18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γράμμα σε έναν ποιητή

Διαβάστε επίσης

Τις μελοποιήσεις του Καββαδία τις έχουμε ταυτίσει- και δικαίως- με τον Θάνο Μικρούτσικο. Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλλιτέχνες που μελοποίησαν ποιήματά του και ορισμένοι-όπως η Μαρίζα Κωχ- το έκαναν με πραγματικά σπουδαίο τρόπο.
Το 1989 στον δίσκο του “Ακροβάτης” ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, που τον προωτογνωρίσαμε ως μέλος του συγκροτήματος “Νέοι Επιβάτες”, που πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη περιοχή έξω από την Θεσσαλονίκη, μελοποίησε το ποίημα του Καββαδία “Γράμμα στον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ”, γραμμένο το 1932. Το τραγούδι στον δίσκο είχε τον τίτλο “Γράμμα σε έναν ποιητή”. Δεν το μελοποίησε ολόκληρο, άφησε κάποιες στροφές εκτός, και έκανε και ορισμένες μικρές αλλαγές, κυρίως για τις ανάγκες του μέτρου στην μελοποίηση. Μία από τις αλλαγές ήταν ότι άλλαξε τον πληθυντικό σε ενικό, ο Καββαδίας απευθυνόταν στον ποιητή στον πληθυντικό και ο Ζερβουδάκης το μετέτρεψε σε δεύτερο ενικό. Τα “παράδοξά σας μάτια”, το “Γραφείο σας” και το “Τσιγάρα Camel να καπνίζετε» και το «Να σας σώσει» τα ακούμε σε δεύτερο ενικό στο τραγούδι.
Ο ποιητής Καίσαρας Εμμανουήλ, γεννήθηκε το 1902, και πέθανε στην Αθήνα το 1970, ο θάνατός του προήλθε από διαβήτη και δεν αυτοκτόνησε, όπως συνάγουν αρκετοί από το ποίημα του Καββαδία. Πέρασε από βαριά κατάθλιψη, κάτι που αποτυπώνεται σε μία από τις τελευταίες φράσεις του «Φοβάμαι πως τίποτα, μα τίποτα πια δεν μας σώζει». Σαν απάντηση σε αυτήν την φράση και σαν μια χείρα βοηθείας ο Καββαδίας ξεκινά το ποίημά του με τον στίχο «Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε Καίσαρ να σας σώσει».
Δέκα χρόνια πριν την μελοποίηση του συγκεκριμένου ποιήματος από τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, το 1979, ο Νίκος Νικολαϊδης γύρισε την ταινία του «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα»με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Άλκη Παναγιωτίδη, τον Κωνσταντίνο Τζούμα και τον Χρήστο Βαλαβανίδη. Στην ταινία μία στροφή του ποιήματος- και συγκεκριμένα εκείνη που επέλεξε για ρεφρέν στο τραγούδι του ο Ζερβουδάκης- έγινε μότο της ταινίας, και απαγγέλεται αρκετές φορές από τους πρωταγωνιστές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα