριμμάτων είναι στις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος όπως είπε ενώ πρόσθεσε ότι το φόρουμ έχει ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητες ελληνογερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι τα θέματα προς διερεύνηση , στο φόρουμ, αφορούν στα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για διμερείς συνεργασίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις, ενέργεια κα εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημείωσε ότι στο φόρουμ θα επικεντρωθεί η προσοχή μας, στο πλαίσιο και της δικής του συμμετοχής, στις νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ θα γίνει παρουσίαση του σχεδίου για την Πολιτεία Καινοτομίας.

Η τεχνική συνεργασία με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά στην απολιγνιτοποίηση, οι ΑΠΕ, η διαχείριση αποβλήτων και οι ευρωπαϊκές συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα αποτελούν επίσης ιδιαίτερο κεφάλαιο ενδιαφέροντος για το φόρουμ όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς

«Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί ένα νέο ενεργειακό τοπίο για την Ελλάδα» όπως ανέφερε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστάς Φραγκογιάννης από την πλευρά του απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την wolksvagen συνεχίζονται και θα γίνουν ανακοινώσεις στα μέσα Απριλίου.

Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων

Αναφορικά με το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», το οποίο ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές ότι αυτό στοχεύει στη διάνοιξη νέων κοινών επενδυτικών πεδίων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στην πράσινη ενέργεια καθώς και σε άλλους βασικούς κλάδους της αγοράς.

Σημειώνεται ότι τη διεξαγωγή του φόρουμ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 9 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας – Haus der Deutschen Wirtschaft» αποφάσισαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Κ. Μητσοτάκη, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Βερολίνο, ενώ η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, τελώντας υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνι Γεωργιάδη και του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier.

Την ευθύνη υλοποίησης του φόρουμ ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).

Οι εργασίες του φόρουμ θα επικεντρωθούν:

– Στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

– Στην ανάδειξη νέων πεδίων, τα οποία προσφέρονται, σήμερα, για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βασικότερο αυτό της «πράσινης» ενέργειας

– Στο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστής ως «Green Deal»

– Στους φορείς χρηματοδότησης και το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε κάθε νέα επενδυτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα

– Στη σημασία της καινοτομίας για κάθε νέο επενδυτικό project

– Σε ζητήματα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δομών

– Στην παρουσίαση ενεργειακών ή άλλων best practices

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου: «Στο πλαίσιο του δημόσιου αυτού διαλόγου, η Ελλάδα θα περάσει το μήνυμα ότι, έχοντας ως οικονομία εξασφαλίσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι έτοιμη να δεχθεί νέες διεθνείς επενδυτικές προτάσεις και η Γερμανία θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις της σχετικά με τη δρομολόγηση μελλοντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Λειτουργώντας ως ένα διαδραστικό «think tank» υψηλού επιπέδου, το Φόρουμ θα φιλοξενήσει πλειάδα ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, κορυφαίων στελεχών ελληνικών και γερμανικών ομίλων, εκπροσώπων φορέων χρηματοδότησης, όπως και επενδυτών που θα συμμετάσχουν στις σχετικές εργασίες, προκειμένου να αποκτήσουν ιδία άποψη για τις επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει σήμερα η Ελλάδα».

Κεντρικοί ομιλητές του φόρουμ έχει προγραμματιστεί να είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν από την πλευρά της Γερμανίας ο Peter Altmaier, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και από την Ελλάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Χρίστος Δήμας, και Ιωάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τη γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Andreas Feicht, η κοινοβουλευτική υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Elisabeth Winkelmeier, και ο επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, Thomas Jarzombek.

Τους συνέδρους θα καλωσορίσουν ο Dr. Martin Wansleben, CEO της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Θεματικές ενότητες και συμμετέχοντες

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα λάβουν χώρα τρία κεντρικά πάνελ, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερα πάνελ με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών ανά τομέα.

Ειδικότερα, τo πρώτο κεντρικό πάνελ του Φόρουμ θα έχει τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Προϋποθέσεις και βέλτιστες πρακτικές», τo δεύτερο κεντρικό πάνελ, τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και το τρίτο θα επικεντρωθεί στην «Καινοτομία και την ανάπτυξη για βιώσιμο μέλλον».

Τέλος, τα τέσσερα πάνελ των experts θα επικεντρωθούν στα «Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης για διμερή συνεργασία», στην «Καινοτομία και τα Start-Ups», στις «Καινοτόμες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και στην «Ενεργειακή απόδοση».

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα