back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα σενάρια για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Διπλή παρέμβαση για το ύψος και τον χρόνο καταβολής

Διαβάστε επίσης

Διπλή παρέμβαση αναμένεται για τα αναδρομικά των συνταξιούχων τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς τον χρόνο καταβολής τους. Η υγειονομική κρίση σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται, περιορίζει τα ποσά και τους δικαιούχους, δημιουργούν νέα δεδομένα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξετάζει την καταβολή των αναδρομικών σε δόσεις, τόσο αυτών που έχουν κριθεί όσο και αυτών που θα κριθούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Παράλληλα, το ΣτΕ φέρεται να προσανατολίζεται στην αναγνώριση αναδρομικών οφειλών για 11 μήνες πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και μόνο για όσους συνταξιούχους προσέφυγαν δικαστικώς.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρξει απόφαση της πιλοτικής δίκης, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα την εφαρμόσει κατά γράμμα. Το πρώτο ζήτημα, το οποίο έχει ήδη κριθεί, αφορά στην αποκατάσταση επικουρικών που μαζί με τις κύριες συντάξεις είχαν άθροισμα πάνω από τα 1.300 ευρώ τον Μάιο του 2016 και από τον Ιούνιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου μειώθηκαν ως και 55%.
Οι μειώσεις αυτές, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019 και η επιστροφή χρημάτων στους δικαιούχους προβλέπεται από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση.
Οι δικαιούχοι, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000, το ποσό που θα επιστραφεί εκτιμάται στα 370 εκατομμύρια ευρώ για φέτος ενώ η επιστροφή επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο, εφάπαξ.
Ωστόσο, υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης ακόμη κι αν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών σε δόσεις.
Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο εξετάζεται από το ΣτΕ, αφορά στις διεκδικήσεις επιστροφών από τις περικοπές προηγουμένων ετών, για το σύνολο των συνταξιούχων. Εξέλιξη, την οποία είχε δρομολογήσει απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015 (2287/2015) που επανεξετάζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα απόφαση του ΣτΕ προβλέπει την καταβολή αναδρομικών 11μηνου πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή για την περίοδο από 10 Ιουνίου 2015 έως 11 Μαΐου 2016 και μόνο για τους δικαιούχους που έχουν προχωρήσει σε αγωγή, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα ποσά να επιστραφούν σε δόσεις.
Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα