back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στ. Διακουλάκης: Nα δούμε την κρίση ως ευκαιρία

Διαβάστε επίσης

Για την κλιματική κρίση μίλησε στο σταθμό της πόλης ο Στέλιος Διακουλάκης Αναπληρωτής Διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκοσμίου Δικτύου Πόλεων C40. «Πρέπει να δούμε αυτή την κρίση ως μια ευκαιρία και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας με διαφορετικό τρόπο. Με έναν τρόπο βιώσιμο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και την κλιματική κρίση από κοινού», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Άνω κάτω» και στον Άρη Τόλιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Διακουλάκης «είναι οι δυο παγκόσμιες προκλήσεις αυτή την στιγμή. Οι Διεθνείς εκθέσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών επί δεκαετίες μιλάνε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με συγκεκριμένα στοιχεία αλλά οι εκκλήσεις- οι φωνές αυτές των επιστημόνων δεν έχουν ακουστεί με τον ίδιο τρόπο, όπως ακούγονται τώρα οι φωνές των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του κορονοιού». Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις που δεν άκουσαν τους επιστήμονες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύ τίμημα σε σχέση με όσες άκουσαν την επιστημονική κοινότητα και  είναι σε καλύτερη κατάσταση. «Άρα αυτό πρέπει να γίνει και με την κλιματική κρίση που ισχύει τόσο καιρό και τα αποτελέσματα, τα βλέπουμε ήδη», είπε και  υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση δεν έχει φύγει, θα επιστρέψει με την μορφή των πυρκαγιών».
Ειδικότερα τόνισε ότι η κλιματική κρίση είναι ένα πρόβλημα μακροχρόνιο. «Ο κόσμος αυτή την στιγμή είναι πολύ ευαισθητοποιημένος σε θέματα δημόσιας υγείας. Είναι μια ευκαιρία τώρα να παρθούν τολμηρές αποφάσεις για το κοινό καλό», είπε και έφερε το παράδειγμα της Ιταλίας και συγκεκριμένα το Μιλάνο το οποίο ανακοίνωσε προχθές ότι θα περιορίσει τη χρήση των αυτοκινήτων μετατρέποντας 35 χιλιόμετρα δρόμων σε ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμια. Άρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέεται με την εξάπλωση της πανδημίας. Άρα με τον επανασχεδιασμό των πόλεων, προστατεύουμε και την δημόσια υγεία». Κλείνοντας ο Διακουλάκης τόνισε ότι το θέμα είναι είναι δούμε αυτήν την κατάσταση σαν ευκαιρία και μην επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν τον κορονοϊό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα