back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στα 84 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα – Η λίστα με τα κλειστά σχολεία – Τα μέτρα του υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Άλλα 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα τέσσερα δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ασθενή με Covid-19.

Tο γεγονός αυτό προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς σημαίνει την  αρχή της διασποράς της νόσου στην κοινότητα και για αυτό το λόγο η Επιτροπή Αντιμετώπισης του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες: «Είναι υποχρέωση όλων, είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων, δεν μπορεί να υπάρχει κάνω ότι θέλω», είπε ο κ. Κικίλιας ενώ απευθυνόμενος στα άτομα των ευπαθών ομάδων τόνισε πως πρέπει «να κάτσουν σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις γιατί οι επόμενοι 2 μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι». 

Η Επιτροπή Αντιμετώπισης του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τα εξής: 

απαγόρευση επισκεπτηρίου σε ασθενείς σε Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες Τεχνητού Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας

-αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων πάνω από 1000 άτομα όπως η Ημιμαραθώνιος 

-αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας σε χώρους συνάθροισης άνω των 50 όπως τα δημοτικά συμβούλια 

-ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια

O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 84, εκ των οποίων τα 81 είναι ελληνικής καταγωγής και τα 3 ξένης. Οι 56 ασθενείς προέρχονται από τους εκδρομείς στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 27 ασθενείς με πιο σοβαρά τον 66χρονο άνδρα που νοσηλεύεται δια σωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου. Άλλοι 57 ασθενείς είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, εξαιτίας των πολύ ήπιων συμπτωμάτων. Για 4 από τα 11 νέα κρούσματα δεν έχει επιβεβαιωθεί ο τρόπος μόλυνσης και συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας απευθύνει ισχυρή σύσταση στα ευπαθή άτομα να μην πραγματοποιήσουν μη αναγκαία ταξίδια και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό. Ευπαθή άτομα είναι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματά, σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Δέσμη νέων έκτακτων μέτρων θέτει σε ισχύ από σήμερα το Υπουργείο Υγείας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊου. Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ και όλων των συνεδρίων για τέσσερις εβδομάδες, ενώ για δύο εβδομάδες αναστέλλονται και οι σχολικές εκδρομές. Για το ίδιο διάστημα, οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Κρεμαστινού στον Αθήνα 9.84: Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα – Οι  ηλικιωμένοι να μένουν στα σπίτια τους

«Βρισκόμαστε στα μέσα μιας παγκόσμιας επιδημικής κρίσης» δήλωσε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού. Μιλώντας στην εκπομπή «Άλλα νέα» και στην Έλενα Μπρέγιαννη η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, τόνισε ότι «Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά είναι σημαντικό ότι η νόσος αυτή αφορά τους ηλικιωμένους. Υπάρχει παράκληση για τους ηλικιωμένους να μένουν όσο γίνεται στα σπίτια τους. Να κάνουν μια αυτοαπομόνωση. Η εξάπλωση του ιού πρέπει να γίνει ομαλά. Να μην έχουμε ένα μεγάλο κύμα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι προς την σωστή κατεύθυνση επειδή αυτός ο ιός μεταδίδεται με φτέρνισμα και σταγονίδια. Όπου υπάρχει συνωστισμός μεταδίδεται πολύ εύκολα ο ιός. Στην Ελλάδα ακόμα δεν είμαστε στο πικ του ιού. Τώρα ξεκινάμε. Στο πικ θα φτάσουμε αν υπάρξουν κρούσματα που δεν είναι συνδεδεμένα με τα αρχικά κρούσματα. Εκτιμώ ότι θα γίνει διασπορά αλλά όσο το δυνατόν μικρότερη. Η συμβουλή μου είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να μην βγάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο μας».

Με απόφαση του Δήμου Αθηναίων, κλειστές θα είναι από σήμερα και για τέσσερις εβδομάδες οι Λέσχες Φιλίας, ενώ εντείνονται οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου.

Περαιτέρω μέτρα για τη θωράκιση του υγειονομικού συστήματος ζητά το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επαγγελματιών στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, ανακοινώνει στις 12 και μισή το μεσημέρι, η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη θα περιλαμβάνεται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού θα μείνουν κλειστές σήμερα και αύριο οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, Αμαλιάδας, Πύργου, Αιγίου και Ζακύνθου, προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Η λίστα με τα σχολεία που κλείνουν στο site του υπουργείου Παιδείας

Νέος αριθμός σχολείων προστέθηκε στη λίστα των σχολικών  μονάδων που κλείνουν προληπτικά λόγω του κορονοϊού από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Η λίστα αυτή ανανεώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Παιδείας συνιστά στους πολίτες, λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κορονοϊό, να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του, www.minedu.gov.gr, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά.

ΕΟΔΥ : Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Όδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού Covid-19.

Οι οδηγίες προς τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, περιλαμβάνουν :

-Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος,

-Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα,

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα),

-Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών,

-Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο,

-Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση,

-Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς,

-Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

ΥΠΑ: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς τη βόρεια Ιταλία  

Την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊού, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.   

Η σχετική NOTAM ισχύει από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας, και πιο συγκεκριμένα τις περιοχές Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto. Η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρείες.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλος στις πτήσεις από και προς Μιλάνο έβαλε από τη Δευτέρα η Alitalia. Όπως ανακοινώθηκε, η ιταλική αεροπορική εταιρεία αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα. 

Έλενα Μπρέγιαννη, Ισίδωρος Ρούσσος, Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα