back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο Eurogroup αύριο τα μέτρα ύψους 1 τρισ. ευρώ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Διαβάστε επίσης

Λίγες ώρες πριν από το αυριανό Eurogroup, κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του οποίου θα είναι τα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας της ΕΕ εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, παρουσιάζει το γενικό πλαίσιο των μέτρων που θα συζητηθούν σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Πρώτο μέτρο είναι η χρήση του εργαλείου της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)·υψους 240 δισ. ευρω. 

Δεύτερο μέτρο είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισεκ. ευρώ στην προάσπιση της απασχόλησης . Πρόκειται για το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στην στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη και το οποίο παρουσίασε επισήμως την περασμένη εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το τρίτον μέτρο αφορά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες. Πρόκειται για την άντληση μέσω μόχλευσης επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Εάν στα τρία παραπάνω εργαλεία προσθέσουμεσύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και τα μέτρα των κρατών μελών μπορούμε να αναφερόμαστε σε μια ένεση ρευστότητας και στήριξης ύψους πάνω από1 τρισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορονοϊού  «Η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης», είπε χαρακτηριστικά .

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί κατ’ αρχή, καθώς  αφορά σε δράση στην επόμενη φάση, τη φάση δηλαδή της ανασυγκρότησης, η γαλλική πρόταση σύστασης κοινού ταμείου για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την πρόταση των Παρισίων εξέθεσε την περασμένη Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρινό ΛεΜερ και αφορά στην δημιουργία ενός ταμείου διάρκειας πέντε έως δέκα ετών που θα εκδίδει ομόλογα «με την κοινή και εις ολόκληρον εγγύηση» των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το ταμείο αυτό οι Γαλλοι προτείνουν να τεθεί  υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και η Χάγη διατηρούν την αρνητική στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο κοινής  έκδοσης χρέους.

Όσον αφορά στην πρόταση για την έκδοση ομολόγων-corona, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «η συζήτηση είναι ανοιχτή». «Σε αυτή τη συζήτηση, σημειώνει ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τη δυνατότητά μας να συμφωνήσουμε στις τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Θα επιταχύνουμε, όμως, τη συζήτησή μας για ένα σχέδιο ανάκαμψης και αυτό ακριβώς αφορά η γαλλική πρωτοβουλία» είπε  αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για την ίδρυση ενός νέου ταμείου που θα εκδίδει κοινό χρέος.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρχουν όροι στη χρηματοδότηση των χωρών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), o πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αποσυνδέσουμε την πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο».

Τέλος οσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης που αναμένεται να πληγούν και σε όσες έχουν ήδη πληγεί από τα μέτρα της καραντίνας , ο Μάριο Σεντένο απάντησε : «δημιουργήσαμε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μετά την κρίση στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε: «Πολλές θα χαθούν σε ένα τρίμηνο ή σε έναν μήνα. Παίρνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους/μισθούς, αλλά χωρίς ένα σχέδιο ανάκαμψης οι θέσεις αυτές θα χαθούν, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ, όπου 10 εκατομμύρια ζήτησαν επιδόματα ανεργίας μέσα σε μόλις 15 ημέρες».

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα