back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ανησυχία για τον κίνδυνο των «εστιακών αναζωπυρώσεων» και το σχέδιο σταδιακής άρσης μέτρων

Διαβάστε επίσης

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση  η χθεσινή αποκάλυψη των δυο “υγειονομικών βομβών ” στο Περιστέρι και στο Ελληνικό. Ο συναγερμός που σήμανε στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, θέτει νέα ζητήματα προς εξέταση, ενώ στην χώρα οι αρχές ετοιμάζονται για την σταδιακή  άρση των περιοριστικών μέτρων για τον COvid-19. Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων η τελική εισήγησή της για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η πρότασή της για τη λειτουργία των σχολείων.
Εν συνεχεία, το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες και θα βάλει τις τελευταίες πινελιές, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τους όρους μετάβασης στην επόμενη μέρα.
Οι αποκαλύψεις για το τι συμβαίνει στις δύο κλινικές, την «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και την «Κασταλία» στο Ελληνικό  προκαλέσαν την αντίδραση του προϊσταμένου  της εισαγγελίας Αθηνών κ. Βαγγέλη Ιωαννίδη  ο οποίας διέταξε  κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, ενώ ο εισαγγελέας ενημερώθηκε και για την περίπτωση της δεύτερης ιδιωτικής κλινικής, όπου επίσης αναμένεται να παρέμβει.
“Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών” δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς  υπογραμμίζοντας πως “εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσοι διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να υπάρξουν”. Σε αυστηρό τόνο ήταν και οι χθεσινές επισημάνσεις του υπεύθυνου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκρουσε για μία ακόμη φορά “καμπανάκι” για τον κίνδυνο “εστιακών αναζωπυρώσεων” σε κλειστές δομές.
“Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων, είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν. Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση, που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας” επισήμανε.
Όπως έγινε γνωστό χθες, τρία από τα θύματα που ανακοινώθηκαν προέρχονται από την κλινική «Ταξιάρχαι». Τρεις  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, ενώ οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν έναν ακόμη νεκρό να προέρχεται από την κλινική «Κασταλία».
Τα κρούσματα κορονοϊού στην κλινική του Περιστερίου είναι 28, 11 εργαζόμενοι, 13 τρόφιμοι, και τέσσερα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός.
Ο διευθυντής της ιδιωτικής Κλινικής «Ταξιάρχαι», μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως όλα τα κρούσματα έγιναν στο τμήμα όπου γίνονται αιμοκαθάρσεις, θεωρώντας πως έτσι μεταδόθηκε ο κορονοϊός. «Όσοι είναι θετικοί στον κορονοϊό είναι προφανώς γιατί κάνανε μαζί αιμοκάθαρση» είπε ο κ. Κοκκινάκης.
Όσον αφορά την δεύτερη κλινική, την «Κασταλία» στο Ελληνικό, αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε γνωστό  χθες πως βρέθηκε κρούσμα στην δομή, ενώ εξετάστηκαν 92 δείγματα από τους 170 εργαζόμενους, τα οποία όλα ήταν αρνητικά. Στην δομή ασθένησε ένας εκ των τροφίμων, ο οποίος εκτιμάται πως νόσησε από κάποιο μέλος του προσωπικού. Με δεδομένο πως οι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε επαφή και με ανθρώπους εκτός κλινικής, ξεκίνησαν άμεσα τα τεστ, αρχικά με τους ανθρώπους που εργάζονται στην δομή του Ελληνικού. Μέχρι σημερα το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 300 τεστ σε νοσηλευόμενους και 170 τεστ στο προσωπικό της κλινικής. Τα αποτελέσματα των πρώτων 110 τεστ που αφορούν εργαζόμενους βγήκαν αρνητικά ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τεστ. Η κλινική έχει σφραγιστεί.
Γ. Γεραπετρίτης :  Η μετάβαση θα είναι σαν ένας ροοστάτης,  θα ανοίγει, θα δοκιμάζεται, πιθανώς θα συρρικνώνεται και πάλι.
Εν μέσω ανησυχίας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε χθες το βράδυ στο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, με ειδικές αναφορές για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, με τα σχολεία και τους ηλικιωμένους . Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν με ένα τρόπο, με τον οποίο θα δοκιμάζεται και η εφαρμογή τους, είπε ο κύριος Γεραπετρίτης, παραλληλίζοντας την εφαρμογή του σχεδίου με ένα ροοστάτη, ο οποίος θα ανοίγει, θα δοκιμάζεται, πιθανώς θα συρρικνώνεται και πάλι. Είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα, σημείωσε συμπερασματικά.
Όπως συγκεκριμένα εξήγησε, μιλώντας στο Star, το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης  θα στηρίζεται συνεχώς στα επιδημιολογικά δεδομένα και εκτίμησε ότι στις αρχές του Μαΐου θα έχουμε την πρώτη φάση της μετάβασης στην ομαλότητα, ενώ ήδη από τις 27 Απριλίου ξεκινούν δραστηριότητες στα υποθηκοφυλακεία και ορισμένες από τις δραστηριότητες των δικαστηρίων.
“Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο, όπως τόνισε, είναι ότι η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου – θα έχουμε δηλαδή σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Θα ανοίγουν καταστήματα, θα περιορίζεται ο όποιος περιορισμός στην κίνηση, θα έχουμε σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες που έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας”  διευκρίνισε.
Τι θα γίνει με το μέτρο αποστολής sms
Στην ερώτηση εάν το άνοιγμα των καταστημάτων θα συμπέσει χρονικά με τη λήξη του μέτρου αποστολής sms κ.ο.κ., ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής:
“Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση, δεν θα δηλώνεται δηλαδή», σημειώνοντας με έμφαση, ότι οι περιορισμοί στον συγχρωτισμό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δηλαδή περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, μέτρα ατομικής υγιεινής, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.” “Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν με το καλό τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα. Πρέπει να τηρούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής”, δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε 
“Με άλλα λόγια, η καλή ατομική υγιεινή, η έλλειψη στο συγχρωτισμό μεγάλης κλίμακας, η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι πλέον στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως θα τα τηρούμε”
Στο ερώτημα εάν θα επιτραπούν τα ταξίδια  και εκτός νομού, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και σε ό,τι αφορά την υπεραστική κίνηση.
Στο στο ερώτημα για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στον τουρισμό ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό: Σχετικά με τον πρώτο δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, είπε . Οι εσωτερικές μεταφορές θα λειτουργήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ξενοδοχεία θα επαναλειτουργήσουν σε δύο φάσεις, πρώτα θα ανοίξουν ορισμένα ξενοδοχεία και στη συνέχεια οι υπόλοιπες μονάδες. Κρίσιμη προϋπόθεση, είπε ότι θα έχουμε μια πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από το εξωτερικό, εκεί είναι προφανές ότι «είναι μια πολύ δυσκολότερη άσκηση, η οποία εμπεριέχει και μια ευρωπαϊκή πολιτική» – θέμα το οποίο ο υπουργός εκτίμησε ότι θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα συμβούλια των αρμοδίων υπουργών.
«Αισθάνομαι ότι ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει καλά» δήλωσε και πρόσθεσε την αίσθησή του, ότι από μια σχετικά περιορισμένη τουριστική πίτα παγκοσμίως, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός.
Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων είπε ότι «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν» και η επαναλειτουργία τους θα στηρίζεται σε ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών.
«Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» εξήγησε.
Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα