back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας Covid-19

Διαβάστε επίσης

Το ΝΑΤΟ, προσπαθεί να βρει τρόπους και τα αναγκαία μέσα, ώστε να συμβάλει , στηρίζοντας τα κράτη μέλη του, στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας Covid-19.

Επίσης το ΝΑΤΟ ασχολήθηκε, σε επίπεδο Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, για την προσπάθεια της Τουρκίας, εν μέσω πανδημίας, να μεταφέρει νοσούντες από κορονοϊό μετανάστες στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρξει και καταδίκη της Τουρκικής συμπεριφοράς από τη Συμμαχία.
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μέσω κρυπτογραφημένου συστήματος επικοινωνίας.
Αφού ενημέρωσε τη Συμμαχία για την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε τις αρνητικές συνέπειες των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία σε συνδυασμό με την έξαρση του “Covid-19” και κάλεσε τους Συμμάχους να διαθέσουν επιπρόσθετες δυνάμεις στη συμμαχική δραστηριότητα εναντίον της μετανάστευσης στο Αιγαίο.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε με έμφαση ότι η άσκηση πίεσης με οργανωμένες μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνοδευόμενη από εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων διεθνώς, αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς και με αποφασιστικότητα από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ εξετάστηκαν οι τρόποι και τα μέσα με τα οποία η Συμμαχία συμβάλλει στη στήριξη των κρατών – μελών εναντίον της πανδημίας από το στέλεχος κορονοϊού “Covid-19”, καθώς και οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στο περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης.
Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι δυνατότητες Άμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ έναντι του συνόλου των απειλών και των προκλήσεων ασφάλειας παραμένουν ισχυρές, παρά τα επιμέρους μέτρα προστασίας προσωπικού που έχουν ληφθεί. Επιπλέον, επικύρωσαν συστάσεις της Συμμαχίας προς ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας των κρατών – μελών και ανέθεσαν στις στρατιωτικές αρχές την επεξεργασία προτάσεων περαιτέρω συμβολής των στρατιωτικών δυνάμεων στην υποστήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας, κυρίως μέσω της ετοιμότητας μεταφοράς ασθενών και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Συμφώνησαν, παράλληλα, για την αναγκαιότητα όπως η Συμμαχία εξετάσει την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της κλίμακας “Covid-19”, αντλώντας δεδομένα από τη σχετική εμπειρία των κρατών – μελών.
Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα