back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γερμανία: τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται έως τον Μάιο

Διαβάστε επίσης

Τη διατήρηση έως τις 3 Μαΐου των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συμφώνησαν χθες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδιών. Θα ακολουθήσει σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας σχολείων και κάποιων καταστημάτων υπό προϋποθέσεις.

«Καταφέραμε να κρατήσουμε σε λειτουργία το σύστημα υγείας μας. Αυτό το επίτευγμα, ωστόσο, είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Τα περιθώρια στα οποία μπορούμε να κινηθούμε είναι πολύ στενά», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Τα μέτρα αυτοπροστασίας παραμένουν

Μέχρι τις 3 Μαΐου στη Γερμανία οι πολίτες επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά πρέπει να κρατούν την απαιτούμενη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, ενώ απαγορεύεται να συναθροίζονται. Διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι τήρησης των μέτρων, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός θα συνεχίσει να απαγορεύεται.

Τι αλλάζει για τα καταστήματα

Χαλάρωση μέτρων θα υπάρξει, αρχικά, μόνο σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, θα επιτραπεί η εκ νέου λειτουργία των καταστημάτων έως 800 τετραγωνικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και να μη σχηματίζονται μεγάλες ουρές αναμονής στα πεζοδρόμια, έξω από τα καταστήματα. Από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν και πάλι και τα κομμωτήρια. Τα μεγαλύτερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, για να αποτραπεί η αυξημένη κυκλοφορία των πολιτών στους αστικούς δρόμους.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στα θρανία θα επιστρέψουν, σε πρώτη φάση, μόνο όσοι μαθητές ολοκληρώνουν μία εκπαιδευτική βαθμίδα, για παράδειγμα, όσοι πρόκειται να πάρουν απολυτήριο λυκείου, όσοι ολοκληρώνουν το αντίστοιχο γυμνάσιο ή το δημοτικό. Οι υπόλοιποι -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσχολικής ηλικίας- θα παραμείνουν σπίτι.

Η μελέτη της Leopoldina

Η συμφωνία δεν διαφέρει σημαντικά από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina -από τις σημαντικότερες και μκροβιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο- υπάρχουν, όμως, κάποιες αποκλίσεις σε λεπτομέρειες.
Στην έρευνα προτείνεται σταδιακό άνοιγμα των σχολείων “το ταχύτερο δυνατόν”, ξεκινώντας από τις χαμηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να συνεχίσουν για ένα διάστημα τα μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Αναφορικά με τους παδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία υπογραμμίζεται ότι πρέπει να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί, καθώς τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι πιο δύσκολο να κρατήσουν τις απαιτούμενες αποστάσεις.
Παράλληλα, προτείνεται η έμφαση στα μαθήματα των Γερμανικών και των Μαθηματικών, ειδικά στις τάξεις από τις οποίες οι μαθητές προάγονται σε υψηλότερη βαθμίδα.
Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, οι επιστημονικοί συνεργάτες της ακαδημίας προτείνουν σταδιακή επανέναρξη, αλλά με τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.
Η Leopoldina απορρίπτει την απομόνωση των ηλικιωμένων. Στη μελέτη γίνεται λόγος για “πατερναλιστικό πατρονάρισμα” σε μία τέτοια περίπτωση.
Οι ειδικοί της ακαδημίας τάσσονται υπέρ της χρήσης μάσκας από το γενικό πληθυσμό. Η καγκελάριος δήλωσε χθες ότι όποιος επιθυμεί να τις χρησιμοποιεί, λόγου χάρη στα ΜΜΜ, μπορεί να το κάνει, δεν είναι, εντούτοις, υποχρεωτικό. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει χαρακτηρίσει τη χρήση μάσκας “επιπρόσθετο μέτρο”, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένη.

Τι προβλέπεται για εκδηλώσεις, εστιατόρια, λατρευτικούς χώρους και ταξίδια

Στη μελέτη αναφέρεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιτραπεί η διοργάνωση εκδηλώσεων, χθες, πάντως, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων αποφασίστηκε οι μεγάλες εκδηλώσεις να αναβληθούν έως την 31η Αυγούστου, ενώ συναυλιακοί χώροι και μουσεία παραμένουν, για την ώρα, κλειστά. Θα συζητηθεί τι θα γίνει με την Bundesliga.
Αβέβαιο παραμένει πότε θα ανοίξουν τα εστιατόρια. Χωρίς περιστροφές, η καγκελάριος δήλωσε ότι αυτό στο εγγύς μέλλον αποκλείεται, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται λειτουργίες σε λατρευτικούς χώρους.
Πριν από τη σύσκεψη με τους πρωθυπουργούς, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά έως τις 4 Μαΐου.

Τα επόμενα βήματα

Η καγκελάριος θα πραγματοποιεί συσκέψεις με τους πρωθυπουργούς ανά δύο εβδομάδες, επομένως, η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου. Εάν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υπό έλεγχο, θα τεθεί προς συζήτηση η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Σαφές πλάνο εξόδου από την καραντίνα, πάντως, δεν υπάρχει , θα ακολουθηθεί μία στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας».

Ρυθμός αναπαραγωγής

Αυτή τη στιγμή, ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορονοϊού στη Γερμανία προσεγγίζει τον στόχο: βρίσκεται στο 1. Άρα, ένας ασθενής μεταδίδει τον ιό σε άλλον ένα μόνο. Η καγκελάριος, προειδοποίησε, πάντως, ότι ένας ρυθμός αναπαραγωγής στο 1,3, όπως ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, θα έφερνε έως τον Ιούνιο το σύστημα υγείας της Γερμανίας (το οποίο διαπιστώσαμε πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί) στα όριά του. “Μία λανθασμένη ερμηνεία, ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, καθώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.
Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα