back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μήνυμα αλληλεγγύης αλλά και οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας από την ηγεσία της Ε.Ε

Διαβάστε επίσης

«Το πρόβλημα δεν είναι πια μεταναστευτικό και προσφυγικό. Συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας που πραγματοποίησε κατά μήκος των συνόρων του Έβρου μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έστειλε από την πλευρά της ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ενώ γνωστοποίησε την στήριξη της χώρας μας στο μεταναστευτικό με 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων στο εθνικό μας έδαφος με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης και άγνωστων σκοπών», και κατέστησε σαφές ότι «είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η αλήθεια είναι πως η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα» και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς και παραβιάζει κατάφωρα την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ».

«Δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε: «Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση».

«Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο φρόνημα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαμήνυσε προς όλους: «Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη της επιλογής σας».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε απτή αλληλεγγύη από την Ευρώπη που δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό. Μίλησε μάλιστα για κάποιους στην Ευρώπη που βολεύτηκαν να κλείνουν τα μάτια και να αφήσουν τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κρίση και τόνισε ότι η σημερινή παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει ότι αυτό αλλάζει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και σημείωσε ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν τόνισε ότι οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας, υπογράμμισε και από την δική της πλευρά ότι τα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά και δήλωσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη στη χώρα μας.

Παράλληλα τόνισε την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex με 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα και 100 συνοριοφύλακες και ανακοίνωσε την διάθεση 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν και ευχαρίστησε την Ελλάδα όπου, όπως είπε, είναι «η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι, ο οποίος ζήτησε παράλληλα εντονότερη δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε ότι αφορά την στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα