back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Politico: Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία για τη “μελλοντική τους σχέση” Ε.Ε – Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Επιτυχής κρίνεται ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων Ε.Ε – Βρετανίας σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μετά το Brexit και που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ αντίστοιχα μπορεί να μην έδωσαν τα χέρια.. αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στον φόβο του κορωνοϊού… και όχι λόγω των συνομιλιών, που είχαν.
Τουλάχιστον 200 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές εργάζονται πυρετωδώς για το πώς θα καταλήξει η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε μετά το “διαζύγιό” τους.

Τι επετεύχθη έως τώρα:
1. Μια καλή αρχή: Κατανοήθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών. Και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες αναγνώρισαν τις αρετές… και τον επαγγελματισμό των στελεχών των δύο πλευρών. “Κατανοούμε τις θέσεις του άλλου. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα στο παρελθόν” ανέφερε στο Politico μια πηγή, που συμμετείχε στις συνομιλίες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις του προς τη Βόρεια Ιρλανδία, μια κρίσιμη απαίτηση της Ε.Ε. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομάδα της Βρετανίας έχει δεχθεί συγκεκριμένες οδηγίες για να συντάξει σχετικά σχέδια σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας στη Συμφωνία Αποχώρησης που προβλέπει ελέγχους σε προϊόντα και αγαθά που περνούν από τη Μ. Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία προκειμένου να αποφευχθούν τα “σκληρά σύνορα” μεταξύ της δεύτερης και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Ο Μπαρνιέ έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κρατήσει τις υποσχέσεις του. “Επρόκειτο για θέμα εμπιστοσύνης και χρειαζόμασταν αυτό το στοιχείο για να χτίσουμε τη μελλοντική μας σχέση” είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της Ε.Ε ο Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρώην υπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη υποχώρηση από δεσμεύσεις είναι δύο “βασικά κλειδιά” επιτυχίας.
Στη διάρκεια αυτού του πρώτου γύρου που κράτησε από τη Δευτέρα έως χθες δεν υπήρξε καμία διαρροή στα ΜΜΕ. Δεδομένου ότι στις δύο πλευρές εργάζονται 200 άνθρωποι είναι μεγάλη επιτυχία…

2. Πολλές οι συγκλίσεις…: Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι ο πρώτος γύρος ανέδειξε αρκετές συγκλίσεις. Ο Μπαρνιέ ανέφερε συνεργασία σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και τη συμμετοχή του Λονδίνου σε συναφή προγράμματα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για το εμπόριο, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες και την ενέργεια.

3. Τα δύσκολα… τώρα αρχίζουν: Αυτό δεν σημαίνει ότι μια συμφωνία θα είναι εύκολη. Αυτές θα είναι “δύσκολες διαπραγματεύσεις” επεσήμανε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως ακόμα θέματα… αντεγκλήσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και μάλιστα σύμφωνα με τον Μπαρνιέ “πολύ σοβαρά”. Αυτά αφορούν: τη ποινική δικαιοσύνη, την εφαρμογή των νόμων, διακυβέρνηση και αλιεία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξάγουν παράλληλες συνομιλίες σε διάφορά θέματα λόγω του περιορισμένου χρόνου. Αλλά η Ε.Ε έχει ξεκαθαρίσει ότι κυρίως το θέμα της αλιείας είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία.

4. Η Άμυνα δεν είναι ακόμα στο τραπέζι: η πρόταση της Ε.Ε για ξεχωριστές συνομιλίες σε ό,τι αφορά “τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας” έχει ήδη απορριφθεί από το Η.Β.

5. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να μπλοφάρει με αποχώρηση: Κάθε καλή συμφωνία χρειάζεται και τις “μίνι κρίσεις” της: μια μικρή κρίση όταν κάποιος απειλεί να αποχωρήσει για να κερδίσει κάποιους συμβιβασμούς είναι πάντα θεμιτή. Η απειλή του Ηνωμένου Βασιλείου για άτακτο Brexit ως διαπραγματευτική τακτική δεν ισχύει πια καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλά να χάσει σε μια περίπτωση μη συμφωνίας με την Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για πλήρη “ανεξαρτησία” του ΗΒ το 2021 και αν αυτό συμβεί με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο. Αλλά αν όχι… το Brexit δεν θα αποφευχθεί. Η Ε.Ε θα πρέπει τότε να σκεφθεί σοβαρά αν θέλει να αποκαλέσει “μπλόφα” τη δέσμευση του Τζόνσον.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα