back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των αυξημένων συγκεντρώσεων προσφύγων-μεταναστών στα σύνορα

Διαβάστε επίσης

Η πίεση που δέχτηκε η χώρα μας στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) το τελευταίο διάστημα ήταν πρωτοφανής. Μάλιστα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει, ότι η Ελλάδα δέχεται σχεδιασμένη επίθεση από την Τουρκία, στα πλαίσια υβριδικού πολέμου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις από την 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που παρατηρήθηκαν αυξημένες μεταναστευτικές – προσφυγικές συγκεντρώσεις τόσο στα χερσαία  όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, και στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Σχέδιο για την αντιμετώπιση τους με κύρια αποστολή την αυξημένη επιτήρηση, ανέλαβαν σημαντικές δράσεις, που αποδείχτηκαν χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως αποτελεσματικές.

Άμεσα κινητοποιήθηκε, μετακινήθηκε και διατέθηκε επιπλέον προσωπικό του Στρατού Ξηράς και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων, για την αύξηση της συχνότητάς των περιπολιών και την οργάνωση επιπλέον παρατηρητηρίων.

Αναπτύχθηκαν επιπλέον μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ήδη ανεπτυγμένες ελαχιστοποίησαν τη δυνατότητα διέλευσης οποιουδήποτε σκάφους. Ιπτάμενα μέσα και των τριών Κλάδων των ΕΔ χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης, καθώς και για τη μεταφορά δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ..

Ενισχύθηκαν τα υφιστάμενα αποτρεπτικά εμπόδια στον Έβρο και άμεσα επιδιορθώθηκαν ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και με την βοήθεια και την προσφορά ιδιωτών, δημιουργήθηκαν επιπλέον εμπόδια και νέες θέσεις κάλυψης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, για την απαγόρευση της παράνομης εισόδου στη Χώρα. Τόσο η επισκευή όσο και η δημιουργία νέων εμποδίων υπήρξε διαρκής, ανεξαρτήτως ώρας και το εξειδικευμένο προσωπικό των συνεργείων υπερέβαλε εαυτόν, ολοκληρώνοντας εργασίες σε συντομότατο χρονικό διάστημα και πολλές φορές σε  εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (υπό τη ρίψη καπνογόνων, συγκολλήσεις σε συνεργεία βραδινές ώρες). Σε συνεργασία τέλος με την ΔΕΔΔΗΕ, τοποθετήθηκαν προβολείς στο φράχτη και στο δάσος Καστανέων για τον φωτισμό της περιοχής ως μέτρο αποτροπής και ελέγχου. Στην περιοχή έχουν αποσταλεί και έχουν χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένα πρωτότυπα μέσα και υλικά (όχημα με ανεμιστήρα, οχήματα με μεγάφωνα, ερπυστριοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, αυτοσχέδια εργαλεία απομάκρυνσης αντικειμένων από το φράχτη), τα οποία διευκολύνουν τα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
Πρέπει να σημειωθεί μεταξύ άλλων, ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας [ΕΛ.ΑΣ. – Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ)] που ενεργεί στο

Δάσος των Καστενέων, καθημερινά γίνεται μάρτυρας αλλά και καταγράφει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται στην περιοχή καθώς και των φθορών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στην τουρκική πλευρά της οριογραμμής στον Έβρο.

Ταυτόχρονα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων βοηθούν στη δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και του ΠΣ . Το προσωπικό και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρέχουν υποστήριξη στο ΛΣ/ΕΛΑΚΤ ως προς την εξαγγελθείσα απαγόρευση Ναυσιπλοΐας για τη δια θαλάσσης αντιμετώπιση παράνομων μεταναστευτικών ροών. Από την εξαγγελία υπενθυμίζεται ότι εξαιρείται πάσης φύσεως νόμιμη εμπορική δραστηριότητα καθώς και οι μονάδες της FRONTEX.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρουσίας του προσωπικού στα σύνορα και σε συνδυασμό με τη επιχειρησιακή εκπαίδευση, διεξάγονται εκπαιδευτικές βολές ημέρα και νύκτα στην παρέμβριο περιοχή και στα νησιά . Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση, να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σε βάρος μας ενεργειών της γειτονικής χώρας και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα