back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Politico: «Οδικό χάρτη» προετοιμάζει η Κομισιόν για την άρση του lockdown

Διαβάστε επίσης

Η Κομισιόν επεξεργάζεται τη στρατηγική για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να αναπτύξει κοινές μεθόδους ή κριτήρια για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα, προσεχτικά, σταδιακά ώστε να ανταποκρίνονται και στα δεδομένα του κάθε κράτους – μέλους. Φυσικά, οι προτάσεις της αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις σε κάποιες κυβερνήσεις, σχολιάζει το Politico.

Το σχετικό έγγραφο φέρει προσωρινά τον τίτλο «Ευρωπαϊκός Οδικός Χάρτης για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του Covid 19» σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες που μίλησαν στον Florian Eder του Politico. Την προηγούμενη εβδομάδα ο τίτλος ήταν απλώς οδικός χάρτης «εξόδου από την πανδημία του Covid 19». Η αλλαγή θεωρήθηκε απαραίτητη, προκειμένου η Κομισιόν να δείξει ότι εξετάζει τα επόμενα βήματα πολύ προσεχτικά και να παροτρύνει τις κυβερνήσεις να πράξουν ανάλογα. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Politico ότι αναμένει πως το προσχέδιο του εν λόγω εγγράφου να αποσταλεί σήμερα στους μονίμους αντιπροσώπους στην Ε.Ε.
Σχεδόν κάθε αναφορά σε «έξοδο» έχει ήδη παραλειφθεί από το νέο κείμενο, ενώ έχουν προστεθεί εκφράσεις όπως «μπορεί», «θα μπορούσε» και λιγότερο «θα», «ή πρέπει».
Ο στόχος της Κομισιόν είναι να εκδώσει έναν «οδηγό» προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λέγοντας ότι η «χαλάρωση» των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν αριθμητικά μεγάλες κοινωνικές ομάδες – για παράδειγμα στην περίπτωση καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας – τότε «αυτή θα μπορούσε να αντικατασταθεί προοδευτικά με συγκεκριμένα βήματα». Αυτό σημαίνει ότι «οι πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (π.χ ηλικιωμένοι) θα μπορούσαν να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ενώ εκείνοι που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό «θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα».
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραχωρήσει αύριο, Τετάρτη συνέντευξη Τύπου για τον «οδικό χάρτη».
Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα