back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Oktoberfest λόγω κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Έπειτα από την ακύρωση όλων των διεθνών εκθέσεων στη Γερμανία από τον Μάρτιο λόγω κορονοϊού, ήρθε και η ώρα του Oktoberfest του Μονάχου.

«Το φετινό Oktoberfest δεν θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ντίτερ Ράιτερ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο μαζί με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Θέλουμε να προστατεύσουμε περαιτέρω τη Βαυαρία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ομορφότερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο. Ζούμε, όμως, σε άλλες εποχές. Η ζωή με τον κορονοϊό σημαίνει να ζεις προσεκτικά».

Ακύρωση πέραν της προθεσμίας του Αυγούστου

Το Oktoberfest είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας παγκοσμίως και κάθε χρόνο προσελκύει περί τα 6 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν την ακύρωση όλων των μεγάλων εκδηλώσεων έως την 31η Αυγούστου. Το Oktoberfest ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.
Ο Ζέντερ συνέχισε διευκρινίζοντας το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση: “Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Ποιος μπορεί να κρατήσει απόσταση δύο μέτρων ή να δουλεύει φορώντας μάσκα στο Oktoberfest; Το 2020 θα είναι μία χρονιά χωρίς το Oktoberfest. Αυτό μας λυπεί, είναι πραγματικά κρίμα!”

Τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις

Πέραν της συναισθηματικής και συμβολικής αξίας που έχει το Oktoberfest για τους Γερμανούς, και, κυρίως, τους Βαυαρούς, η ακύρωση του παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την οικονομία του Μονάχου. Οι κλάδοι που πλήττονται είναι πολλοί. Επιχειρηματίες διοργάνωσης θεαμάτων, ιδιοκτήτες μπυραριών, εστιάτορες, ξενοδόχοι, οδηγοί ταξί και έμποροι λιανικής βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ετήσιο γεγονός. Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών του Μονάχου, τα κέρδη από τη διοργάνωση το 2018 ανήλθαν στο 1,23 δισεκατομμύριο.

Δεν είναι η πρώτη ακύρωση

Το πρώτο Oktoberfest διοργανώθηκε το 1810 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βαυαρικής κουλτούρας. Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, στην ιστορία του που ακυρώνεται λόγω πανδημίας. Τον 19ο αιώνα (1854, 1873) δεν πραγματοποιήθηκε λόγω χολέρας. Επίσης, δεν είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά και το 1923, την εποχή του υπερπληθωρισμού επί Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα