back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σταδιακή άρση του lockdown: Που, πότε και πώς αίρονται τα μέτρα σε κράτη –μέλη της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Παρά τις επιφυλάξεις των επιδημιολόγων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν αργά και προσεκτικά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς βρίσκονται πλέον ενώπιον του διλήμματος κατά πόσον η επακόλουθη ύφεση θα έχει σοβαρότερο κόστος από την ίδια την πανδημία. Κάθε χώρα ακολουθεί τον δικό της οδικό χάρτη, παρά τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή η έλλειψη συντονισμού προβληματίζει τους ειδικούς.

Στις 4 Μαΐου ξεκινά η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ιταλία. Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε τη μέρα που στη χώρα καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό θανάτων από τα μέσα Μαρτίου με μόλις 260 θανάτους σε ένα 24ωρο. Ο Κόντε δήλωσε ότι μετά από επτά ολόκληρες εβδομάδες ο κόσμος θα μπορεί να επισκεφθεί συγγενείς, αλλά δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις με πολλά άτομα. Τα πάρκα θα ανοίξουν, αλλά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τον Σεπτέμβριο. Θα γίνεται ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της περιφέρειας που ζουν, αλλά όχι σε άλλη περιφέρεια. Κηδείες θα μπορούν να γίνουν με την παρουσία έως και 15 ατόμων και ιδανικά σε εξωτερικούς χώρους. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν προπονήσεις αλλά ατομικά, ενώ ο κόσμος δεν θα μπορεί να αθλείται πέραν της περιοχής κοντά και γύρω από το σπίτι τους. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν από τις 4 Μαΐου αλλά μόνο για διανομές και το φαγητό θα μπορεί να καταναλωθεί μόνο στο σπίτι ή το γραφείο. Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, μπαρ και εστιατόρια θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου όπου θα μπορούν οι πολίτες να καθίσουν. Καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου όπως και τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες. Οι αθλητικές ομάδες θα μπορούν να κάνουν κοινές προπονήσεις από τις 18 Μαΐου. Συνολικά η χώρα έχει 26,444 θύματα από τον κορονοϊό.
Αύριο, Τρίτη θα ανακοινωθεί η στρατηγική εξόδου στη Γαλλία… από τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, επιχειρήσεις, πως θα λειτουργούν τα μέσα μεταφοράς και πώς θα γίνονται οι συναθροίσεις. Αυτό tweetαρε χθες και πως το σχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση. Η Γαλλία δεν θα έχει πάντως αρκετές μάσκες έως τις 11 Μαΐου, ημερομηνία άρσης των περιορισμών, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου οικονομικών, που δημοσίευσε χθες η Journal du Dimanche. Για τα σχολεία η κυβέρνηση εξετάζει ένα σύστημα stop and go, σύμφωνα με το οποία θα προχωράει σε σταδιακή άρση ορισμένων περιορισμών και αν αυτό κρίνεται απαραίτητο θα επαναφέρει κατά περιόδους τα μέτρα. Κατά κύματα θα επιστρέψουν, αν όλα πάνε καλά και οι μαθητές στα σχολεία: εκείνοι του δημοτικού στις 11 Μαΐου, οι τελειόφοιτοι μία εβδομάδα αργότερα και στις 25 του μηνός όλοι.
Το επιστημονικό συμβούλιο της χώρας ζήτησε χθες μια «πολύ προσεχτική άρση των μέτρων» ενώ ανάμεσα σε άλλα συνέστησε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως τον Σεπτέμβριο ενώ είπε πως τάσσεται εναντίον των ταξιδιών στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες.
Στην Ισπανία, τη χώρα της Ε.Ε με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό μετά την Ιταλία χθες ο αριθμός των νεκρών ήταν ο μικρότερος από τα μέσα Μαρτίου φθάνοντας σε ένα 24ωρο τους 288. Από χθες τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα μπορούν να παίξουν εκτός σπιτιού για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες ενώ θα μπορούν να πηγαίνουν έως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, κάτι που απαγορευόταν ώς σήμερα σε μία από τις σκληρότερες εκδοχές περιοριστικών μέτρων στον κόσμο.
Στην Ελβετία, πάρκα και κομμωτήρια ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα ενώ σχολεία και καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν σε δύο εβδομάδες. Συναθροίσεις άνω των 5 ανθρώπων θα απαγορεύονται έως τις 8 Ιουνίου και παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε θα ανοίξουν εκ νέου μπαρ και εστιατόρια. Στην Ελβετία έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο τριών φάσεων για την άρση του lockdown. Νοσοκομεία και γιατροί, όπως οδοντίατροι και φυσιοθεραπευτές, θα μπορέσουν να ανακτήσουν τις κανονικές δραστηριότητές τους, χωρίς αυτές να πρέπει να θεωρούνται επείγουσες. Η επόμενη φάση ξεκινάει στις 11 Μαΐου και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στην πορεία της πανδημίας, θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και όλα τα υπόλοιπα καταστήματα. Στις 8 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η επαναλειτουργία των μεγαλύτερων τάξεων και των πανεπιστημίων, αλλά και των μουσείων και των ζωολογικών κήπων.
Στη Γερμανία, η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς Οι νέοι κανόνες έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για παραγωγή τους με τη χώρα ήδη να αντιμετωπίζει έλλειψη. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει την κατασκευή εκατομμυρίων μασκών.
Στη Δανία, όπου ήδη έχουν επιστρέψει στα θρανία οι μικρότερης ηλικίας μαθητές, λειτουργούν από αυτήν την εβδομάδα τα κομμωτήρια, οι φυσιοθεραπευτές, οι οδοντίατροι, τα… «τατουατζίδικα» και οι σχολές οδήγησης. Σε όλα αυτά τα καταστήματα και ιατρεία τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, έχουν απομακρυνθεί τα περιοδικά από τις αίθουσες αναμονής και καλούνται τόσο οι πελάτες όσο και οι ιδιοκτήτες τους να πλένουν τα χέρια τους επιτόπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν το lockdown, όπως και η Αυστρία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο… πιάνει δουλειά εκ νέου από σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον μετά την παραμονή του στο σπίτι, όπου ανάρρωνε από τον κορονοϊό. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε παραμείνει στο νοσοκομείο μια εβδομάδα και τρεις νύχτες στην εντατική, μετά την εισαγωγή του στις 5 Απριλίου. Η κυβέρνηση πάντως παραμένει διχασμένη σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown: το ένα στρατόπεδο βιάζεται να προχωρήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί η αναχαίτιση του κορονοϊού, ενώ το αντίπαλο προειδοποιεί ότι όσο δεν γίνονται μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων οποιαδήποτε χαλάρωση είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την έξοδο από την καραντίνα είναι η διασφάλιση ότι το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας (NHS) έχει επαρκείς κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η σταθερή ημερήσια μείωση θανάτων και κρουσμάτων, η ύπαρξη προστατευτικού εξοπλισμού για νοσηλευτές και γιατρούς και η μαζική διενέργεια τεστ.
Στη Νορβηγία η κυβέρνηση άνοιξε εκ νέου τα νηπιαγωγεία αυτήν την εβδομάδα μετά ένα μήνα, ενώ και οι μεγαλύτερες τάξεις αναμένεται να ξανανοίξουν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Τα σκληρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης «κόπωσης» και αντιδράσεων από τους πολίτες που ενδεχομένως να σταματήσουν να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, ανέφερε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ιζαμπέλα Λόβιν μιλώντας χθες στο BBC και τη δημοφιλή εκπομπή του Άντριου Μαρ. Η Σουηδία εφάρμοσε μια διαφορετική στρατηγική σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαλαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά παρέμειναν ανοιχτά και επιτρέπονταν οι συναθροίσεις έως 50 άτομα. Η ίδια εξηγώντας τη στρατηγική της χώρας της είπε πως «κάθε χώρα χρειάζεται να λάβει τα δικά της μέτρα βάσει των συνηθειών και παραδόσεων της, αλλά και του συστήματος διακυβέρνησης. Ο πραγματικός φόβος είναι ότι σκληρά μέτρα δεν μπορούν να παραμείνουν εν ισχύ για μεγάλο διάστημα καθώς ο κόσμος δεν πρόκειται να ακολουθήσει στο τέλος τις οδηγίες των ειδικών».
Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Πηγή: BBC, Politico, Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα