12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Μαρκίζα

Διαβάστε επίσης

Το 1977 με παραγωγό τον Γιώργο Μακράκη o Γιάννης Σπανός και η Βίκυ Μοσχολιού μπαίνουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του δίδκου ¨Η Μοσχολιού τραγουδάει Σπανό.» Τραγούδια με στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Καλαμίτση, Κυριάκου Ντούμου και Μιχάλη Μπουρμπούλη.
Δύο είναι τα χαριτωμένα παράδοξα με αυτόν τον δίσκο.
Το πρώτο είναι πως το τραγούδι που σάρωσε σε ραδιοφωνικές μεταδόσεις στον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας τους δίσκου, το «Ναύτης βγήκε στη στεριά», ήταν ένα τραγούδι που ο Αλέκος Πατσιφάς, διευθυντής της δισκογραφικής εταιρίας ΛΥΡΑ, είχε ζητήσει από τον Γιώργο Μακράκη να αφαιρεθεί από τον δίσκο γιατί ήταν αντίθετο από την δική του κουλτούρα…
Πάντως η αλήθεια είναι πως γνωρίζοντας το έργο του Μάνου Ελευθερίου έως τότε, δύσκολα πήγαινε το μυαλό σου πως ήταν δικοί του οι στίχοι εκείνου του τραγουδιού. (Υπενθυμίζω για να τονίσω την «έκπληξη» πως την ίδια χρονιά ο Ελευθερίου με τον Θάνο Μικρούτσικο κυκλοφόρησαν τα «Τροπάρια για φονιάδες»)
Το δεύτερο παράδοξο είναι πως η μεγάλη διαχρονική επιτυχία εκείνου του δίσκου (μαζί με το «’Ανθρωποι μονάχοι») το «Κάτω απ΄τη Μαρκίζα», δεν ακούστηκε στα πρώτα χρόνια της έκδοσης. Ό,τι έγινε στα μετέπειτα χρόνια, μέχρι και τις μέρες μας, ανήκει στην σφαίρα της «συνωμοσίας του σύμπαντος» όπως συνέβη με αρκετά τραγούδια τα οποία- χωρίς κανείς να μπορεί να διακρίνει την αφετηρία της έκρηξης- έγιναν πολύ γνωστά αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους.
Το «Πέφτει μια βροχή» και το «Σ’ ένα εξπρές» συμπληρώνουν την πεντάδα των τραγουδιών εκείνης της συνεργασίας που ακούγονται πολύ και σήμερα.
Ο Μάνος Ελευθερίου έλεγε μέχρι και το τέλος της ζωής του πως το «Κάτω απ’ την μαρκίζα» ήταν το πιο αγαπημένο του τραγούδι. Λίγους μήνες πριν πεθάνει μου είχε πει σε μια κουβέντα μας πως και τα πέντε τραγούδια που είχε γράψει για εκείνον τον δίσκο τα έγραψε επάνω σε ήδη υπάρχουσες μελωδίες του Σπανού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα