back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζητούν από 3 νοσηλεύτριες να πληρώσουν 210.000 ευρώ για την αποζημίωση που δόθηκε σε συγγενείς ασθενούς

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο του Γενικού Επίτροπου Επικρατείας έχουν τεθεί νοσηλεύτριες, όπως υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων του Ψ.Ν.Α «Δρομοκαϊτειο» καθώς ζητά να τους καταλογισθεί το ποσό των 210.000 ευρώ για αγωγή.

Το σωματείο ζητά από το Υπουργείο Υγείας τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για την Ψυχιατρική νοσηλεία και την παρέμβασή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάργηση του καταλογισμού που επιχειρείται.

Με αίτησή του στο IV(4ο) τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας ο επίτροπος ζητά 210.000.000 ευρώ από τρεις νοσηλεύτριες, ποσό που κατάβαλε το Νοσοκομείο σε αγωγή που κατέθεσαν συγγενείς ασθενούς, η οποία απέδρασε από το Γηροψυχιατρικό νοσηλευτικό τμήμα του Ψ.Ν.Α «Δρομοκαϊτείου» και απεβίωσε.

Το σκεπτικό της απόφασης του επιτρόπου εδράζεται στο γεγονός ότι η οικονομική ζημιά του Νοσοκομείου και κατ΄ επέκταση του Δημοσίου, προκλήθηκε εξαιτίας βαριάς αμέλειας κατά την εκτέλεση των νοσηλευτικών πράξεων και καθηκόντων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, «επικαλείται τους νόμους του άρθρου 98 παρ. 1ζ του Συντάγματος και με συνδυαστική ερμηνεία των διατάξεων 68 & 69 του κώδικα νόμων για το ελεγκτικό συνέδριο και 38 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΝΠΔΔ (νόμος 3528/ 2007, Α19) για να καταλογίσει ευθύνη έναντι των φορέων αυτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το συμβάν σημειώθηκε το 2001 στο Γηροψυχιατρικό τμήμα «Γεμέλειο», όπου νοσηλεύτηκε η ασθενής στο πλαίσιο ανοιχτής ψυχιατρικής νοσηλείας. «Κατά τη διαδικασία σίτισης διαπιστώθηκε η απουσία της ασθενούς και άμεσα διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες βάσει τηρουμένου πρωτοκόλλου για την ανεύρεση της ασθενούς» περιγράφεται.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο καταλαμβάνει έκταση 550 στρεμμάτων περιλαμβάνοντας δασώδης και απόκρημνες περιοχές, οπότε και ομάδες προσωπικού καθώς από την ΕΜΑΚ αναζητούσαν τον ασθενή. Μετά από ένα μήνα εντοπίστηκε η ασθενής νεκρή σε απόκρημνο σημείο εντός του νοσοκομείου.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι υπάρχει αμέλεια από μέρους του νοσηλευτικού προσωπικού που εκτελούσε βάρδια την ημέρα εξαφάνισης και τώρα ο Γενικός Επίτροπος διεκδικεί από τους νοσηλευτές για το Δημόσιο, το ποσό που κατέβαλε ως ηθική βλάβη στους συγγενείς.

«Η φύλαξη των ασθενών σαφώς δεν αποτελεί νοσηλευτική πράξη και ευθύνη. Συγκεκριμένα, στο Γηροψυχιατρικό τμήμα, μοναδικό στη χώρα που εφημερεύει, απασχολούνται δυο έως τρεις νοσηλευτές για εξήντα νοσηλευόμενους που συνήθως πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή σε ανοιχτό πλαίσιο νοσηλείας» υποστηρίζει το σωματείο.

Αιχμές αφήνει το σωματείο για τις ευθύνες που αποδίδονται σε εργαζόμενους για τον θάνατο της ασθενούς, όπως ισχυρίζεται, όταν εγκαίρως ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές για την εξαφάνισή της, βάζοντας στο κάδρο το «Νοσοκομείο και αρχές που είναι αρμόδιες (αστυνομία-ΕΜΑΚ) αλλά και το Υπουργείο Υγείας το οποίο δεν διαθέτει τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού ασφαλείας».

Ενδεικτικό, σύμφωνα με το σωματείο, είναι ότι η κάλυψη τετρακοσίων οργανικών θέσεων εργασίας όταν προβλέπονται χίλιες τετρακόσιες.

«Το Νοσοκομείο εφημερεύει δυο φορές την εβδομάδα και εισάγει 3.000 περιστατικά ετησίως με το 60% να αποτελούν ακούσιες νοσηλείες, πάντα σε ανοιχτό πλαίσιο νοσηλείας».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα