back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΙΣΑ για κορονοϊό: Προσλήψεις γιατρών για επιστροφή όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα

Διαβάστε επίσης

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην οποία ζητά να ενισχυθούν οι δημόσιες Δομές Υγείας, με προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο ΙΣΑ ζητά να επισπευστούν οι προσλήψεις νέου προσωπικού που θα στελεχώσουν άμεσα τα νοσοκομεία να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και παράλληλα να αξιοποιηθούν όποιοι από το έμπειρο προσωπικό του ΕΣΥ που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε επιθυμούν να επιστρέψουν για διάστημα ενός χρόνου προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες.

Επίσης ζητά να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του υγειονομικού προσωπικού -το οποίο αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για να νοσήσει από τον ιο- όπως είναι το αναγκαίο υλικό προστασίας π.χ μάσκες απολυμαντικά κ.τ.λ

Ειδικότερα στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:
«Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες φαίνεται ότι θωράκισαν τη χώρα σε επίπεδο πρόληψης διασποράς του κορονοϊού [Covid-19] στην κοινότητα, στο μέτρο του δυνατού. Φαίνεται όμως ότι διεθνώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεπώς και στη χώρα μας βρισκόμαστε μπροστά σε μία πανδημία. Τα μέτρα πρόληψης δεν επαρκούν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας και σύμβουλος της πολιτείας θεωρεί χρέος του και επιβεβλημένο να συμβάλει στο αγώνα αυτό της πολιτείας και της κοινωνίας με συγκεκριμένες προτάσεις.

Έχουμε ήδη ζητήσει δημοσίως να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας, με προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοού στη χώρα μας και συγκεκριμένα να επισπευστούν οι προσλήψεις νέου προσωπικού που θα στελεχώσει άμεσα τα νοσοκομεία προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

Προτείνουμε επίσης και ζητούμε να εξεταστεί άμεσα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης η, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, επιστροφή των ιατρών του ΕΣΥ που πρόσφατα, προ διμήνου μόλις, συνταξιοδοτήθηκαν από το ΕΣΥ για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτοί, οι περίπου 400 συνάδελφοι, έχουν κατά τεκμήριο την εμπειρία και τη γνώση να αντιμετωπίσουν σοβαρά πάσχοντες ασθενείς, αλλά και να εκπαιδεύσουν τις νεότερες γενιές των συναδέλφων μας. Είναι κατά τεκμήριο ικανοί να συντονίσουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδεχόμενης πανδημίας, να εφαρμόσουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ή θεραπεία.

Αποτελούν και συνιστούν ένα έμπειρο και πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να βοηθήσουν αποτελεσματικά για τη συστηματική και βέλτιστη αντιμετώπιση μίας έκτακτης κατάστασης που ενδέχεται να προκύψει στο άμεσο μέλλον για το συγκεκριμένο σκοπό και σε συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα επιλεγούν με την αυτονόητη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για το υγειονομικό προσωπικό. Αρκεί η σχετική πολιτική βούληση και νομοθετική πρωτοβουλία.»

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα