back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς – Έλεγχοι του υπ. Ανάπτυξης για τις τιμές στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Αισθητή την τσέπη του καταναλωτή αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα η ραγδαία μείωση της διεθνούς τιμής των καυσίμων. Σωρευτικά το τελευταίο τριήμερο η τιμή της βενζίνης με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μέχρι και χθες στη διεθνή αγορά θα υποχωρήσει σε ποσοστό 8,5%.

Ήδη πάντως από τις 7 Ιανουαρίου που άρχισε η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών λόγω κορονοϊού, οι τιμές της βενζίνης στην εγχώρια αγορά έχουν υποχωρήσει κατά 8% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 14% από τον περασμένο Οκτώβριο. Η τιμή της βενζίνης μειώθηκε κατά 10 λεπτά το λίτρο περίπου και διαμορφώθηκε χθες στα 1,52 ευρώ το λίτρο έναντι 1,62 ευρώ το λίτρο στις 7 Μαρτίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως εμφανίζεται να έχει ξεκινήσει ήδη τους ελέγχους στα τιμολόγια αγοράς για να ελέγξει την πορεία των τιμών προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μειώσεις θα μεταφερθούν στην αντλία προς όφελος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των διυλιστηρίων οι μειώσεις μεταφέρονται αυτόματα στην χονδρική αγορά, προϊδεάζουν ωστόσο για μικρές μειώσεις στην αντλία, επισημαίνοντας ότι η τιμή διύλισης αντιπροσωπεύει σήμερα μόλις το 26% της τελικής τιμής. Ποσοστό 68%, τονίζουν, αντιστοιχεί σε φόρους και 7% στα περιθώρια κέρδους εταιριών και πρατηρίων.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών στις ίδιες τις εταιρίες διύλισης, επισημαίνουν ότι θα υπάρξει σαφώς μια αρνητική επίπτωση στην αποτίμηση της αξίας των αποθεμάτων που θα φανεί στα τριμηνιαία αποτελέσματα η οποία ωστόσο θα εξισορροπηθεί κατά ένα μέρος από την μείωση του κόστους πρώτων υλών και των αναγκών για κεφάλαια κίνησης.

Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο εκφράζει η πλευρά των εταιριών εμπορίας, η οποία αναμένει τη σταδιακή μετακύλιση των διεθνών τιμών στην κατανάλωση. Η πλευρά των πρατηρίων, εξαρτά το ποσοστό της μείωσης στην αντλία από τα δύο προηγούμενα στάδια της αλυσίδας, δηλαδή διυλιστήρια και εταιρίες.

Εκπρόσωποι των πρατηριούχων επισημαίνουν ότι η διεθνής τιμή επηρεάζει ένα πολύ μικρό μέρος της τελικής τιμής. «Η μείωση του αργού κατά 30% επηρεάζει μόνο τα 37 λεπτά από την συνολική τιμή των 1,53 ευρώ το λίτρο της βενζίνης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα