back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: 10 νέα κρούσματα – 2245 συνολικά – 117 τα θύματα

Διαβάστε επίσης

Ένας 86χρονος άνδρας ο οποίος νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να προστεθεί στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων του νέου κορονοϊού.

Νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2245, εκ των οποίων το 56 % αφορά άνδρες. Από αυτά, 570 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 950είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 61 συμπολίτες μας και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 44 ασθενείς.

Tα θύματα στο σύνολο είναι 117. Οι 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 54.444 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως έχουμε περιορίσει σημαντικά τη διασπορά του ιού, λέγοντας πως ο δείκτης “R0 ” είναι της τάξης του 0,6. Για την επόμενη μέρα,  ανέφερε πως θα απαιτηθεί μάσκα στους κλειστούς χώρους και στενότερη παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων. «Παρακολουθούμε και το τι κάνουν οι άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα σχέδιά μας», είπε ο καθηγητής.

Σε ότι αφορά τους ελέγχους που θα διενεργηθούν στον πληθυσμό, ο καθηγητής ανέφερε ότι το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας, αλλά και των βασικών οργανισμών για τις υποδομές της χώρας θα ελέγχονται πιο συχνά με τα μοριακά τεστ όπως και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ρομά, οι πρόσφυγες, κ.λπ. Τα τεστ αντισωμάτων, είπε θα χρησιμοποιούν περισσότερο για επιδημιολογική έρευνα και όχι για διάγνωση γιατί ακόμα υπάρχουν αβεβαιότητες σε ότι αφορά την αξιοπιστία τους. Για επιδημιολογική έρευνα θα χρησιμοποιείται και ο μοριακός έλεγχος.

Ο συνδυασμός των τριών μεθόδων θα είναι ο «έλεγχος της επόμενης μέρας» είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας σε ότι αφορά την εξέταση του πληθυσμού. Αναφερόμενος σε μελέτες που έγιναν σε διάφορες χώρες, είπε ότι δεν διαπιστώθηκε συλλογική ανοσία σε μεγάλο βαθμό, ενώ άλλη μελέτη επιβεβαίωσε τον υψηλό αριθμό θρομβώσεων σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Συνέστησε δε, σε όλους να ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή, με περιορισμό κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή, σωματική δραστηριότητα και άφθονο νερό. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για τα μπάνια στη θάλασσα, προηγούνται άλλα μέτρα όπως πχ καταστήματα με χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, απάντησε ο κ. Τσιόδρας σε σχετικό ερώτημα και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά που βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ σημαντικό, είπε είναι, ότι παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες και προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις κινητές μονάδες, σημειώνοντας πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθούν στους δρόμους, για να επιτελέσουν το έργο τους. Σημείωσε πως θα κάνουν τεστ στον πληθυσμό, λέγοντας όμως πως δεν σχετίζονται με την άρση των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τις τελευταίες μέρες έφτασαν στη χώρα μας 10 πτήσεις, (εκ των οποίων 2 με επαναπτρισθέντες), με 643 επιβάτες, εκ των οποίων μόλις οι 3 βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι υπόλοιποι που ήταν αρνητικοί θα παραμείνουν σε περιορισμό κατ οίκον 14 ήμερων. Παρατείνεται, επίσης, ως τις 27 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «κάναμε ένα βήμα μπροστά και το φετινό Πάσχα αποτελεί ένα παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας. Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά. Θα θυμόμαστε το Πάσχα φέτος ως διαφορετικό. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους», τόνισε.

«Τα μέτρα ισχύουν και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για άρση μέτρων βήμα-βήμα αλλά χρειάζεται υπομονή. Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς θα το κάνουμε. Υπενθυμίζω, ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους», πρόσθεσε. «Το σίγουρο είναι ένα: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου», επισήμανε. «Για οποιοδήποτε μέτρο θα υπάρχει συγκεκριμένη, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα