back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χώρα υπό πολιορκία η Ιταλία – Πολλαπλασιάζονται τα έκτακτα μέτρα διεθνώς

Διαβάστε επίσης

Υπό το βάρος της πρωτοφανούς απόφασης να τεθεί μία ολόκληρη χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η Ιταλία, σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού Covid-19, οι ηγέτες των «27» πραγματοποιούν σήμερα στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) τηλεδιάσκεψη για την εξεύρεση συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης στην πρόκληση.

Η τηλεδιάσκεψη αποτελεί και η ίδια μια πρωτοτυπία, ωστόσο η απειλή αγγίζει πλέον και τους πολιτικούς ιθύνοντες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν τεθεί προληπτικά σε αυτοπεριορισμό, λόγω προβληματικών επαφών τους. Μετά τον Πορτογάλο πρόεδρο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντε Σασόλι τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό επειδή είχε ταξιδέψει στην γενέτειρά του Ιταλία. Πάντως όπως τόνισε ο ίδιος, «το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του. Κανένας ιός δεν μπορεί να παρεμποδίσει την δημοκρατία». Αλλά και στην Ισπανία, ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Vox, Ορτέγα Σμιθ βρέθηκε θετικός στον κορονoϊό, ενώ το κόμμα του ανακοίνωσε σήμερα ότι οι 51 βουλευτές του θα εργάζονται από το σπίτι τους. Ο Ορτέγα Σμιθ είναι ο πρώτος Ισπανός βουλευτής που βρέθηκε θετικός στον ιό. και το περασμένο σαββατοκύριακο συμμετείχε στο ετήσιο συλλαλητήριο του κόμματος με χιλιάδες υποστηρικτές του.

Η εφόρμηση στα σούπερ μάρκετ

Εντός της Ιταλίας, η επέκταση των περιοριστικών μέτρων σε όλη την επικράτεια, έχει δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις. Μεγάλες ουρές έχουν σχηματισθεί έξω από τα σούπερ μάρκετ, ιδίως στη Ρώμη και στη Νάπολη, όπου οι πολίτες αγόρασαν μεγάλες ποσότητες αντισηπτικών ουσιών και οινοπνεύματος (το οποίο πλέον εξαντλήθηκε), αλλά και τροφίμων. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, στα καταστήματα επιτρέπεται η είσοδος, για να ψωνίσει και να πληρώσει στο ταμείο, μόνον ενός πελάτη την φορά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι πιθανό να σταλούν αστυνομικοί και καραμπινιέροι έξω από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων για να εξηγούν στους πελάτες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την διανομή εμπορευμάτων και δεν δικαιολογείται μια τόσο αυξημένη ανησυχία και προσέλευση.

Πέρα από την ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων στην Ιταλία σταμάτησαν μέχρι τις 3 Απριλίου και οι θρησκευτικές τελετές σε όλες τις εκκλησίες. Σε ό,τι αφορά την βοήθεια των ασθενών, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς ιερείς να «βρουν τη δύναμη» να δίνουν την κοινωνία κατ΄ οίκον σε όσους ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση, «στηρίζοντας το έργο των εθελοντών, των γιατρών και των νοσοκόμων». Η Πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισαν για τους τουρίστες και τα τουριστικά γκρουπ εξαιτίας της επιδημίας του νέου ιού, ωστόσο ατομικά οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν και να προσευχηθούν στην εκκλησία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Βατικανού.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης

Η Ιταλίδα υφυπουργός οικονομικών Λάουρα Καστέλι ανακοίνωσε από ραδιοφωνική εκπομπή της Rai ότι βάσει νέου πακέτου μέτρων που θα εγκριθεί αύριο, θα παγώσει τόσο η πληρωμή τραπεζικών δανείων, όσο και των φόρων, καθώς και η καταβολή της αυτοασφάλισης από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η υφυπουργός προανήγγειλε μέτρα στήριξης με ταμείο ανεργίας όλων των επιχειρήσεων που αναγκάζονται να διακόψουν την παραγωγή τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας Στέφανο Πατουανέλι έκανε γνωστό ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν σταδιακά θα έχουν ύψος περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και πιθανότατα θα προκαλέσουν αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ φέτος. Ήδη χθες Δευτέρα κυβερνητική πηγή είχε αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι εξετάζεται αύξηση του ελλείμματος σε 2,8% έναντι προηγούμενου στόχο για 2,2% του ΑΕΠ.

Ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα ξαναγραφτούν πανευρωπαϊκά είναι αναπόφευκτο. Ήδη στην Ουγγαρία ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες, ότι θα χρειαστεί να καταρτιστούν εκ νέου οι προϋπολογισμοί της χώρας για το 2020 και το 2021, ώστε να στηριχθούν, με αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση του κοροναϊού, η οποία απειλεί με μια “βάρβαρη αλλαγή”.

Θα υπάρξουν ελλείψεις φαρμάκων;

Δεν μπορούν να αποκλεισθούν προβλήματα έλλειψης ή προμήθειας φαρμάκων στο μέτρο που θα εξαπλωθεί η επιδημία του Covid-19, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου, ο οργανισμός ξεκίνησε έρευνα για να προσδιορίσει ποια φάρμακα ανθρώπινης ή κτηνιατρικής χρήσης θα βρεθούν σε κίνδυνο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών που είναι απαραίτητα για την παρασκευή των φαρμάκων προέρχεται από χώρες της Ασίας, κυρίως την Ινδία και την Κίνα.

Μακρόν: Βρισκόμαστε στην αρχή

«Βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας» του νέου κορονοϊού στη Γαλλία, υπογράμμισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από επίσκεψή του το πρωί στο κέντρο κλήσεων της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας σε νοσοκομείο του Παρισιού. Ο προσωπάρχης του προεδρικού μεγάρου, ο Πατρίκ Στρζοντά θα εργάζεται πλέον από το σπίτι, αφού ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που εξετάστηκε και βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό γραφείο.

Νέα περιοριστικά μέτρα διεθνώς

Η Δανία, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της, Μέτε Φρέντερικσεν, θα αναστείλει εντός της ημέρας το σύνολο των αεροπορικών συνδέσεων με περιοχές που έχουν ιδιαίτερα πληγεί από τον κορονοϊό, όπως η βόρεια Ιταλία, το Ιράν και η Νότια Κορέα.

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία British Airways ανακοίνωσε ότι ανέβαλε όλες τις σημερινές πτήσεις της προς την Ιταλία μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο σύνολο της χώρας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου, η Σερβία έκλεισε τα σύνορά της για τους επισκέπτες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα του κορονοϊού, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας. Η προσωρινή απαγόρευση αφορά όποιον φθάνει «από την Ιταλία, ορισμένες επαρχίες της Κίνας, τη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ελβετία».

Επίσης το Χονγκ Κονγκ θα θέσει σε καραντίνα όλους τους επισκέπτες από την Ιταλία και από περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας για δύο εβδομάδες από την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού, ανέφερε σήμερα το γαλλικό προξενείο στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου για την μετάδοση του νέου ιού τύπου κορώνα σε «πολύ υψηλό» από «μέτριο», εξηγώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για διάδοση στην κοινότητα της χώρας.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχονται από την Ιταλία, ματαίωση των δημοσίων εκδηλώσεων με περισσότερους από 500 ανθρώπους, αναστολή των μαθημάτων στα πανεπιστήμια και ενθάρρυνση της τηλε-εργασίας στις επιχειρήσεις.

Στη Βρετανία, όπου έγινε γνωστός ο έκτος θάνατος από τον κορονοϊο, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι σε όσους Ιταλούς φθάνουν στη χώρα θα δίνεται οδηγία να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις εκδηλώσεις εξαιτίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνέντευξη Τύπου.

Στον Μόλδοβα, οι αρχές απαγόρευσαν σε όλους τους ταξιδιώτες, που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, την είσοδο στη χώρα αεροπορικώς. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα, τρεις ημέρες έπειτα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα.

Στη βόρεια Ισπανία, οι αρχές της Λα Ριόχα διέταξαν να κλείσουν όλα τα σχολεία προληπτικά σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της τοπικής υγειονομικής αρχής. Η απόφαση των αρχών στην μικρή αυτή περιοχή, όπου έχουν καταγραφεί 102 κρούσματα του ιού, ελήφθη έπειτα από ανάλογη απόφαση που έλαβαν τόσο οι αρχές της περιοχής της Μαδρίτης, όσο και εκείνες της Βιτόρια-Γκαστέις ( πρωτεύουσας της επαρχίας Άλαβα και της αυτόνομης κοινότητας της Χώρας των Βάσκων στα βόρεια). Στην Ισπανία έχουν χάσει τη ζωή τους από την covid-19 28 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα ανήλθε σε 1.204 και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Πρώτο θύμα στον Λίβανο

Εκτός Ευρώπης, ο Λίβανος κατέγραψε τον πρώτο νεκρό από τον νέο κορονoϊό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, προσθέτοντας ότι ο ασθενής βρισκόταν σε καραντίνα μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο στο έδαφος του Λιβάνου προσώπων από τις πληγείσες περιοχές, με εξαίρεση τους πολίτες της χώρας, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων και έχει προειδοποιήσει κατά των δημόσιων συγκεντρώσεων, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 έφτασε αυτή την εβδομάδα τα 41.

Ιράν: 44 νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στο Ιράν αυξήθηκε σήμερα κατά 54 και ανήλθε σε 291, ενώ των κρουσμάτων σε 8.042 αυξημένος κατά 881, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Αίσθηση εν τω μεταξύ προκαλεί η είδηση ότι στην Ισλαμική Δημοκρατία, όπου επισήμως ισχύει πλήρης απαγόρευση του αλκοόλ, 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, αφότου κατανάλωσαν νοθευμένα αλκοολούχα ποτά έπειτα από φήμη που διαδόθηκε ότι το οινόπνευμα καταπολεμά τον νέο κορονoϊό.

Μήνυμα κανονικότητας από την Κίνα

Στην Κίνα, αρχική εστία του νέου κορονοϊού, ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπινγκ επισκέφθηκε την κατεξοχήν πληγείσα πόλη της Βουχάν για να διακηρύξει ότι η επιδημία «έχει πρακτικά τεθεί υπό έλεγχο».

 

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φορούσε μάσκα, έφτασε σήμερα το πρωί στην Ουχάν, στη συνέχεια μετέβη «αμέσως μετά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο» στο νοσοκομείο της Χουοσενσάν, αυτό που κατασκευάστηκε σε 10 μέρες από έναν στρατό εργατών. Στη συνέχεια συνομίλησε -με ασθενείς και με μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο CCTV. Ο πρόεδρος Σι μετέβη επίσης σε συνοικία στην Ουχάν για να μιλήσει με κατοίκους που βρίσκονται σε καραντίνα και αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

«Τα πρώτα αποτελέσματα εξασφαλίστηκαν με την σταθεροποίηση της κατάστασης και την αντιστροφή της τάσης στην Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο ότι μόνον 19 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Η θεαματική αυτή πτώση σε σχέση με τα εκατοντάδες κρούσματα που ανακοινώνονταν καθημερινά τον Φεβρουάριο δείχνει ότι τα δραστικά μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν είχαν αποτέλεσμα.

Νewroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα