back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες Αθήνας – Λευκωσίας λόγω «Γιαβούζ»

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη είναι οι διπλωματικές διεργασίες Αθήνας – Λευκωσίας, μετά την κάθοδο του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το θέμα άλλωστε αναμένεται να συζητηθεί αύριο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες Αθήνα και Λευκωσία είναι σε διαρκή επαφή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει ήδη τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η Λευκωσία άλλωστε αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στο σχέδιο αυτό της Άγκυρας να δρομολογήσει παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε οικόπεδα που έχουν ήδη μάλιστα αδειοδοτηθεί μέσω νόμιμων και προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας.
«Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή» τονίστηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που προσέθεσε ότι «η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα».
Η Αθήνα κάλεσε για ακόμα μια φορά την Άγκυρα «να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης το «Γιαβούζ» έφτασε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στη 1.00 πμ λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ συνεχίζει να συνοδεύεται από τουρκική φρεγάτα.
Στην περιοχή έχει πλεύσει παράλληλα και το βοηθητικό πλοίο Orhan Bey, ενώ βάσει παράτυπης τουρκικής navtex αναμένονται άλλα δύο βοηθητικά πλοία, το Ertugrul Bey και το Osman Bey για γεωτρητικές δραστηριότητες στην περιοχή που έχει δεσμευτεί μέχρι τις 18 Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, άλλωστε συνεχίζουν τις έρευνές τους τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, με το Μπαρμπαρός να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου και το Ορούτς Ρέις στα δυτικά.
Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα