Σειρά δράσεων για την προστασία των κατοίκων σε καταυλισμούς και οικισμούς Ρομά αλλά και την αποφυγή της διασποράς του νέου κορονοϊού έχουν ξεκινήσει οι δήμοι της Αττικής που έχουν κοινότητες Ρομά, όπως ο δήμος Χαλανδρίου, ο δήμος Φυλής Αχαρνών, Σπάτων Αρτέμιδας, Μεγαρέων και Ασπροπύργου. Οι υπηρεσίες των δήμων πραγματοποιούν δράσεις διανομής τροφίμων υγειονομικού υλικού, ενημερώσεις των πολιτών και απολυμάνσεις.
Μεγαλύτερη πρόκληση οι καταυλισμοί
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους καταυλισμούς και στους μικτούς καταυλισμούς, όπου συνυπάρχουν σπίτια και παραπήγματα καθώς οι συνθήκες είναι άθλιες, υπάρχουν τρομερές ελλείψεις υποδομών, ενώ σε κάποιους μπορεί να μην υπάρχει καν ρεύμα, νερό ή αποχευτέσεις. Οι οικισμοί βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.
«Μεχρι στιγμής είναι όλα ήσυχα στον καταυλισμό, δεν έχουμε κρούσματα» λέει στον Αθήνα 9.84, ο Στέλιος Καλαμιώτης, πρόεδρος του του καταυλισμού στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, στο Χαλάνδρι στον οποίο διαβιούν σήμερα σε άθλιες συνθήκες περίπου 55 οικογένειες με τα 255 μέλη τους. «Δεν έχουμε παράπονο από τον δήμο. Μας έφεραν τρόφιμα, κρέας, γάντια, μάσκες και αντισηπτικά. Απολύμανση στο χώρο δεν έγινε. Νερό έχουμε στον καταυλισμό, ρεύμα… όπως μπορούμε. γιατί υπάρχει κόσμος με προβλήματα υγείας και ΑμεΑ, που έχουν ανάγκη ψυγείου. 10 οικογένειες το προηγούμενο διάστημα έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε σπίτια».
Οριστική λύση
Σχέδιο ένταξης των Ρομά για οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες το Χαλάνδρι εφαρμόζει ο δήμος για την μεταστέγαση των Ρομά, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής. Αφορά κατά κύριο λόγο την επιδότηση ενοικίου για την ενσωμάτωση οικογενειών Ρομά στον αστικό ιστό του Χαλανδρίου ή όμορων δήμων.
Το προηγούμενο διάστημα με ενέργειες και πόρους της δημοτικής αρχής κατέστη εφικτή η απομάκρυνση συνολικά 19 οικογενειών Ρομά (85 άτομα) από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου καθώς και 5 οικογενειών (24 άτομα) από την περιοχή του Πατήματος. Επιπλέον 3 οικογένειες (σύνολο 17 άτομα) από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου είναι σε διαδικασία μετεγκατάστασης, η οποία αναβλήθηκε προσωρινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιπλέον μέτρα ζητά η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά
Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των Ρομά στους 86 οικισμούς της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν χιλιάδες Έλληνες Τσιγγάνοι σε διάφορους καταυλισμούς σε ολόκληρη τη χώρα είναι άθλιες και απάνθρωπες, χωρίς νερό, χωρίς αποχέτευση, χωρίς ρεύμα, ενώ τις περισσότερες φορές οι περιοχές μετατρέπονται σε άτυπες χωματερές.
Μέτρα που προτείνονται είναι, μεταξύ άλλων:
- Να διεξαχθεί άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά της χώρας.
- Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Ελλήνων Ρομά μελών της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καθώς και τους άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
- Οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.
- Σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φως και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φως, νερό και αποχέτευση.
Η Περιφέρεια Αττικής
Να υπενθυμίσουμε την έκκληση για εντατικοποίηση της εφαρμογής προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού από Δήμους με καταυλισμούς Ρομά, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και την διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια, αν της ζητηθεί θα τους συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της για να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα.
Καλλιόπη Ασλανίδου