back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και το παραδοσιακό παζάρι στο Μοναστηράκι

Διαβάστε επίσης

Πτώση της κίνησης και των αγορών κατά 15%-20% καταγράφεται, λόγω κορονοϊού, το τελευταίο δεκαπενθήμερο στα παλαιοπωλεία της πλατείας Αβησσυνίας και στα καταστήματα της οδού Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι.

Τις τελευταίες 15 μέρες σταμάτησε ο κόσμος να αγοράζει παλιά αντικείμενα αλλά φυλάει «κομπόδεμα» για την « επόμενη μέρα». Παλαιοπώλες και καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν την χθεσινή μέρα από πλευράς κίνησης ως το μεγαλύτερο «βατερλό» των τελευταίων 10 ετών.

Η πτώση στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, μετά την παγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοιό, άγγιξε το τελευταίο 15νθημερο ακόμη και το 20%, σύμφωνα με τον Μανώλη Λυγιδάκη, πρόεδρο του Σωματείου Παλαιοπωλών «Άγιοι Απόστολοι». «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε οδεύουμε για καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλήθειες για τα παλαιοπωλεία

Πάντως, σε γενικότερες γραμμές, πίσω από την «βιτρίνα» της πλατείας Αβησσυνίας και των παλαιοπωλείων, στο Μοναστηράκι, καταγράφονται τα μεγαλύτερα οικογενειακά δράματα, οι πιο ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες. Ο περισσότερος κόσμος επισκέπτεται πλέον τα παλαιοπωλεία για να «σπρώξει» όσο-όσο κάποιο αντικείμενο αξίας προκειμένου να ανταπεξέλθει οικονομικά για θέματα υγείας, ακόμη και στις απαιτήσεις ενός χειρουργείου. Ο πρόεδρος των παλαιοπωλών κ. Λυγιδάκης δίνει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ των ατόμων που επισκέπτονται συχνά τα παλαιοπωλεία για πουλήσουν αντικείμενα. «Κάποιοι το κάνουν για να πληρώσουν ανεξόφλητους λογαριασμούς (Τραπέζης, ΔΕΗ) και κάποιοι άνεργοι για να εξασφαλίζουν τον επιούσιο.

Σε αντίθεση με τα παλιά χρόνια που τα παλαιοπωλεία έσφυζαν από κόσμο που αγόραζε πράγματα, αντίκες και πολύτιμα αντικείμενα».

Οι περισσότεροι πουλάνε και λίγοι αγοράζουν

Στα χρόνια της κρίσης και μετέπειτα φαίνεται ότι αυτό έχει αλλάξει με τους παλαιοπώλες πλέον να αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές αντικείμενα αξίας και να πωλούν μετέπειτα σε συλλέκτες ή σε άτομα με χοντρό πορτοφόλι, χρόνια πελάτες τους, που τους επισκέπτονται συχνά-πυκνά για κάποια ευκαιρία.

« Μας παρακαλάνε να αγοράσουμε αντικείμενα αξίας ακόμη και έναντι «πινακίου φακής» προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε διάφορες απαιτήσεις. Είναι και κάποιοι άλλοι που μας εκμυστηρεύονται ότι ξεπουλάνε αντικείμενα αξίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας στενού τους συγγενή», δήλωσαν στον Αθήνα 9.84 παλαιοπώλες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο Μοναστηράκι.

[su_slider source=”media: 170769,170768,170767,170766,170765″ width=”400″ height=”660″ title=”no”]

Τι θα βρεις στα παλαιοπωλεία

Πίνακες ζωγραφισμένοι στο χέρι, παλιές συλλεκτικές λάμπες, πολυθρόνες, καθρέπτες με επένδυση ξύλου, γραμμόφωνα, νομίσματα από διάφορα μέρη, έπιπλα διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων, διακοσμητικά αντικείμενα και σερβίτσια τσαγιού, είναι ορισμένα από τα πολλά πράγματα και τις ευκαιρίες που θα βρεις στα παλαιοπωλεία της πλατείας Αβησσυνίας.

« Πουλάνε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς για να ξεχρεώσουν»

Ο Μανώλης Λυγιδάκης,πρόεδρος Σωματείου Παλαιοπωλών «Άγιοι Απόστολοι», που εδώ και δεκαετίες διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα παλαιοπωλεία της πλατείας Αβησσυνίας, επισήμανε επίσης ότι «η τιμή όλων των αντικειμένων έχει πέσει κατά πολύ κι αυτό για να γίνουν πιο προσιτά στο κόσμο. Η αξία τους όμως χάνεται δυστυχώς με αυτό τον τρόπο. Παλαιότερα, ο κόσμος διέθετε χρήματα για την αγορά ενός παλαιού και ιδιαίτερου πίνακα. Σήμερα, προσέχει τι θα αγοράσει και κάνει περισσότερη έρευνα αγοράς και στο τέλος “αν” αγοράσει».

Και κατέληξε: «Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, ούτε φαγητό, ούτε ρούχο. Υπάρχουν βέβαια και οι συλλέκτες που στηρίζουν το είδος ακόμη.«Ο κόσμος έρχεται για να πουλήσει όχι για να αγοράσει. Έχουν τόσα χρέη που πουλάνε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς για να ξεχρεώσουν».

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα