back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γραφειοκρατικά εμπόδια στα σχολικά γεύματα

Διαβάστε επίσης

Άγνωστο παραμένει το πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων για τα σχολεία που, λόγω γραφειοκρατίας, δεν τα έχουν λάβει από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Όπως τόνισε, στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή «Τώρα δέσαμε», η υποδιοικήτρια του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), Φαίη Καρποδίνη, ο νόμος προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες για τον σχετικό διαγωνισμό κι έτσι σε διάφορες φάσεις του μπορεί να προκύψουν εμπόδια λόγω προσφυγών.

Το θέμα ανέδειξε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Αθηναίων, που ζητά ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, ενώ και στα σχολεία της 2ης και 3ης δημοτικής κοινότητας δεν έχει διατεθεί ούτε ένα σχολικό γεύμα.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται εκ νέου

Η κα Καρποδίνη επεσήμανε ότι αρμόδιο για το πρόγραμμα δεν είναι του υπουργείο Παιδείας αλλά το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΑ, ο οποίος όμως δεσμεύεται από τις διατάξεις του νόμου. «Για τα σχολεία της 2ης, 3ης και 4ης δημοτικής κοινότητας της Αθήνας, είχαμε έναν μόνο ανάδοχο, ο οποίος απορρίφθηκε αρχικά, προσέφυγε στην ΑΕΠ, η οποία ζήτησε εκ νέου κρίση με καινούργια δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πληροί τις προϋποθέσεις. Απορρίφθηκε εκ νέου για δεύτερη φορά κι έτσι είμαστε τώρα στη διαδικασία επανα-προκήρυξης του διαγωνισμού για αυτά τα τμήματα», ανέφερε.

Μάλιστα, όπως είπε, φέτος από τα 74 τμήματα της Επικράτειας, αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” υλοποιείται στα 61, με 145.000 γεύματα καθημερινά σε 992 σχολικές μονάδες και με συμμετοχή μαθητών στο 84%.

«Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία»

«Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή κι ο όγκος των δικαιολογητικών που πρέπει να ελεγχθούν είναι τεράστιος. Ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξεκινήσει η διανομή των γευμάτων, δεν μπορεί να γίνει γιατί. Μπορεί, δυστυχώς, να τελειώσει η σχολική χρονιά και μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», δήλωσε η υποδιοικήτρια του ΟΠΕΚΑ.

«Εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί τη διακήρυξη με στόχο να κάνουμε κάποιες αλλαγές, που να διευκολύνουν την κατάσταση. Από εκεί και πέρα, επειδή ο προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι υψηλός, ο νόμος βάζει πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για τον διαγωνισμό. Σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων έχει προαναγγείλει κινητοποίηση στις 12 Μαρτίου στις 9.00 το πρωί, έξω από Υπουργείο Παιδείας, μεταξύ άλλων και για το θέμα των σχολικών γευμάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα