back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιερά Σύνοδος Ελλάδος: Ακολουθίες χωρίς πιστούς – Στις 26 Μαΐου ο εορτασμός του Πάσχα

Διαβάστε επίσης

Nα γίνουν οι Ακολουθίες για το Πάσχα, έστω και κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλαδικής Εκκλησίας με τηλεδιάσκεψη.

Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει επίσης όλους τους πιστούς να παραμένουν στο σπίτι τους όπως έχει διατάξει και η πολιτεία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας να συνδράμουν οικονομικά προς τα νοσοκομεία για την προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού.

Στην εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε την εμπιστοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Πολιτεία για τον χειρισμό της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ενώ υπογράμμισε ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση με τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία. Πρότεινε επίσης μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά –κεκλεισμένων των θυρών– υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών- με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στους Ι. Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος

Επίσης, η ΔΙΣ, με προτροπή του Αρχιεπισκόπου, ανέθεσε στη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος να βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό ώστε η Εκκλησία να συνδράμει στις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες τους σε υγειονομικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η Εκκλησία θέτει στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα ενοριακά δίκτυα όλων των μητροπόλεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ, η Ανάσταση θα τελεστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, με βραδιά της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, όταν και θα τελεστεί στους ναούς της χώρας η πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Στις 26 Μαΐου είναι η απόδοση του Πάσχα και τότε θα ψαλλεί η πανηγυρική αναστάσιμη λειτουργία, για να μπορούμε να πάμε όλοι, όπως λένε ιεράρχες.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα