back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ – “Πάγωμα” συμβάσεων εργασίας – Πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα

Διαβάστε επίσης

Επέκταση της καταβολής της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε περισσότερους δικαιούχους, “πάγωμα” της εργασιακής σχέσης του προσωπικού εταιρειών που επλήγησαν από τις συνέπειες του κορονοϊου για τουλάχιστον ένα μήνα και δυνατότητα χρονικής μετατόπισης του δώρου Πάσχα ώστε να καταβληθεί το καλοκαίρι, προβλέπουν τα κυβερνητικά μέτρα για την αγορά εργασίας.

Συνολικά καλύπτονται 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με κόστος άνω των 2 δις ευρώ μόνο για τον Απρίλιο, ενώ η ειδική αποζημίωση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αναλυτικότερα:

Αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται ακόμα και για ολόκληρο το προσωπικό για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης.

Το προσωπικό θα λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Ρητά απαγορεύονται οι απολύσεις.

Ο εργοδότης, υποχρεούται να διατηρήσει το ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας που είχε η επιχείρηση πριν από την εφαρμογή του μέτρου. Αν δεν δηλωθούν οι εργαζόμενοι, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τότε η επιχείρηση θα αποκλείεται από τις ενισχύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

-Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται, ενώ και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

– Επίσης, 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου έως 17 Μαρτίου.

-Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται, αλλά μεταγενέστερα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

-Έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν λάβουν 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και μέσω αυτής οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου.

α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).

β. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα