back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 – Στο τραπέζι μια πρώτη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Διαβάστε επίσης

Όσο ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να γεφυρωθούν οι διάφορες μεταξύ των 27 για τα εργαλεία αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από τον COvid-19, κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής, τόσο βέβαιο μπορεί να θεωρηθεί ότι θα επικρατήσει τελικώς ο γερμανογαλλικός συμβιβασμός. Αυτό ακριβώς καλείται να πράξει η τηλεσύνοδος κορυφής της 23ης Απριλίου . Να επικυρώσει, δηλαδή, τον συμβιβασμό που αποτυπώθηκε στην απόφαση του πρόσφατου, πολύ δύσκολου Eurogroup της 9ης Απριλίου, με μια πρώτη συμφωνία για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το ταμείο αυτό θα στηριχθεί στον πολυετές πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 και όπως σημειώνει το Bloomberg, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικού ύψους 2 τρισ. ευρώ περιλαμβάνεται το ειδικό ταμείο εντός του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-27) ύψους 300 δισ. ευρώ και η άντληση 320 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές.
Η βούληση των θεσμών καταγράφεται στην επιστολή/πρόσκληση που απέστειλε το βράδυ της Τρίτης προς του ηγέτες και αρχηγούς κυβερνήσεων των 27  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ ΜισέλΣύμφωνα με το κείμενο της επιστολής  στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης 23 Απριλίου θα συζητηθούν κυρίως δυο θέματα

  • Η εφαρμογή των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup
  • Η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης  για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας

Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και μετά από  πολύωρες  επαφές, σκληρές αντιπαραθέσεις και δραματικές εκκλήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατέληξαν σε  συμφωνία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοιού με ένα πακέτο, συνολικής αξίας 540 δισ. ευρώ. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει 240 δισ. από την προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, 200 δισ. σε δάνεια για τις επιχειρήσεις –με έμφαση στις μικρομεσαίες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 100 δισ. σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος SURE για την επιδότηση της εργασίας και άλλες ανάγκες.
Συμφωνήθηκε επίσης  να εξεταστεί η δυνατότητα σύσταση του νέου ταμείου για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως προτείνει η Κομισιόν, μέσω ενισχυμένων κονδυλίων από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27.

Χρήστος Σταϊκούρας : Επιδιώκουμε ισχυρό ταμείο ανάκαμψης με αρκετούς πόρους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρεμβαίνοντας  στην διαδικτυακή συζήτηση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, είπε  ότι η Αθήνα ευελπιστεί  σε  αποφάσεις που να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων και να μην δείχνουν ατολμία. «Η πανδημία απαιτεί συντονισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη να ανταπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Πιστεύουμε σε ένα ισχυρό ταμείο ανάκαμψης με αρκετούς πόρους» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο Ταμείο θα πρέπει να προσφέρει κυρίως επιχορηγήσεις με χρηματοδότηση η οποία θα προέρχεται κυρίως από κοινή έκδοση χρέους. «Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο εξασφαλίζει χαμηλότερα επιτόκια συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και κατανέμοντας ομοιόμορφα το κόστος προσαρμογής στις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές των φορολογούμενων».
Όσον αφορά τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι χρήσιμα όμως δεν επαρκούν καθώς οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, υπενθυμίζοντας ότι με βάση την ΕΚΤ ξεπερνούν το 1,5 τρισ. ευρώ. «Γι’αυτό θα πρέπει καινούργια εργαλεία να ριχτούν στη μάχη».
Ο ιδιος πρόσθεσε ότι  κοινή έκδοση χρέους αποτελεί μια πιο σωστή επιλογή καθώς αν αυτό δεν συμβεί η νομισματική πολιτική θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Όμως η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις αλλά και σε χρηματοοικονομική αστάθεια.
Οι ηγέτες και αρχηγοί κυβερνήσεων καλούνται να επικυρώσουν αυτές τις αποφάσεις και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι 27 εν μέσω πανδημίας επαναφέρουν τον διεθνή ρόλο της ΕΕ και την δυναμική στρατηγική ανάπτυξης εν μέσω διεθνούς ανταγωνισμού .
Όπως αναφέρει  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή του το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να βασίζεται «στην αλληλεγγύη, στη συνοχή και στη σύγκλιση», να είναι «ευέλικτο» και «ευπροσάρμοστο» αλλά ταυτόχρονα να υλοποιεί τέσσερις  αναγκαίες προϋποθέσεις  για μία επιτυχή ανάκαμψη:
-Την αποκατάσταση και την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
– Να διασφαλιστεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ μέσα από μία δυναμική βιομηχανική πολιτική
-Να υποστηριχθούν οι  μικρομεσαίες  και των νεοφυείς  επιχειρήσεις ,
– Να υποστηριχθούν οι επενδύσεις σε  εφοδιαστικές αλυσίδες «στρατηγικής αξίας» ώστε να κοπεί η υπερεξάρτηση από τρίτες χώρες.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για τη  χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης μέσω ενισχυμένων κονδυλίων από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 . Άλλωστε,  στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι  το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF)  θα είναι το εργαλείο – κλειδί για την ανάκαμψη γεγονός που επιβεβαιώνει ότι  γερμανική άποψη έχει σχεδόν πλήρως επικρατήσει.
Σύμφωνα με το  Reuters η Koμισιόν θα ζητήσει προσωρινή αύξηση των εγγυήσεων από τις χώρες-μέλη για τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξουν περιθώρια για την άντληση μεγαλύτερης ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν θα αναλάβει,  σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ευθύνη  να συνδέσει  το Ταμείο Ανάκαμψης με τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να αποτελέσει την «καρδιά» της συνεισφοράς της ΕΕ στην οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό.
Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον την δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς λίγες ημέρες μετά την τηλεδιάσκεψη,  στις 29 Απριλίου, θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προτάσεις της για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν και από τις χώρες μέλη, ώστε να τεθεί σε ισχύ την επόμενη χρονιά.
Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό οι διαφοροποιήσεις παραμένουν .  Οι Βόρειοι τάσσονται κατά των ομολόγων , η  πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων τάσσεται υπέρ ενός είδους κορονο-ομολόγου, που θα εγγυάται ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Από την πλευρά τους Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστερά συνεχίζουν να διεκδικούν «πραγματικά» ευρωομολόγα, με τα οποία οι υπερχρεωμένες χώρες του νότου θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε δανεισμό χωρίς να καταβάλλουν υψηλά επιτόκια ή να τους επιβάλλονται δυσβάσταχτοι όροι.
Κριστίν Λαγκάρντ: Οχι στην άμεση χρηματοδότηση  των κυβερνήσεων
Αρνητική στην ιδέα άμεσης χρηματοδότησης των κυβερνήσεων παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύει ότι η αγορά χρέους απευθείας από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα υπονόμευε τη νομική τους υποχρέωση για δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι διευκρινίσεις της κ. Λαγκάρντ, σε επιστολή προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδεικνύουν ότι, εν αντιθέσει με άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει ομόλογα απευθείας από εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις, αγοράζοντας κρατικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους άνω του ενός τρισ. ευρώ.

«Οι συνθήκες συνεπάγονται ότι η αγορά κρατικού χρέους από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων, θα υπονόμευε το στόχο για πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ σε επιστολή με ημερομηνία 21ης Απριλίου.

Σε ξεχωριστή επιστολή, η επικεφαλής τηςεΚΤ προσθέτει ότι δεν συζητήθηκε ποτέ από το διοικητικό συμβούλιο η προοπτική «ρίψης χρημάτων με ελικόπτερο» και γι’ αυτό δεν υπάρχει επίσημη θέση για το συγκεκριμένο εργαλείο νομισματικής στήριξης.

Το σχέδιο της Ιταλίας για το ταμείο ανάκαμψης

Σύμφωνα με την πρόταση της Ρώμης οι πόροι του Ταμείου θα προκύψουν από δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη στήριξη εγγυήσεων των κρατών-μελών που θα δοθούν μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Οι πόροι αυτοί στη συνέχεια θα δοθούν ως δάνεια, με τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια, στα κράτη-μέλη.
Η πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε  Κόντε, η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο ποσό για το ταμείο, είναι στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά ουσιωδώς λιγότερο φιλόδοξη από την αντίστοιχη ισπανική που παρουσιάστηκε προχθές. Η Μαδρίτη επέμεινε σε ένα μεγάλο πακέτο –1 με 1,5 τρισ. ευρώ– και στη χορήγηση των πόρων στα κράτη-μέλη ως επιχορηγήσεις, ώστε να μην αυξάνεται το χρέος τους. 
Η Ισπανία και η πρόταση για ταμείο 1,5 τρισ. ευρώ με στόχο την ανάκαμψη των χωρών 
Μια πολύ σαφή θέση στο πλαίσιο των θέσεων όπως έχουν εκφρασθεί από χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, διατύπωσε  η Ισπανία . Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η  κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προσφέροντας μία ενδιάμεση λύση,  την οποία θα μπορούσε  η Γερμανία να διαπραγματευτεί στην προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκοπεύει λοιπόν να προτείνει στην τηλεδιάσκεψη τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ το οποίο θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κορονοϊού,Το ταμείο που προτείνει η Μαδρίτη θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι 27 χώρες της ΕΕ και τα χρήματα που θα δοθούν στις χώρες θα θεωρούνται μεταφορά μετρητών και όχι χρέος, όπως εξηγεί η εφημερίδα.
Όπως σημειώνει η El Pais, στην ουσία η Μαδρίτη με τη θέση της συνδέει το ταμείο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια ιδέα παρόμοια με αυτή του Παρισιού με στόχο να πει «ναι» το Βερολίνο γιατί δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις των συνθηκών με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και να αποφεύγονται ενστάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Επί της ουσίας, η πρόταση της Ισπανίας δεν επικεντρώνεται στην άμεση κρίση, την οποία η κάθε χώρα θα αναλάβει να διευθετήσει με τους δικούς της πόρους και τη βοήθεια της ΕΚΤ, αλλά στην μέσο-μακροπρόθεσμη φάση γιαυτό και προτείνει ένα ταμείο με περίπου το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας και και τριπλάσιο ποσό από το αυτό που έχει συμφωνήσει το Eurogroup για να προμηθεύσει με ρευστότητα τις τις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Η πρόταση της Ισπανίας φέρεται αν είναι η μοναδική που αναφέρει με σαφήνεια ποσά και χρονοδιαγράμματα, αφού σημειώνει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι διαθέσιμη την 1η Ιανουαρίου και το πακέτο πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι την 1η Ιουνίου.
«Σχέδιο Μάρσαλ»  από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επιστροφή στην ανάπτυξη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, σύμφωνα με την Deutsche  Welle, ότι  το τελευταίο διάστημα οι Βρυξέλλες κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να παραμερίσουν εμπόδια και για να διευκολύνουν τις χώρες-μέλη, όπως πχ. αναστέλλοντας τους ισχύοντες κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η ΕΕ κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιταχύνει τις διαδικασίες εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες-μέλη: 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ή 200 εκατομμύρια για την ενίσχυση Πορτογάλων ψαράδων.
Η Ούρσουλα φον ντερΛάιεν , γράφει η DW , θέλει να δείξει στους Ευρωπαίους ότι έχει ευχέρεια κινήσεων, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει να διευρύνει τις εξουσίες της, διεκδικώντας τον έλεγχο ενός προγράμματος δισεκατομμυρίων για την ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μετά-κορονοϊό εποχή.
Πρόκειται πιθανότατα για ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων σε κράτη-μέλη, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, ενταγμένου στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Το πλεονέκτημα της πρότασης είναι ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένα αποδεκτό από όλους και λειτουργικό εργαλείο και έτσι θα αποφευχθούν χρονοβόρες διαμάχες μεταξύ των χωρών-μελών. Στα θετικά επίσης της επιλογής αυτής θα είναι ότι έτσι θα τερματίζονταν οι διενέξεις μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου και θα παρακάμπτονταν το αμφιλεγόμενο ζήτημα του ευρωομολόγου.
 
Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα