back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα σχολεία ανοίγουν σταδιακά από 11 Μαΐου – Ποιές θα είναι οι αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Διαβάστε επίσης

Τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και τις μεγάλεις πόλεις είναι δύο από τους γρίφους που προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση για την σταδιακή άρση των μέτρων. Κι αυτό γιατί ο συνωστισμός εκεί είναι αναπόφευκτος και η τήρηση στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης σχεδόν αδύνατη.
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ανοίξει σταδιακά τα σχολεία παρά την αντίθετη άποψη και τις εντονες επιφυλάξεις της πλειοψηφίας των λοιμοξιολόγων και των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. Αν δεν υπάρχει επιδείνωση της επιδημίας στις επόμενες δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου προβλέπεται να ανοίξουν σταδιακά τις επόμενες, από την ενδεκάτη του μήνα, εβδομάδες
Για τα παιδιά του Δημοτικού, η επιστροφή στα θρανία θα γίνει μετά το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, προς το τέλος του Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Πάντως πολλοί ειδικοί εισηγούνται να μην ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δεδομένου ότι ο συνωστισμός στις αίθουσες θεωρείται δεδομένος και τα μικρότερα παιδιά δύσκολα θα καταφέρουν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, για όσες τάξεις ανοίξουν, η απόφαση για παράταση του σχολικού έτους μέχρι τέλος Ιουνίου θεωρείται ειλημμένη.
Μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς

Δεδομένος πρέπει να θεωρείται και ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως της ώρας αιχμής, και η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για ασφαλείς μετακινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ εξετάζεται η επαναφορά των πρώην ελεγκτών, ενώ θα ελέγχονται σχολαστικά και αυστηρά οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.Οι διοικήσεις των οργανισμών των μέσων μεταφοράς έχουν λάβει εντολή από την κυβέρνηση να διπλασιάσουν τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής, δηλαδή το πρωί μεταξύ 6:00 και 8:30 και το βράδυ γύρω στις 20:00, ώστε να μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ αλλά και παράλληλα να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Ταυτόχρονα, η χρήση μάσκας μέσα στα οχήματα και τα βαγόνια θα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες και το προσωπικό, ενώ εξετάζεται και η αλλαγή των ωρών πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι τελικές αποφάσεις για τη χρήση μάσκας στα μέσα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι «ήδη το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στη Γερμανία και τη Γαλλία». Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι η πρόταση για τη μεταβολή στις ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία σε δημόσιο και εμπορικά καταστήματα αφορά τον διαχωρισμό σε τρεις διακριτές ώρες προσέλευσης, δηλαδή, αντί για παράδειγμα όλοι να πηγαίνουν στις δουλειές τους από τις 7.30 έως τις 8.30 το πρωί να «σπάσουν» οι ώρες σε 8, 9 και 10.
Ισίδωρος Ρούσσος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα