back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε τρεις δόσεις τα 800 ευρώ – Σε δυο δόσεις το επιστημονικό επίδομα

Διαβάστε επίσης

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων για τα δυο σημαντικά εργαλεία στήριξης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, δηλαδή την πλατφόρμα στην «ΕΡΓΑΝΗ» για τη στήριξη, επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». 

Σήμερα ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες με έως 5 εργαζόμενους. Στην κατηγορία αυτή όπως και για τις επιχειρήσεις, ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης του προσωπικού.

Ξεπέρασαν τις 230.000 οι αιτήσεις των εργαζομένων στην ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ τις 490.000 άγγιξαν οι αιτήσεις των εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την υπαγωγή του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης.

Οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αφορούν:

-Τους εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή

-Τους εργαζομένους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους

-Τους ανέργους που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου

Η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει σε τρία στάδια:

-15-17/4 στους εργαζομένους που θα υποβάλουν αιτήσεις από 1-10 του μήνα

-25-27/4 σε όσους υποβάλουν αιτήσεις από 11-20 Απριλίου

-5-7 Μαΐου σε όσους υποβάλουν την αίτηση τους μεταξύ 21 και 30 Απριλίου.

“Επιστρεπτέα προκαταβολή”

Πάνω από 2.000 επιχειρήσεις υπέβαλλαν μέχρι σήμερα οριστική αίτηση στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης της “επιστρεπτέας προκαταβολής” ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει για τον μήνα Απρίλιο την παροχή ευνοϊκών δανείων σε πληττόμενες και μη επιχειρήσεις, ενώ στην ίδια εφαρμογή μπήκαν,αναζητώντας πληροφορίες , άλλες 5.500 επιχειρήσεις.

Στις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου μια επιχείρηση να υπαχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα παροχής κρατικής ρευστότητας είναι να είναι ιδιωτική οποιασδήποτε νομικής μορφής ,να απασχολεί από 1-500 εργαζόμενους και να είναι ενήμερη φορολογικά και τραπεζικά μέχρι στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις επιχειρήσεις μέχρι στις 10 Απριλίου (ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης) θα αξιολογηθούν μέσω ειδικού αλγόριθμου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (όπως ο τζίρος της επιχείρησης το τρέχον χρονικό διάστημα κλπ).Τα χορηγούμενα δάνεια θα είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 5 έτη (με περίοδο χάριτος ενός έτους), τα ποσά δεν θα ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, ενώ τα χρήματα θα πιστωθούν στους επαγγελματικούς λογαριασμούς των των επιχειρήσεων που θα κριθούν επιλέξιμες μέχρι στα τέλη του μήνα.

Σε δύο δόσεις θα καταβληθεί το επιστημονικό επίδομα.

Η προκαταβολή του επιστημονικού επιδόματος θα πληρωθεί από την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Θα ακολουθήσει, τον Μάϊο, η υποβολή αιτήσεων προκειμένου να χορηγηθεί και σε αυτή την κατηγορία η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Οσον αφορά στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) , δυο 24ωρα μετα την εναρξή της, πάνω από 1.900 επιχειρήσεις είχαν  κάνει οριστική αίτηση ενώ στην εφαρμογή έχουν μπει πάνω από 5.500.

«Θα δούμε μετά τι θα γίνει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η σχετική ενίσχυση να συνεχιστεί κι αργότερα.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα