back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένα Πάσχα αλλιώτικο – Τα μέτρα για το εορταστικό τριήμερο

Διαβάστε επίσης

Μένουμε σπίτι με την οικογένεια μας η τους συγκατοίκους μας . Μετατρέπουμε τον ιδιωτικό χώρο μας σε ναό περισυλλογής για την Ανάστασης και βάζουμε το αρνί ….στο φούρνο εκτός και εάν ανήκουμε στους τυχερούς  με ιδιωτική αυλή. Το Πάσχα του 2020 θα μείνει στη μνήμη μας ως ένα αλλιώτικο Πάσχα . Εν μέσω πανδημίας στρατηγικός μας στόχος  είναι να παραμείνουμε υγιείς, εμείς και η οικογένεια μας, οι άνθρωποι που αγαπούμε  και όσοι φροντίζουμε.
Αυτό το Πάσχα  δεν θα εορτασθεί με την  παραδοσιακή έξοδος προς τα χωριά και κανείς δεν θα μπορεί να ταξιδέψει εκτός της μόνιμης περιοχής όπου διαμένει. Η προσπάθεια παραβίασης του μέτρου τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων.
Οι μόνοι που θα μπορούν να βρεθούν στις εθνικές οδούς τις μέρες του Πάσχα είναι όσοι έχουν ανά χείρας το Ε1 και αποδεικνύουν πως πάνε στη μόνιμη κατοικία τους. Αλλιώς ότι εχουμε επιτύχει θα αναστραφεί , οι προσπάθειες και  η υπομονή μας θα  πάνε χαμένες .
Το φετινό Πάσχα θα εορτασθεί χωρίς εκκλησία . Οι ναοί  θα είναι ανοιχτοί  μόνο για τους ιερείς και τους ψάλτες και δεν θα επιτρέπεται η προσέλευση πιστών .
Αυτό το Πάσχα θα τιμηθεί και χωρίς το παραδοσιακό σούβλισμα σε υπαίθριους χώρους ή πιλοτές πολυκατοικιών με βασικό στόχο να αποφευχθούν οι συναθροίσεις.  Στις ιδιωτικές αυλές  μπορεί να στηθεί η παραδοσιακή σούβλα  όμως  αυστηρά μόνο με την συμμετοχή όσων  διαμένουν εκεί, χωρίς επισκέψεις , χωρίς φίλους, χωρίς συγγενείς .
Όχι στις εξόδους και βόλτες ναι στην σωματική άσκηση με τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ναι στην επίσκεψη με μέτρα προστασίας στους φούρνους για ψωμί και γλυκά . Το φετινό Πάσχα θα περιλαμβάνει ισχυρά και συνεχή μέτρα ελέγχου από την αστυνομία. Στις  συνοικίες και το κέντρο των πόλεων, στα χωριά  χωριά στα αστικά κέντρα  και την ύπαιθρο, στο εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο   αστυνόμευση θα είναι συνεχής ώστε να τηρηθούν τα παραπάνω. Όποιος επιχειρήσει εκδρομή ή μετάβαση σε σπίτια θα αντιμετωπίσει μπλόκα και περιπολίες, ενώ θα υπάρχει και εναέρια επιτήρηση με τη χρήση drones, αλλά και ελικοπτέρων.

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη κόπηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ και πραγματοποιήθηκε αφαίρεση πινακίδων για  26 παράνομες  μετακινήσεις εκτός περιφέρειας, ενώ  μέχρι το μεσημέρι σημειωθήκαν 669 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις. Δρακόντεια μέτρα και στις εκκλησίες και περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, που θα ελέγχουν  για ανοιχτές πόρτες  κυρίως αύριο Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. 

Η συζήτηση για την επόμενη φάση και τη σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί αν εξελίσσεται μεταξύ των αρμοδίων, ωστόσο ο Στέλιος Πέτσας  κατά τη  χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι μετά από τις 27 Απριλίου οι πολίτες δεν θα πάρουν την πρώτη γεύση για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών.
Τόσο ο καθηγητής κ. Σ. Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ιδιαίτερα σαφείς σε ότι αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και ο μοναδικός γνώμονας πέρα από τη μείωση της επιδημίας του κορονοιού, θα είναι η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Σχετικά με τα σχολεία, είπαν, ότι σε κάποιες χώρες μπορεί να ανοίξουν όπως στη Δανία, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν θα  επιτρέπεται πάνω από 2 ή πάνω από 5 παιδιά μαζί στο διάλειμμα και με πολύ αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι διαφορετικές καθώς τα παιδιά είναι σε στενή σχέση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα αξιολογούνται ανά διαστήματα, σημείωσε. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια μαγική συνταγή.
Οικογένειες με μικρά παιδιά και νεότερες οικογένειες έχουν μικρότερο κίνδυνο, ανέφερε. «Μας απασχολεί το άνοιγμα κάποιων από τις υπηρεσίες του κράτους αλλά πάντα  με γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων. Αλλά είναι νωρίς ακόμα να πούμε για σχολεία και πανελλήνιες», εξήγησε.
Νέα επιδημικά κύματα του ιού αναμένονται τους επόμενους χειμώνες, καθώς οι κορονοϊοί αποτελούν κύρια αιτία ενός κοινού κρυολογήματος κάθε χειμώνα, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Αν δεν υπάρξουν νέα μέσα, όπως ένα εμβόλιο, τότε αυτά τα μέτρα θα τηρούνται κάθε φορά μέχρι να χτιστεί αυτό που λέμε ανοσία. Αυτή τη στιγμή μελετώνται 70 εμβόλια, αλλά μόνο ένα είναι σε φάση 2 της έρευνας.
Συνέστησε επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού για τα επόμενα 2 χρόνια. Ελπίζουμε σε ενθαρρυντικά νέα τις επόμενες εβδομάδες για τις φαρμακευτικές θεραπείες και τους επόμενους μήνες για εμβόλια, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με μαθηματική εκτίμηση από το Χάρβαρντ, δεν φαίνεται το δεύτερο κύμα του ιού να έρθει πιο νωρίς από το προβλεπόμενο. Ωστόσο, προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα από χειμώνα ή φθινόπωρο, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Χαρδαλιάς: Ισχύουν τα μέτρα το Πάσχα – Σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω
Η προσπάθεια συνεχίζεται, οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την ημέρα του Πάσχα, υπογράμμισε ότι ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις – ισχύουν τα ίδια μέτρα. Δεν επιτρέπονται λοιπόν μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους για επισκέψεις. Ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα, η υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όταν δεν τηρούνται τα μέτρα, προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, το αρνί θα το ψήσουμε στο φούρνο. Θα πάμε φυσικά για γλυκά και στον φούρνο της γειτονιάς. Αλλά να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων, πρόσθεσε. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας . Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση. Το μόνο μας μέλημα είναι πως θα τηρήσουμε τα μέτρα. Τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε μπορούν εύκολα να ανατραπούν αν χαλαρώσουμε», σημείωσε.
«Μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι τσακίζουμε τον ιό, κάνουμε το επόμενο βήμα και σε λίγες ημέρες παίρνουμε τη ζωή μας πίσω», τόνισε.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα της στιγμής είπε ο Ν. Χαρδαλιάς. «Υπάρχει συγκεκριμένο επιστημονικό υπόβαθρο γιατί μέχρι τις 27/4 να υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Είναι πολύ πρόωρο, αυτό που προέχει είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός. Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα, είναι ξεκάθαρο. Αν δεν είμαστε υπεύθυνοι όπως τώρα, το επόμενο τριήμερο μπορεί να βρεθούμε εκτός απροόπτου.
Μέχρι 27 Απριλίου υπάρχουν πολλές μέρες, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα λιγότερο από όσα έχουμε πει».
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς «έγινε απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα αλλοδαποί που ήταν αρνητικοί. Συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ». Είπε επίσης ότι σε 236 οχήματα αφαιρέθηκαν οι πινακίδες.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας αυτή τη στιγμή. Μαζικά και ταυτόχρονα γίνονται 1200 έλεγχοι σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Τίποτα δεν πρέπει να μείνει στην τύχη του, τόνισε.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή του Βόλου και στην Παραλιακή της Πάτρας,  ενώ αναστέλλεται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Πτολεμαΐδα στο Δήμο Εορδαίας.
Newsroom Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα