back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων τον Φεβρουάριο

Διαβάστε επίσης

Θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, υψηλό αριθμό απολύσεων, προβάδισμα της ευέλικτης εργασίας και παράλληλη υποχώρηση της ανεργίας -η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα- αποτυπώνουν οι εκθέσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Για «διπλό αισιόδοξο και ενθαρρυντικό μήνυμα από την αγορά εργασίας», έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Αναλυτικότερα:

Κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων ήταν θετικό κατά 7.549 θέσεις. Αυξημένο κατά τουλάχιστον 2.000 θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων για τον Φεβρουάριο, αν και θετικό, ήταν μειωμένο κατά περίπου 3.000 θέσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Περίπου το 55% των νέων συμβάσεων εργασίας, αφορούσαν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Επιπλέον, 4.254 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε ευέλικτης εργασίας, ακόμη και με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Την θετικότερη εικόνα ως προς τις προσλήψεις, εμφανίζουν η εστίαση, τα καταλύματα, το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση και το χονδρικό εμπόριο.

Σε ότι αφορά στο ποσοστό της ανεργίας, τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν στο 16,3% από 18,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και οι άνεργοι αγγίζουν τις 759.000.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στις κατηγορίες από 15 έως 34 ετών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα