back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μετά τις 9 το βράδυ η πλατφόρμα για τους επιστήμονες – Επιδημία εργασιακών παραβάσεων – Έρχονται μέτρα

Διαβάστε επίσης

Μετά τις 9 το βράδυ θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν οι τουλάχιστον 180.000 αυτοαπασχολούμενοι έξι επιστημονικών κλάδων, ώστε να λάβουν την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ.

Έως αυτή την ώρα, οι αιτήσεις εργαζομένων για την χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ έχουν φθάσει τις 533.000 , ενώ οι δηλώσεις των εργοδοτών αγγίζουν τις 534.000.

Ωστόσο, χωρίς επίδομα παραμένουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, οι αγρότες, εποχικά απασχολούμενοι,αλλά και οι περίπου 470.000 μακροχρόνια άνεργοι.

«Καμπανάκι» από τα συνδικάτα

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να προβεί άμεσα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων αποκατάστασης των νομοθετικών ή/και ερμηνευτικών κενών, προκειμένου -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- οι εργαζόμενοι «να μην είναι γίνονται βορά στην εργοδοτική αυθαιρεσία που οδηγεί στην οικονομική τους εξόντωση».

Παράλληλα, 42 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από τον κλάδο του τουρισμού- επισιτισμού, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα και τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητούν την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των χιλιάδων εποχικά εργαζομένων.

Μάλιστα στην ειδική πλατφόρμα ΑNTI-COVID 19 που έχει δημιουργήσει η ΓΣΕΕ, το 24% των επισκέψεων εργαζομένων αφορά σε καταγγελίες και ασάφειες σε σχέση με τα μέτρα, ενώ ακολουθεί με 18% η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ.

«Καμπάνες» από την κυβέρνηση

Εντωμεταξύ, πρόστιμο 10.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οι οποίες χορηγούν βεβαίωση εργοδότη για μετακινήσεις (τύπου Α΄) σε τρίτους και ποινικές κυρώσεις σε όσους τις χρησιμοποιούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το πρόστιμο της προβλεπόμενης κύρωσης περί ανασφάλιστων εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιχειρήσεις καλούνται να ελέγξουν εκ νέου αν έχουν χορηγηθεί βεβαιώσεις τύπου Α΄ σε α) άτομα που δεν εργάζονται στην επιχείρηση και β) σε εργαζομένους οι συμβάσεις των οποίων έχουν ανασταλεί.

Επιπλέον, πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 900 έως 4.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο, θα επιβληθούν στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και τις προβλέψεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Για το θέμα αναμένεται υπουργική απόφαση, η οποία -σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας- θα προβλέπει πρόστιμο 1.200 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος αναγκάζεται σε απασχόληση με φυσική παρουσία ή τηλεργασία (αν πρόκειται για ποσοστό άνω του 10% του προσωπικού, όπως προβλέπουν τα κυβερνητικά μέτρα), ενώ η σύμβαση εργασίας του έχει ανασταλεί.

Οι κυρώσεις, θα καλύπτουν ολόκληρο το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων, όπως η αμοιβές, το ωράριο εργασίας, οι άδειες, αλλά και οι όροι: αναστολής των συμβάσεων εργασίας, χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ και της άδειας ειδικού σκοπού.

Επικρατέστερα εργασιακά ερωτήματα προς την ΓΣΕΕ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ

COVID19-EIΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

18%

COVID19- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ -ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

24%

COVID19-ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

11%

COVID19-YΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

5%

COVID19-ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

2%

COVID19-ΑΠΟΛΥΣΗ

3%

COVID19-KΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ-THΛΕΡΓΑΣΙΑ

2%

ΆΔΕΙΕΣ-ΑΡΓΙΕΣ-ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ

14%

COVID19-TΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ,ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ-ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

14%

ΥΠΕΡΩΡΙΑ-ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ

4%

COVID19-ΕΕΚΕ (ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ-ΔΑΝΕΙΑ-ΕΝΟΙΚΙΑ-ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΤΛ)

1%

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

2%


ΚΛΑΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

53%

ΕΜΠΟΡΙΟ

15%

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ

6%

ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

3%

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

3%

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

1%

ΑΛΛΑ

19%

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα