back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πως θα γίνει η σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση των μέτρων – Από το Μάϊο έως τον Ιούνιο η μετάβαση

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις  μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων COvid-19  στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Κρανίδι αναμένεται να συζητηθούν σήμερα κατά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας  που έχει συγκαλέσει στις 13:30 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Θέμα της έκτακτης σύσκεψης είναι  τον συντονισμός των δράσεων των δύο Υπουργείων σε θέματα Δημόσιας Υγείας, που αφορούν στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας.
Ενώ έχει ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την σταδιακή και ελεγχόμενη μετάβαση της χώρας στην επομένη φάση τα κρούσματα στο Κρανίδι επιβεβαιώνουν  την ανησυχία  για  πιθανές «εστίες υπερμετάδοσης», οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν την προσπάθεια που έχει γίνει για την ανάσχεση του COvid-19.
Οι εξελίξεις στο Κρανίδι θα αποτελέσουν κορυφαίο θέμα  και κατά την συνεδρίαση της  επιτροπήτων 28 λοιμωξιολόγων που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση των τελικών προτάσεων προς την κυβέρνηση τόσο για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα.  H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας  συνεδριάζει το μεσημέρι (κατά τις 15.00) στο υπουργείο Υγείας, με στόχο να καθορίσει το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.

Στην κυβέρνηση παρακολούθησαν με ικανοποίηση την τήρηση των μέτρων  περιορισμού τις κρίσιμες  72 ώρες από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Με την προσοχή επικεντρωμένη στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων κατά του COvid-19 εξελίσσονται και οι συζητήσεις  για την  υιοθέτηση ενός εθνικού στρατηγικού πλάνου που θα απαντά σε τρία κρίσιμα ερωτήματα . Πως θα προστατευθεί η  δημόσια υγεία, πως θα επανακκινήσει η οικονομία και πως θα προστατευθούν οι  ευπαθείς ομάδες  του πληθυσμού.
Αφού ξεπεραστεί και ο κάβος της Πρωτομαγιάς , κομβικές ημερομηνίες θεωρούνται η 4η ή 11η Μαίου . Όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  για το σχέδιο σταδιακής  μετάβασης προς την νέα κανονικότητα και σταδιακής  άρση των περιορισμών θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Βασική αρχή  σε αυτή τη διαδικασία είναι, μετά και τις αντίστοιχες παραινέσεις του Π.Ο.Υ , ότι η  αργή και προσεκτική κίνηση προς την επομένη ημέρα θα εξελίσσεται ανά δυο εβδομάδες,  ώστε οι επιστήμονες  να παρακολουθούν τις επιπτώσεις κάθε βήματος στον γενικό πληθυσμό.
Μιλώντας. σημερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο  Υπουργός Επικρατείας, Άκης Γεραπετρίτης τόνισε πώς «η όλη φάση »,θα διαρκέσει δύο μήνες  δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο.«Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή για επανέλθουμε σταδιακά. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα.», είπε ο υπουργός.
Σε πρώτη φάση ανοίγουν, όπως είπε, ειρηνοδικεία υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου. Από 4 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες. Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι, υποστήριξε ο υπουργός.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίδες για αποφυγή συγχρωτισμού.
«Η 3η λυκείου θα προταχθεί λόγω εξετάσεων», είπε ο υπουργός και τόνισε πως ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι για πανελλαδικές».
Κατά τη χθεσινή του  ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «όπως γνωρίζουμε ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
 
Σε καραντίνα τουλάχιστον για 14 ημέρες ο Δήμος Ερμιονίδας 
Η αισιοδοξία που επικρατεί στην Ελλάδα  για την εξέλιξη της επιδημίας στον γενικό πληθυσμό επισκιάσθηκε χθες με τον εντοπισμό 150 νέων κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Κρανίδι. Η ανεύρεσηαυτής της εστίας μετάδοσης  οδήγησε στο να τεθεί σε καραντίνα τουλάχιστον για 14 ημέρες ο Δήμος Ερμιονίδας στη Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και το ξενοδοχείο Galaxy στο Πόρτο Χέλι, όπου στεγάζεται δομή αιτούντων άσυλο. Μεταξύ των  150 κρουσμάτων του COVID-19, οι  148  είναι διαμένοντες στη δομή  μετανάστες και 2 εργαζόμενοι .
Υπό εξέταση βρίσκονται εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με τους αλλοδαπούς στη δομή φιλοξενίας. Εκτός της απαγόρευσης εισόδου και εξόδου από την περιοχή τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως και τις 8 το πρωί. Από τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο οι περιπτώσεις Β1Β2 και Β3 (έξοδος για γιατρό ή φαρμακείο, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και τράπεζα, εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα), ενώ παράλληλα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών του νομού, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα υπαίθριου εμπορίου.
Τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον γενικότερο πληθυσμό είναι 180 και τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Άρης Μπίμπας . Επιπλέον 6 γιατροί και 4 νοσηλευτές θα στελεχώσουν το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου τις επόμενες ημέρες, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως εκτός της δομής.
Τα κρούσματα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση των επαφών μιας εγκύου, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό όταν, ανήμερα το Πάσχα, υποβλήθηκε σε εξέταση στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, στο οποίο είχε πάει λόγω προβλημάτων στην εγκυμοσύνη της.  Ελήφθησαν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ  497 δείγματα από τους διαμένοντες  αιτούντες άσυλο, κυρίως Σομαλούς με τις οικογένειές τους, αλλά και από τους εργαζομένους. Και οι 150 που βρέθηκαν να φέρουν τον ιό, είναι μέχρι στιγμής ασυμπτωματικοί.

Σε καραντίνα  και οι οικισμοί Ζουμπούλι και Αρναούτι στης κοινότητας Μύκης Ξάνθης
Σε καραντίνα για 14 μέρες και απαγόρευση κυκλοφορίας, τέθηκαν οι οικισμοί Ζουμπούλι και Αρναούτι στης κοινότητας Μύκης Ξάνθης, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.
Οι κάτοικοι θα παραμένουν στα σπίτια τους και απαγορεύεται να μετακινηθούν εκτός των δύο οικισμών, ενώ το μέτρο της απαγόρευσης θα επιβληθεί από την Αστυνομία. Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα από τον δήμο Μύκης και την Περιφέρεια για την προμήθεια όλων των απαραίτητων αγαθών και την εξυπηρέτηση όσων πολιτών χρήζουν βοηθείας, καθώς και για τις απαραίτητες εργασίες των κτηνοτρόφων και αγροτών, ενώ σε επιφυλακή θα είναι και η Πυροσβεστική για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής.
 2.401 τα συνολικά  κρούσματα 
Μετά τα 150 κρούσματα κορονοϊού στην δομή μεταναστών στο Κρανίδι, ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων που καταγράφονται στη χώρα αυξήθηκε. Σύμφωνα με  τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.401, με 156 νέα από τα οποία τα 150 συνδέονται με τη δομή στο Κρανίδι. Από τα 2.401 κρούσματα, το 56% αφορά άνδρες, ενώ τα 572 από συνολικά κρούσματα, δηλαδή το 24%, σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111, το 46%, είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά έχουν μειωθεί περαιτέρω οι διασωληνωμένοι ασθενείς, καθώς ανέρχονται σε 59. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 46 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Κορονοϊός: Στους 121 οι θάνατοι
Επίσης, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι πέντε θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 121.Οι 32 αφορούσαν γυναίκες και οι υπόλοιποι ήταν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ανάμεσα στα θύματα και ο 35χρονος ο οποίος αν και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει θλίψη στην Θεσσαλονίκη. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 55.666 κλινικά δείγματα.
Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα