back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεπέρασαν τους 13.000 οι θάνατοι από τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο – Σχεδόν ένα δισεκ. άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό – Στους 1.720 αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ισπανία

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 305.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ περισσότεροι από 13.000 έχουν πεθάνει.

Οι θάνατοι στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα, όπου και καταγράφηκε αρχικά το ξέσπασμα του COVID-19 σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις αρχές να μείνουν σπίτι, με βάση στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι περισσότεροι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνα ή υπόκειται σε μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στις ΗΠΑ, το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, με διαφορετικού τύπου μέτρα, ιδίως στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης, ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στην χώρα από την Κυριακή. Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες από την Τρίτη.

Στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλο την Τυνησία, από σήμερα Κυριακή, το ίδιο και στη Ρουάντα.

Ισπανία: Στους 1.720 αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον COVID-19

Ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του COVID-19 στην Ισπανία αυξήθηκε στους 1.720 σήμερα από τους 1.326 θανάτους που είχαν αναφερθεί χθες, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Ισπανία επικαλούμενα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών στη χώρα αυξήθηκε σήμερα στα 28.572 περιστατικά από 24.926 της προηγούμενης καταμέτρησης που είχε δημοσιοποιηθεί χθες, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές αναφορές.

Πάνω από 12.000 θάνατοι παγκοσμίως

Πάνω από 291.420 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας. Τουλάχιστον 12.725 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως χθες Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4.825 άνθρωποι σε 53.578 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Κίνα έχει 81.008 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 3.255 θανάτων.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία και την Κίνα είναι το Ιράν με 1.556 νεκρούς σε 20.610 κρούσματα, η Ισπανία με 1.326 θανάτους (24.926 κρούσματα), η Γαλλία με 562 θανάτους (14.459 κρούσματα) και οι ΗΠΑ με 278 νεκρούς (22.177 κρούσματα).

Αυστηρότερα μέτρα

Η Ιταλία διέκοψε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας και αυστηροποίησε τους κανόνες περιορισμού με το κλείσιμο όλων των χώρων πρασίνου.

Στη Γαλλία τέθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις του νότου.

Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.

Η Γεωργία και το Κιργιζιστάν κήρυξαν χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στην Αϊτή, τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιορδανία, την Ρουμανία και την Μπουρκίνα Φάσο.

Κύπρος: Πρώτος νεκρός 

Απεβίωσε σήμερα ασθενής που νοσηλευόταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη νοσηλεία του στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο ασθενής, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, που νοσηλευόταν στην ίδια κλινική, βρέθηκε θετικός, γεγονός που επιβάρυνε την κλινική του κατάσταση. Ο ασθενής είχε μεταφερθεί για περαιτέρω νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου κατέληξε απόψε, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κόσοβο: Πρώτος θάνατος ηλικιωμένου

Οι αρχές ανέφεραν τον πρώτο θάνατο από τον COVID-19.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο 82 ετών που πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο και είναι το πρώτο θύμα του COVID-19, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας στο Κόσοβο.

«Ο ασθενής είχε χρόνιο καρδιολογικό και πνευμονολογικό νόσημα» ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Κόσοβο έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ έχει αναφέρει 31 περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Ρουμανία: Πρώτος θάνατος από την επιδημία Covid-19 στη χώρα

Η ρουμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο στη χώρα που οφείλεται στον νέο κορονοϊό.

Πρόκειται για έναν 67χρονο άνδρα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου. Αυτός διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό στις 18 Μαρτίου και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Κραϊόβα, στη νότια Ρουμανία.

Η Ρουμανία, η οποία έχει καταγράψει 367 κρούσματα κορονοϊού μέχρι σήμερα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης αναγκης στις 16 Μαρτίου για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Κολομβία: Τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του ιού, ανακοίνωσαν οι αρχές

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 58χρονο άνδρα που εργαζόταν ως οδηγός ταξί στην παράκτια πόλη Καρταχένα.

“Στις 4 Μαρτίου μετέφερε Ιταλούς τουρίστες με το όχημά του και δύο μέρες αργότερα εμφάνισε τα πρώτα συμπτώμστα”, τόνισε το υπουργείο, προσθέτοντας πως ο άνδρας είχε ανεπαρκώς ελεγχόμενη υπέρταση και διαβήτη.

Ο ασθενής νοσηλεύτηκε αρχικά στις 13 Μαρτίου και απεβίωσε τρεις μέρες αργότερα.

Η αδερφή του θύματος, γιατρός που τον φρόντιζε και ένας από τους επιβάτες στο ταξί του, βρέθηκαν όλοι θετικοί στον ιό.

Στην Κολομβία έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 210 κρούσματα του Covid-19.

Σε όλη την χώρα των Άνδεων θα επιβληθεί από την Τρίτη το βράδυ καραντίνα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ανασχέσει την εξάπλωση της πανδημίας.

ΛΔ Κονγκό: Πρώτος θάνατος εξαιτίας του ιού – Κλείνουν τα σύνορα τους γειτονικές χώρες

Η Λαϊκή Δημοκρατική του Κονγκό ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού στην Κινσάσα, ενώ η Ρουάντα, το Κονγκό και η Αγκόλα ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων τους.

«Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας (INRB) επιβεβαίωσε πέντε νέα κρούσματα. Είχαμε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του Covid-19», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ετένι Λονγκόντο χθες με tweet του.

Η ΛΔ του Κονγκό έχει εντοπίσει συνολικά 23 κρούσματα από τις 10 Μαρτίου.

Πέντε ακόμα θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής: Τρεις στη Μπουρκίνα Φάσο, ένας στη Γκαμπόν και ένας στον Μαυρίκιο.

Το γειτονικό Κονγκό ανακοίνωσε χθες «το άμεσο και μέχρι νεωτέρας κλείσιμο όλων των συνόρων» μετά τον εντοπισμό ενός νέου κρούσματος, του τέταρτου στη χώρα.

«Τα σύνορα έκλεισαν», ανακοίνωσε επίσης η Ρουάντα το βράδυ του Σαββάτου, η οποία έχει διατάξει μέτρα περιορισμού του πληθυσμού της.

Η Αγκόλα, η οποία ανακοίνωσε χθες τα δύο πρώτα κρούσματα του Covid-19, ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το πρώτο θύμα του κορονοϊού στη ΛΔ του Κονγκό είναι ένας συγγενής (αδελφός και μέλος του υπουργικού συμβουλίου) της υπουργού Οικονομικών, η οποία και η ίδια βρέθηκε θετική στον ιό, τόνισαν διάφορα μέσα ενημέρωσης στην Κινσάσα.

Το τακτικό υπουργικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε την Παρασκευή, συνήθη ημέρα συνεδρίασής του, μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη.

Την Παρασκευή, οι κονγκολέζικες αρχές περιόρισαν τον αριθμό των επιβατών σε δημόσιες συγκοινωνίες στην Κινσάσα. Το Πανεπιστήμιο της Κινσάσας διέκοψε επίσης τη λειτουργία του. «Όλες οι επισκέψεις σε κρατούμενους απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας» ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Από τώρα και στο εξής, τα μέσα ενημέρωσης θα αφιερώνουν τουλάχιστον τρεις ώρες των προγραμμάτων τους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κορονοϊό», δήλωσε το υπουργείο Επικοινωνίας.

Χιλή: Πρώτος θάνατος από κορονοϊό στη χώρα

Μια 83χρονη γυναίκα πέθανε το Σάββατο στη Χιλή από τον ιό Covid-19. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στην επιδημία του κορονοϊού σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

“Πενθούμε τον πρώτο θάνατο στη Χιλή από τον Covid-19. Μια 83χρονη γυναίκα”, έγραψε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Χιλή έχει καταγράψει 537 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων 33 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Η πρωτεύουσα πλήττεται ιδιαίτερα με 359 κρούσματα.

Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο καραντίνας, αλλά οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τους δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας.

Φιλιππίνες: Έξι επιπλέον θάνατοι και 73 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα πως εντόπισε 73 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας σε 380 το συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα.

Παράλληλα καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο σε 25 νεκρούς.

Η υφυπουργός Υγείας Ροζάριο Βεργκέιρε δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο DZBB πως η άνοδος στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μπορεί να είναι “τεχνητή” καθώς η κυβέρνηση προλαβαίνει να καταγράψει μόνο τα τεστ που έχουν συσσωρευτεί.

Τουρκία: Δώδεκα νέοι θάνατοι, 21 συνολικά οι νεκροί, 227 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στην Τουρκία ανήλθε σήμερα στους 12, αυξάνοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 277, τα οποία πλέον ανέρχονται σε 947 συνολικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Συνολικά έγιναν 2.953 διαγνωστικά τεστ τις προηγούμενες 24 ώρες, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Αίγυπτος: Δύο ακόμη οι νεκροί από τον Covid-19, ανεβάζουν σε 10 τα θύματα

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χθες μέχρι από τον φονικό κορονοϊό στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Τα δύο νέα θύματα είναι από το Κάιρο, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Γκίζας. Πρόκειται για μία 68χρονη Αιγύπτια και έναν 75χρονο Αιγύπτιο.

Παλαιστίνη: Πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στη Λωρίδα της Γάζας

Τα πρώτα δύο κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Δύο Παλαιστίνιοι που είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν και εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό αργά το Σάββατο. Τέθηκαν σε καραντίνα στην Ράφα, την πόλη κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, έπειτα την άφιξή τους την Πέμπτη, τόνισε το υπουργείο.

Σχολεία, δημόσιες αγορές και αίθουσες εκδηλώσεων έχουν κλείσει στην Γάζα εδώ και δύο εβδομάδες για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Ο παράκτιος θύλακας, 375 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι το σπίτι σχεδόν 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, και τα επίπεδα φτώχειας και ανεργίας να είναι υψηλά.

Ένας ισραηλινός αποκλεισμός έχει θέσει εδώ και χρόνια περιορισμούς στην μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Την περασμένη εβδομάδα η Χαμάς, που ελέγχει το θύλακα, ανέφερε πως θα επιτρέψει μόνο σε ασθενείς που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης να φύγουν από την Γάζα, είτε μέσω Αιγύπτου, είτε μέσω Ισραήλ. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 53 κρούσματα του Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παλαιστινιακή Αρχή: Κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες από σήμερα στις 22:00 το βράδυ

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να παραμείνουν για 14 ημέρες στα σπίτια τους, από σήμερα στις 22:00 το βράδυ, σύμφωνα με τηλεοπτικό διάγγελμα.

Γερμανία: Στα 18.610 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, με αύξηση θανάτων στους 55

Το ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στη χώρα αυξήθηκε σήμερα στα 18.610 περιστατικά.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 1.948 περιστατικά, από την προηγούμενη ημέρα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών σύμφωνα με το ίδιο ινστιτούτο αυξήθηκε στους 55, αυξημένος κατά 9 από τους 46 νεκρούς που είχαν ανακοινωθεί χθες.

Αφγανιστάν: Δέκα νέα κρούσματα στην πληγείσα από τον πόλεμο χώρα

Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 10 νέα κρούσματα κορονοϊού, την ώρα που οι αρχές του έχουν επιβάλλει περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 στην πληγείσα από τον πόλεμο χώρα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Φερζοντίν Φερόζ δήλωσε ότι 97 δείγματα ελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο και τα 10 από αυτά ήταν θετικά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στο Αφγανιστάν ανήλθε σε 34 σήμερα, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι μεταξύ των ύποπτων κρουσμάτων βρίσκονται δύο βουλευτές και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

“Υπάρχει ο φόβος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα, ιδιαίτερα στην Καμπούλ όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι”, σημείωσε.

Iράν: Στους 1.685 αυξήθηκαν οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν από τον COVID-19 αυξήθηκε στους 1.685 με 129 θανάτους να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην κρατική τηλεόραση.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στο Ιράν, έφτασε στους 21.638.

Ιράν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργανώνουν κέντρο αντιμετώπισης των περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στην πόλη Ισφαχάν

Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) οργανώνει ένα κέντρο 50 κλινών για την αντιμετώπιση περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν.

Τσεχία: Σε 1.047 αυξήθηκαν τα κρούσματα – Δεν υπάρχουν νεκροί

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Τσεχία αυξήθηκε σήμερα το πρωί σε 1.047, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα αυτή με τα 10,7 εκατομμύρια κατοίκους κατέγραψε χθες Σάββατο 158 νέα κρούσματα, σύμφωνα και πάλι με το υπουργείο.

Έξι άνθρωποι ανάρρωσαν από τον νέο κορονοϊό, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Οι υπηρεσίες υγείας έχουν υποβάλλει σε εξετάσεις 15.584 ανθρώπους.

Μαλαισία: 123 νέα περιστατικά καταγράφηκαν σήμερα

Η Μαλαισία ανέφερε σήμερα 123 νέα περιστατικά από τον COVID-19, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των περιστατικών στα 1.306, ενώ έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 34 από τα νέα περιστατικά συνδέονται με μία θρησκευτική συνάντηση, που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Μαλαισία έχει αναφέρει το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών μόλυνσης στη Νοτιοανατολική Ασία.

Κίνα: Οι αρχές ανακοίνωσαν 46 νέα κρούσματα, σχεδόν όλα “εισαγόμενα”

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 46 νέα κρούσματα του κορονοϊού, στην τέταρτη συνεχόμενη μέρα αύξησης του αριθμού, με όλα, εκτός από ένα, να ήταν άνθρωποι που έφτασαν από το εξωτερικό μολυσμένοι από τον ιό, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ενώ στην ηπειρωτική Κίνα μειώνεται δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης του Covid-19, το ένα που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν το πρώτο μετά από τέσσερις μέρες. Στην χώρα παρατηρείται μια σταθερή άνοδος των “εισαγόμενων” κρουσμάτων, κυρίως Κινέζοι που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Χθες Σάββατο, οι κινεζικές αρχές ανέφεραν 41 νέα κρούσματα, όλα άνθρωποι που έφθασαν στη χώρα μολυσμένοι από τον κορονοϊό στο εξωτερικό.

Από την έναρξη της πανδημίας, σε όλη την ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί 81.054 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και 3.261 θάνατοι, ανάμεσά τους έξι χθες Σάββατο.

Στην επαρχία Χουμπέι, όπου ξέσπασε στα τέλη του περασμένου έτους η πανδημία, δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

Κίνα-Γαλλία: Ετοιμότητα του Πεκίνου για συνεργασία με το Παρίσι στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία στην πρόληψη και τον έλεγχο εξάπλωσης του κορονοϊού, για να οικοδομηθεί μία κοινότητα κοινής υγείας, για την ανθρωπότητα.

Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε το παραπάνω σχόλιο σε ένα πρόσφατο μήνυμά του προς το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο και εξέφρασε την ειλικρινή του συμπάθεια εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού της Κίνας, στο γαλλικό λαό, εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορονοϊού στη Γαλλία.

Νότια Κορέα: Οι αρχές ανακοίνωσαν 98 νέα κρούσματα

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα 98 νέα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8.897.

Η καθημερινή καταμέτρηση των μολύνσεων δείχνει μια συνεχή τάση επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας παρά μια ελαφρά άνοδο των κρουσμάτων το Σάββατο.

Ιαπωνία: Επιβεβαιώθηκαν 14 κρούσματα σε ιατρικό κέντρο

Οι αρχές του νομού Όιτα στην Ιαπωνία επιβεβαίωσαν σήμερα δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού σε ιατρικό κέντρο, με τα οποία ανέρχεται σε 14 ο συνολικός αριθμός τους στις εγκαταστάσεις αυτές, μετέδωσε το Kyodo.

Δύο νοσηλεύτριες που εργάζονται στο Ιατρικό Κέντρο της Όιτα, η μία ηλικίας γύρω στα 20 και η άλλη περίπου 50 ετών, επιβεβαιώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, μολονότι παρουσίαζαν μόνον ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με το Kyodo.

Τα δύο νέα κρούσματα έπονται άλλων 12 που επιβεβαιώθηκαν στο κέντρο αυτό μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών.

Οι αρχές του νομού αυτού στη νοτιοδυτική Ιαπωνία υποβάλλουν σε εξετάσεις περίπου 600 μέλη του προσωπικού και ασθενείς που νοσηλεύονται ή είχαν νοσηλευτεί εκεί, σύμφωνα με το Kyodo.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 1.055 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης της Covid-19 ως σήμερα, κατά 40 περισσότερα από χθες, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NHK. Ο αριθμός ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο των 1.000 κρουσμάτων την ώρα που η χώρα αγωνίζεται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Στον επίσημο απολογισμό των κρουσμάτων δεν περιλαμβάνονται τα 712 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο που βρισκόταν σε καραντίνα στα ανοιχτά του Τόκιο τον περασμένο μήνα.

Το Kyodo μετέδωσε επίσης σήμερα ότι η Οζάκα επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 70 ετών πέθανε από τη νόσο. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που καταγράφεται εκεί.

Ταϊλάνδη: Σε 188 ανέρχονται τα νέα κρούσματα στη χώρα, με το σύνολό τους να φτάνει πλέον σχεδόν τα 600

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε 188 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, στην μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνει σε μια μέρα, με τα οποία το σύνολό τους ανέρχεται σε 599, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υγείας.

Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων συνδέεται με αυτά που είχαν διαγνωσθεί μεταξύ των παρευρισκομένων σε στάδιο πυγμαχίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία σημείωσε ότι ένας ασθενής ανάρρωσε.

“Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα βρέθηκαν στην Μπανγκόγκ και μεταξύ νέων ανθρώπων, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν κοινωνικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερα κρούσματα”, πρόσθεσε ο ίδιος και κάλεσε τον κόσμο να μείνει σπίτι.

Στην Ταϊλάνδη ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από την Covid-19.

Ισπανία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα ακόμη 15νθήμερο

H κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά 15 ακόμη ημέρες, μετά την αρχική 15νθήμερη κατάσταση ανάγκης που είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του COVID-19, όπως ανέφεραν σήμερα οι εφημερίδες «El Pais» και «El Mundo».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επικοινώνησε την απόφαση τις κυβέρνησης στα στελέχη της περιφερειακής διοίκησης μέσω μιας βιντεοκλήσης.

Η επιβολή της κατάστασης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, απαγορεύει όλες τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Αυστραλία: Αναστολή λειτουργίας από αύριο το μεσημέρι, των επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έδωσε εντολή σήμερα για την αναστολή λειτουργίας από αύριο το μεσημέρι, αρκετών επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι.

Μεταξύ αυτών, θα κλείσουν οι παμπ, τα καζίνα, τα γυμναστήρια, αλλά και οι κινηματογράφοι, στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί καθώς αρκετοί άνθρωποι εμφανίστηκαν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις των αρχών για τη λήψη προσωπικών μέτρων προστασίας και παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ατόμων.

Ομάν: Απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και περιορισμός των συναλλαγών με χαρτονομίσματα

Το Ομάν απαγόρευσε σήμερα τις δημόσιες συγκεντρώσεις ανθρώπων, περιόρισε τον αριθμό του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έκλεισε τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Οι αρχές στο σουλτανάτου έχουν αναφέρει 55 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης, ενώ ζήτησαν από τον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εργασία και παρότρυνε τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους πολίτες να περιορίσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ισημερινός: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας μετά την καταγραφή 400 κρουσμάτων μέσα σε 4 μέρες

Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας του Ισημερινού υπέβαλαν το Σάββατο την παραίτησή τους, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα εκτοξεύτηκε σε πάνω από 500.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, απαγορεύοντας την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα, επιβάλλοντας παράλληλα μια νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μαζί με άλλα μέτρα περιορισμού μετακίνησης.

Χθες Σάββατο, αξιωματούχοι σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εξ αποστάσεως, ανακοίνωσαν 532 κρούσματα και επτά θανάτους εξαιτίας του ιού. Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλζνερ είχε κάνει λόγο για δύο θανάτους και 111 κρούσματα, αριθμός που ήταν διπλάσιος από την προηγούμενη μέρα (58 κρούσματα τη Δευτέρα).

Ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου απολογισμού, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παραίτηση της υπουργού Υγείας Καταλίνα Αντραμούνο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Στην θέση διορίστηκε ο γιατρός Χουάν Κάρλος Σεβάγιος, που έχει εργαστεί σε αρκετά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με μια προεδρική ανακοίνωση, παραιτήθηκε και ο υπουργός Εργασίας.

Μετά τις καταγγελίες επαγγελματιών στους τομείς υγείας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν επαρκή βοήθεια για να φροντίσουν ασθενείς που μολύνονται από τον ιό, η Αντραμούνο επισκέφτηκε την Παρασκευή δημόσια νοσοκομεία, διαβεβαιώνοντας το προσωπικό ότι θα τους χορηγηθούν επαρκείς ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμοί.

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ πως η κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στους πλέον ευάλωτους πολίτες της χώρας, δίνοντας απευθείας ένα ποσό 60 δολαρίων για δύο μήνες στις οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 400 δολαρίων.

ΗΠΑ: Αρνητικοί στον κορονοϊό ο Μάικ Πενς και η σύζυγός του, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η σύζυγός του εξετάσθηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό, δήλωσε η εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Κέιτι Μίλερ.

Την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ένα μέλος του γραφείου του Πενς βρέθηκε θετικός στον ιό, τονίζοντας ωστόσο πως ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ούτε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχαν έρθει σε στενή επαφή με το άτομο αυτό.

«Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και της Δεύτερης Κυρίας, Κάρεν Πενς για τον Covid-19», ανέφερε με tweet της η Μίλερ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ηγείται της ειδικής ομάδας που συγκροτήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19.

HΠΑ: Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ καλεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν στα ψώνια τους επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Κρίστοφερ Σουνούνου προέτρεψε το Σάββατο τους καταναλωτές στην πολιτεία να αφήνουν σπίτι τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια, λέγοντας ότι σύντομα θα δώσει εντολή στα καταστήματα να χρησιμοποιούν μόνο νέες πλαστικές και χάρτινες σακούλες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί σε εργαζόμενους σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με γεμάτα με κόσμο καταστήματα και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που παραμένει ζωντανός και μολυσματικός για ώρες σε επιφάνειες.

Περιβαλλοντολόγοι έχουν εδώ και χρόνια στραφεί ενάντια στις πλαστικές σακούλες και τα τελευταία χρόνια πολλές περιοχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Νιου Χάμσαϊρ, εξετάζουν τον περιορισμό χρήσης τους.

Ο Σουνούνου τόνισε χθες σε ανάρτηση στο twitter ότι «με αναγνωρισμένη την μετάδοση στην κοινότητα (του κορονοϊού), είναι σημαντικό οι αγοραστές να αφήνουν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες τους στο σπίτι, δεδομένου του δυνητικού κινδύνου για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, τους καταστηματάρχες και τους πελάτες».

«Θα εκδώσω ένα διάταγμα με τη μορφή κατ’ επείγοντος που θα δίνει εντολή σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και τα καταστήματα λιανικής πώλησης στην πολιτεία να χρησιμοποιούν προσωρινά μόνο καινούργιες χάρτινες ή πλαστικές σακούλες που θα δίνονται από τα καταστήματα το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Σουνούνου στο tweet.

Το γραφείο του κυβερνήτη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα.

Ο Σουνούνου είναι Ρεπουμπλικάνος σε μια πολιτεία που στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές ψήφισε υποψήφιους των Δημοκρατικών. Είναι γιος του πρώην κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ, Τζον Σουνούνου, ο οποίος διετέλεσε επιτελάρχης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει ήδη απαγορεύσει συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ατόμων, έχει βάλει περιορισμούς σε εστιατόρια και μπαρ, και ζήτησε από όλα τα δημόσια σχολεία να μεταβούν στην τηλε-εκπαίδευση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19.

Το Νιου Χάμσαϊρ είχε 55 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έως το Σάββατο.

Βρετανία: Η κυβέρνηση ζητά από 1,5 εκατομμύρια Βρετανούς με εύθραυστη υγεία να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για τρεις μήνες

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη χώρα και είναι οι πλέον ευάλωτοι στην επιδημία του κορονοϊού, να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για τρεις μήνες.

«Έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Αγγλία που έχουν ταυτοποιηθεί από το NHS (Eθνικό Σύστημα Υγείας) ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών ασθενειών εάν μολυνθούν με κορονοϊό, θα πρέπει να μείνουν σπίτι για να προστατευθούν», ανέφερε η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.

Μια ειδική τηλεφωνική γραμμή θα δημιουργηθεί για να βοηθηθούν όσοι την χρειάζονται περισσότερο. Τρόφιμα και φάρμακα μπορούν να παραδοθούν στο σπίτι για απομονωμένους ανθρώπους.

«Αυτή θα είναι μια περίοδο ιδιαίτερα βασανιστική για όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και γι ‘αυτό παίρνουμε επείγουσα δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι εξαιρετικά ευάλωτοι λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα βασικά προϊόντα θα πρέπει να τους παρέχονται», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας «θα έρθει σε επαφή με εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από μια πολύ σοβαρή ασθένεια ως αποτέλεσμα του Covid-19 για να τους συστήσουν να μείνουν σπίτι για τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες», δήλωσε ο δρ. Πολ Τζόνσον διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

«Αν λάβετε ένα γράμμα, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργήσετε για την ίδια σας την προστασία, μην συμμετέχετε σε καμία συνάθροιση φίλων ή οικογένειας, μην βγαίνετε έξω για ψώνια, για αναψυχή ή για ταξίδια», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Οι άνθρωποι που προσδιορίζονται ότι ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο, περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, εκείνοι με σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις ή συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και κάποιοι που λαμβάνουν ορισμένου τύπου φαρμακευτική αγωγή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με δηλώσεις του σε κυριακάτικες βρετανικές εφημερίδες προειδοποίησε σήμερα πως το βρετανικό Eθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ενδέχεται να «υπερφορτωθεί» από την πανδημία του κορονοϊού, όπως το ιταλικό σύστημα υγείας σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η εξάπλωση του κοροναϊού επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει ήδη σκοτώσει 233 ανθρώπους. Σχολές, παμπ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους έχουν κλείσει από την Παρασκευή.

Η Κούβα απέστειλε στην Ιταλία γιατρούς που διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα

Η Κούβα απέστειλε στην Ιταλία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική, για να βοηθήσουν την χώρα αυτή που πλήττεται βαρύτατα από την επιδημία Covid-19 στην καταπολέμησή της.

Προορισμός της ομάδας αυτής, η οποία έφτασε χθες Σάββατο στην Ιταλία, είναι η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού στην ευρωπαϊκή χώρα. Σε έναν μήνα τουλάχιστον 4.825 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία.

Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο και “προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας” στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.

Τριάντα από τα μέλη της ομάδας αυτής είχαν αγωνιστεί κατά της επιδημίας του Έμπολα στην δυτική Αφρική το 2014 κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας σε τελετή που έγινε προτού αυτή αναχωρήσει από την Αβάνα για την Ιταλία.

Η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών, η οποία απέφερε το 2018 έσοδα άνω των 6,3 δισεκ. δολαρίων (περίπου 5,8 δισεκ. ευρώ), επιπλέον του τουρισμού, αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κουβανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τουρκία: Ποσοστό άνω του 85% των επιβατικών αεροπλάνων των Turkish Airlines δεν χρησιμοποιείται τώρα λόγω της Covid-19

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Turkish Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι ποσοστό 85% των επιβατικών αεροπλάνων της εταιρείας δεν χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή, μετά την απαγόρευση από την Τουρκία των πτήσεων από περισσότερες από 60 χώρες λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.

Επίσης έχει απαγορευτεί στους επιβάτες που είναι άνω των 65 ετών να πετούν με την Turkish Airlines, έπειτα από απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε χθες Σάββατο η Άγκυρα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, πρόσθεσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της αεροπορικής εταιρείας Ιλκέρ Αϊτσί σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk TV.

Ολλανδία: Η κυβέρνηση αναστέλλει τις πτήσεις από την Ισπανία έως τις 4 Απριλίου

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει όλες τις επιβατικές πτήσεις από την Ισπανία προς την Ολλανδία μέχρι τουλάχιστον τις 4 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κάνει μόνο μια εξαίρεση για τις πτήσεις για τον επαναπατρισμό των Ολλανδών πολιτών από την Ισπανία και για τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού.

Αργεντινή: Στην καθολική καραντίνα λόγω κορονοϊού προστέθηκε μια ακόμη εξαίρεση: Η νεράιδα των δοντιών

Στην καθολική καραντίνα που έχει επιβληθεί σε όλη την Αργεντινή στην μάχη ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού, ένα μαγικό πλάσμα πήρε την εξαίρεση του προέδρου της χώρας: Η νεράιδα των δοντιών.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες διέταξε την περασμένη εβδομάδα να τεθεί ολόκληρη η χώρα σε «προληπτικό και υποχρεωτικό» περιορισμό ως την 31η Μαρτίου και όλο το μη απαραίτητο εργατικό δυναμικό να παραμείνει στα σπίτια του.

Ωστόσο, αναγκάστηκε να τροποποιήσει τη λίστα όσων εξαιρούνται από το μέτρο, έπειτα από ένα μήνυμα μιας μητέρας ενός επτάχρονου αγοριού που προσφάτως έχασε το πρώτο του δόντι.

«Αγαπητέ Αλμπέρτο Φερνάντες, πρέπει να ρωτήσω, η νεράιδα των δοντιών συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις από την καραντίνα; Ο Χοακίν έχασε το πρώτο του δόντι και δεν ξέρουμε αν πρέπει να του αφήσουμε ένα γράμμα (αν δεν μπορέσουμε να βρούμε το δόντι). Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα στην νεράιδα των δοντιών, ή να συλληφθεί αυτή από την αστυνομία», ανέφερε η μητέρα του αγοριού σε μια ανάρτηση στο twitter, απευθυνόμενη στον Αργεντινό πρόεδρο.

Ο Φερνάντες διαβεβαίωσε το αγοράκι μια ώρα αργότερα πως η νεράιδα των δοντιών συγκαταλέγεται όντως στην επίσημη λίστα εκείνων που εξαιρούνται από τα αυστηρά μέτρα.

«Η νεράιδα των δοντιών μπορεί να ανταμείψει για δόντια που πέφτουν, επειδή δεν βρίσκεται σε καραντίνα. Αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι, είμαστε…Ο Χοακίν θα πρέπει να αφήσει το δόντι κάτω από το μαξιλάρι του και να απολαύσει το βραβείο», έγραψε ο πρόεδρος Φερνάντες στο twitter.

Εκτός από την νεράιδα, οι αρχές της χώρας έχουν εξαιρέσει από τα μέτρα περιορισμού εργαζομένους σε βασικές βιομηχανίες γεωργίας και εξαγωγών και οι πολίτες επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα και για επείγουσες ιατρικές ανάγκες

Οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής 158 κρούσματα μόλυνσης και τέσσερις θανάτους εξαιτίας της ασθένειας Covid-19.

Ινδία: Σε εφαρμογή τέθηκε μια 14ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού

Η Ινδία ξεκίνησε σήμερα να εφαρμόζει μια 14ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, όπου 315 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής μολυνθεί από τον ιό.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να παραμείνουν σήμερα Κυριακή στα σπίτια τους από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, σε ένα μέτρο που ανέφερε πως είναι μια κρίσιμη δοκιμή για τη χώρα να εκτιμήσει τις δυνατότητές της στην μάχη κατά της πανδημίας.

“Ας τηρήσουμε όλοι αυτή την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα προσδώσει τεράστια δύναμη στην μάχη κατά της απειλής του Covid-19”, τόνισε ο Μόντι λεπτά πριν την έναρξη ισχύος του μέτρου.

“Τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα βοηθήσουν στο μέλλον”.

Οι εμπειρογνώμονες υγείας εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία αυξάνεται με ένα ρυθμό που έχει παρατηρηθεί στα πρώιμα στάδια της εξάπλωσης σε άλλες χώρες, οι οποίες ακολούθως κατέγραψαν εκθετική άνοδο μολύνσεων.

Βολιβία: Αναβάλλονται οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου λόγω κορονοϊού

Οι προγραμματισμένες για τις 3 Μαΐου προεδρικές εκλογές στη Βολιβία που είχαν στόχο να βγάλουν τη χώρα από την μετεκλογική κρίση που την κλονίζει περισσότερο από πέντε μήνες, αναβάλλονται λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το ανώτατο εκλογοδικείο.

Η εκλογική αρχή υπογράμμισε πως επιθυμεί «έναν ευρύ και πλουραλιστικό διάλογο με όλες τις πολιτικές ομάδες» με σκοπό «να καθοριστεί μια νέα ημερομηνία» εκλογών.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά την απόφαση της μεταβατικής βολιβιανής κυβέρνησης να θέσει τη χώρα σε καραντίνα από την Κυριακή σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 19 κρούσματα του ιού, χωρίς θάνατο.

Οι Βολιβιανοί θα προσέρχονταν στις κάλπες στις 3 Μαΐου για να εκλέξουν διάδοχο του παραιτηθέντος προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας, εγκατέλειψε τη Βολιβία για το Μεξικό μετά την παραίτησή του τον Νοέμβριο, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων της συντηρητικής αντιπολίτευσης και βίαιων επεισοδίων και υπό την πίεση των ένοπλων δυνάμεων, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο. Κατόπιν κατέφυγε στην Αργεντινή, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Οι επερχόμενες εκλογές, στις οποίες δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο Μοράλες, θα εκλέξουν αρχηγό του κράτους, αντιπρόεδρο, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, η ψηφοφορία θα διεξαγόταν στις 14 Ιουνίου.

Η πλειοψηφία των οκτώ προεδρικών υποψηφίων είχε προτείνει την αναβολή των εκλογών και τα πολιτικά κόμματα είχαν αναστείλει τις δημόσιες δραστηριότητές εξαιτίας της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, ο υποψήφιος για την προεδρία με το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος Μοράλες και ο κεντροδεξιός υποψήφιος Κάρλος Μέσα, ήθελαν, ωστόσο, να διεξαχθούν οι εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Λουίς Άρσε προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 33,3%, ενώ ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα (18,3%) και στην τρίτη θέση βρίσκεται η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες (16,9%).

Βόρεια Μακεδονία: Aπαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών από τις 9.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια της χώρας από τις εννέα το βράδυ έως τις έξι το πρωϊ, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού.

Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από αύριο Κυριακή 22 Μαρτίου.

Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Στη Βόρεια Μακεδονία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 85 κρούσματα του κορονοϊού.

Ιράν: Παράξενη χαρακτηρίζει την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ιράν να καταπολεμήσει την επιδημία του νέου κορονοϊού, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Χαμενεΐ

Η προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ιράν να καταπολεμήσει την πανδημία του νέου κορονοϊού είναι παράξενη, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

“Αρκετές φορές οι Αμερικανοί έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν το Ιράν να περιορίσει τον ιό. Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν υποψίες πως ο ιός αυτός δημιουργήθηκε από την Αμερική (…) η προσφορά τους είναι παράξενη από τη στιγμή που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις στον αγώνα τους κατά του ιού”, δήλωσε ο Χαμενεΐ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

“Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει οποιαδήποτε κρίση, συμπεριλαμβανομένου του ξεσπάσματος του κορονοϊού”, υπογράμμισε.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο βλέπει σχετική επιτυχία στα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19 που έλαβαν η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη

Το Κρεμλίνο βλέπει τα μέτρα που ελήφθησαν από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ως μέτρα σχετικής επιτυχίας στη μάχη κατά του COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα