back to top
27.2 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

27.2 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Γερμανικός Τύπος: Ελληνες ξενοδόχοι φοβούνται λουκέτο -Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό, οι λόγοι άρνησης της Ρώμης να δεχθεί τη στήριξη του ΕΜΣ και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για πρωτοφανή οικονομική ύφεση, στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

Handelsblatt: «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο»

Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης ο τουρισμός δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο στην Ελλάδα, γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2018 έφθασε το 20,6%, ενώ στην Ιταλία σχεδόν 13% και στην Ισπανία 14,6%. Ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία και στην αγορά εργασίας, μιας και δίνει δουλειά σε 700.000 ανθρώπους. Με άλλα λόγια το 20% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος αυτός ήταν η ατμομηχανή εξόδου της Ελλάδας από τη κρίση. Με πάνω από 31 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 η Ελλάδα υπερδιπλασίασε τους τουρίστες του 2009. Κατά συνέπεια οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιες».

DLF: «Το όχι της Ιταλίας στη στήριξη του ΕΜΣ πλήττει τη χώρα»

«Το όχι της Ιταλίας στη στήριξη του ΕΜΣ πλήττει τη χώρα», επιγράφεται σχόλιο στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού ραδιοσταθμού DLF, με αφορμή τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι ο ΕΜΣ είναι ακατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι η Ιταλία δεν θα αντλήσει κονδύλια από εκεί.
Σύμφωνα με τον γερμανικό ραδιοσταθμό «το όχι στη βοήθεια αποτελεί λαϊκιστική κίνηση με μικροπολιτικά κίνητρα. Καθησυχάζει τα Πέντε Αστέρια, ηρεμεί κάπως τους ευρωσκεπτικιστές και την δεξιά αντιπολίτευση και βοηθά την ιταλική κυβέρνηση να “βγάλει” τις επόμενες εβδομάδες. Ζημιώνει ωστόσο τη χώρα και την αξιοπιστία της Ιταλίας στην ΕΕ. Θα το διαπιστώσει ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απρίλιου. Όπως επίσης θα διαπιστώσει ότι δεν αυξήθηκαν οι πιθανότητες να αποσπάσει από τους ομολόγους του πράσινο φως για το ευρωομολόγο».

Taz: «Το όχι της Ιταλίας είναι τακτικιστικό και προσωρινό»

Για προδοσία και υποθήκευση της χώρας κατηγορεί τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε η δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση μετά το πρόσφατο Eurogroup, σχολιάζει η taz με τίτλο «Το όχι της Ιταλίας είναι τακτικιστικό και προσωρινό». Γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου: «Ίσως όμως αυτοί οι τόνοι να συμφέρουν εν τέλει την ιταλική κυβέρνηση, διότι δίνουν στην Ευρώπη μια γεύση για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η ιταλική κοινή γνώμη. Πάνω από το 65% των πολιτών θεωρεί ότι και στην κρίση της πανδημίας η Ευρώπη άφησε την Ιταλία στη τύχη της. Την ίδια στιγμή η δεξιά κομματική συμμαχία αγγίζει στην πρόθεση ψήφου σε όλες τις δημοσκοπήσεις το 50%. Έτσι το όχι της Ιταλίας στον ΕΜΣ μπορεί να θεωρηθεί προσωρινό, με ισχύ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου».

SZ: «Δραματική έκκληση αφύπνισης»

«Δραματική έκκληση αφύπνισης» επιγράφεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung με αφορμή τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Ακόμα κι αν χρειαζόμαστε όσο ποτέ αισιόδοξες ειδήσεις, είναι σωστό ότι το Ταμείο δημοσιεύει στην έκθεση σοκαριστικά στοιχεία.
Η κρίση θα πλήξει τους Ευρωπαίους, μιας και παρά τα προγράμματα στήριξης, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% και ένας στους δέκα θα χάσει τη δουλειά του. Βάσει των σεναρίων του ΔΝΤ η Γερμανία πλήττεται λιγότερο. Δεν πρέπει ωστόσο να κοροϊδευόμαστε.
Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες θα γίνει αισθητή και στη Γερμανία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του Ταμείου βασίζονται στην υπόθεση ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει βελτίωση. Σε περίπτωση όμως που δεν σταματήσει η εξάπλωση του ιού, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικότερες. Η έκθεση του Ταμείου αποτελεί έκκληση αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα. Για να ηττηθεί ο κορωνοϊός θα πρέπει όλοι να καταβάλουν προσπάθειες».

Frankfurter Allgemein Zeitung: «Δυσοίωνες προβλέψεις»

Η Frankfurter Allgemein Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Δυσοίωνες προβλέψεις»: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση που πυροδότησε ο κορονοϊός δεν καταπολεμάται με κλασικά εργαλεία της οικονομικής πολιτικής. Για να σταματήσουν την επέλαση της πανδημίας οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν παγώσει σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της σκληρής αυτής στρατηγικής είναι εμφανή.

Σε πολλές χώρες επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού. Υπάρχουν όμως και παρενέργειες. Φτωχότερες χώρες του πλανήτη απειλούνται, για παράδειγμα, με λιμούς. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις εξετάζουν χαλάρωση των μέτρων καταπολέμησης του ιού. Το ΔΝΤ προβλέπει δραματική οικονομική ύφεση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως τα σενάρια στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις είναι υπερβολικά αισιόδοξα. Διότι θεωρούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία θα υποχωρήσει και η οικονομία θα ανακάμψει. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν πρόωρα προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων και νέα μέτρα παράλυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Θυμίζουμε ότι πριν από 100 χρόνια η λεγόμενη ισπανική γρίπη εκδηλώθηκε σε τρία κύματα. Η μόνη ελπίδα είναι να βρεθεί γρήγορα εμβόλιο κατά του ιού και να μοιραστεί το ταχύτερο σε ολόκληρη τη γη».
Πηγή: DW

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα