back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

EE και ΗΠΑ χαιρετίζουν την εκεχειρία στο Ιντλίμπ της Συρίας

Διαβάστε επίσης

Σε ισχύ έχει τεθεί από τα μεσάνυχτα, η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία και την Τουρκία και προβλέπει κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτυλίσσεται από τον Δεκέμβριο πολύνεκρη επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα μεσάνυχτα επικρατεί «σχετική» ηρεμία, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ακόμη στην επαρχία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «σχετική» ηρεμία, κάτι που σημαίνει κυρίως ότι σταμάτησαν οι ρωσικοί και οι συριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Ωστόσο καταγράφονται κατά τόπους «πυρά πυροβολικού από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εναντίον θέσεων οργανώσεων ανταρτών» σε τομείς των επαρχιών του Χαλεπιού και της Χάμας γύρω από την Ιντλίμπ. Οι τομείς αυτοί ελέγχονται από τζιχαντιστές και αντάρτες.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 21 μέλη των συριακών ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και δύο πυροβόλα και δύο εκτοξευτήρες πυραύλων καταστράφηκαν σε τουρκικά αντίποινα για πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Τούρκοι στρατιωτικοί στην Ιντλίμπ, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σήμερα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία για εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, επισημαίνοντας ότι τώρα η ΕΕ θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αμάχους.

«Η εκεχειρία είναι καλά νέα. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσει, όμως αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, εξήγησε ο Μπορέλ, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.

«Θα το συζητήσουμε», είπε ο Μπορέλ. «Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος (…) και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».

Και ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκτίμησε ότι η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να εδραιωθεί με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

«Θα ήταν σοφό να προστεθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο.

«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως διατεθειμένες να προχωρήσουν μπροστά (…) να πείσουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Δεν θα εμποδίσει τη μάχη κατά της αλ Κάιντα, αλλά θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων», εκτίμησε ο Μπλοκ.

Την ουδέτερη ζώνη στο Ιντλίμπ επισκέφτηκε χτες η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Κέλλυ Κραφτ. Όπως δήλωσε, οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την προσπάθεια για προσωρινή εκεχειρία στην περιοχη, ενώ σημείωσε ότι μία μόνιμη εκεχειρία είναι η καλύτερη λύση.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε με την Τουρκία τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός χθες, προσφέροντας στην Άγκυρα σε αντάλλαγμα την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί η Τουρκία στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας εν μέρει διότι θεωρούσε ότι οι Κούρδοι δεν μπορούσαν με τα περιορισμένα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν να κρατήσουν την περιοχή, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, σε δημοσιογράφους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα