back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού

Διαβάστε επίσης

Την τρίμηνη αναστολή δόσεων ενημερωμένων δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίσης, άμεση στήριξη με έκτακτο επίδομα 800 ευρώ σε 1,4 εκατομμύριο εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες αφήνοντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Εντός της ημέρας δίνονται στη δημοσιότητα οι κωδικοί δραστηριοτήτων των κλάδων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Το έκτακτο επίδομα θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενου. Η καταβολή του θα γίνει μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις. Εκτάκτως θα καταβληθεί σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών σε όσους λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ.  Παράλληλα, κάλεσε όλους όσους δεν έχουν πληγεί από την κρίση να συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανόνικα, ενώ σημείωσε πως θα διευρύνονται οι ελαφρύνσεις όσο η κρίση προχωρά. Ο υπουργός προειδοποίησε τις εισπρακτικές πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα.

Σε ότι αφορά αντισηπτικά και τις μάσκες ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η αγορά έχει ξεκινήσει να τροφοδοτείται κανονικά και τόνισε ότι το μέτρο του πλαφόν για προμήθεια ειδών από τους καταναλωτές θα είναι αυστηρό προκειμένου να προμηθευτούν τα είδη αυτά όσο το δυνατόν περισσότεροι. Παράλληλα, προειδοποίησε τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν πως από αύριο κλιμάκια του υπουργείου, της αστυνομίας και των περιφερειών θα πραγματοποιούν ελέγχους και τα πρόστιμα για τους κερδοσκόπους θα είναι αυστηρά.
Τέλος, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της αγοράς ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας στα 6 δισ. Πρόκειται για δάνεια που θα δοθούν σε επιχειρήσεις με εγγύηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η εξειδίκευση των δανείων θα γίνει μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας. Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι επιχειρήσεις και εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τον κορονοϊό θα μπορούν να θέσουν με απόφασή τους μέρος ή όλο προσωπικό τους, σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό, το οποίο είναι έκτακτο, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, διευκρίνισε. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων και αν το κάνει η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων εργασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31 Μαρτίου. Ο εργαζόμενος για να λάβει την ηλεκτρονική ενίσχυση θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα ότι έχει αναστολή η σύμβαση εργασίας του.

Χριστιάννα Κούσιου – Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα