back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ ποιες υπηρεσίες εκτελούνται μόνο ηλεκτρονικά και ποιες καθόλου λόγω κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας λήψης προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει έως τις 31 Μαρτίου αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τις εξής παροχές:

– επίδομα μακροχρονίως ανέργων
– βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων
– ειδικό εποχικό βοήθημα
– ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας
– ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο
– ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
– ειδικό βοήθημα λόγοι επίσχεσης εργασίας
– ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
– συμπληρωματική παροχή μητρότητας
– άδεια σπουδαστών /φοιτητών

καθώς και βεβαιώσεις:

– χρόνου Ανεργίας
– λήψης Επιδόματος Ανεργίας – εξατομικευμένης προσέγγισης
– ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας έως 29 ετών
– ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας 29-55 ετών
– ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους άνω των 55 ετών
– προαιρετικής ασφάλισης μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος – αυτασφάλισης

Επιπλέον, όσον αφορά στην υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτουμένων ανέργων, δεν θα πραγματοποιείται με αυτοπρόσωπη προσέλευση στις Υπηρεσίες ΚΠΑ2, αλλά με αποστολή μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των αρμόδιων ΚΠ2, με το οποίο θα δηλώνεται από τον άνεργο ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης.

Παράλληλα, αναστέλλονται τα προγράμματα Κατάρτισης του ΛΑΕΚ για μεγάλες επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν από τους δικαιούχους οι προβλεπόμενες ενέργειες μετάθεσης των προγραμμάτων τουλάχιστον 15 ημέρες αργότερα και μέχρι νεωτέρας.

ΕΦΚΑ
Με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών/Τοπικών μονάδων του e-ΕΦΚΑ (Κ.Ε.Α.Ο, Υποκαταστήματα, Διευθύνσεις, Περιφερειακά Τμήματα, Γραφεία) και της αποφυγής άσκοπων φυσικών επισκέψεων ιδίως σε περιοχές με αυξημένη επιφυλακή λόγω του κορωνοϊού καθίσταται αναγκαία η προσωρινή αναστολή ορισμένων συναλλαγών με φυσική παρουσία σε συνδυασμό με την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη νέων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλονται έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου οι ακόλουθες συναλλαγές με φυσική παρουσία στις Περιφερειακές/Τοπικές μονάδες, των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, χωρικής αρμοδιότητας της ΠΥΣΥ Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας και των μονάδων του e-ΕΦΚΑ στις έδρες όλων των νομών και ειδικότερα:

α. Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;».

β. Η χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή «Ασφαλιστική Ικανότητα».

γ. Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες οι συναλλασσόμενοι μπορούν να διενεργούν ηλεκτρονικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχης Ταυτότητας Οφειλέτη.

δ. Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε συζύγους και τέκνα ασφαλισμένων, που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα έως 29/2/2020. Σε αυτούς θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες προσωρινή παράταση, ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση με την ΑΑΔΕ. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.

ε. Η καταχώρηση ανανέωσης κάρτας παραμονής για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει παραληφθεί αρχείο από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα γίνει αυτόματα η επεξεργασία και η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.

στ. Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκτυπώνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών.

ζ. Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, εκτός εάν ο ασφαλισμένος πρόκειται να ταξιδέψει εντός των επόμενων 7 ημερών. Για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία στο δικτυακό τόπο του eΕΦΚΑ.

η. Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017, τις οποίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναζητήσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Συνταξιούχοι → Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα