back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αίγυπτος: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του στρατού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι άνδρες του σκότωσαν δύο «τζιχαντιστές»

Διαβάστε επίσης

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, ενώ από την πλευρά του το επιτελείο ανακοίνωσε πως στρατιώτες σκότωσαν δύο τζιχαντιστές.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια της Πέμπτης στο Σινά με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από ένα από τα όργανα προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το πρακτορείο «ειδήσεων» Άμακ.
Δύο φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από άνδρες του αιγυπτιακού στρατού την επομένη της βομβιστικής ενέργειας στη χερσόνησο, που έχει πιαστεί στην αρπάγη του ανταρτοπολέμου των ισλαμιστών και των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων για την καταστολή του.
Ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Τάμερ αλ Ριφάι ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες ότι δύο «πολύ επικίνδυνοι» τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους σε «ανταλλαγή πυρών» με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, σε αγροτική έκταση στην επαρχία του Βόρειου Σινά.
Όπλα, πυρομαχικά και γουόκι-τόκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιτόπου, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Ριφάι είχε κάνει λόγο την Πέμπτη για επίθεση εναντίον τεθωρακισμένου οχήματος του στρατού στην Μπιρ αλ Αμπντ, πόλη στην ίδια επαρχία. Είχε σημειώσει πως δέκα στρατιωτικοί, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός, «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν». Δεν έκανε καμία διευκρίνιση για τον απολογισμό χθες.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν εδώ και χρόνια να περιορίσουν την εξέγερση στο Σινά, στην οποία συμμετέχει μια ντόπια οργάνωση που έχει ορκιστεί πίεση στο ΙΚ. Ο ανταρτοπόλεμος κλιμακώθηκε μετά την ανατροπή από τον στρατό του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, με αφορμή διαδηλώσεις εναντίον του, το 2013.
Ο στρατός εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2018 ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην περιοχή, καθώς και σε τμήματα της δυτικής ερήμου, μεταξύ της κοιλάδας του Νείλου και των συνόρων με τη Λιβύη.
Από την έναρξή της, έχουν σκοτωθεί πάνω από 800 «τζιχαντιστές» και περίπου 70 στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαλήθευσης των αριθμών που ανακοινώνει ο στρατός από ανεξάρτητες πηγές, ενώ η πρόσβαση στην περιοχή είναι πρακτικά απαγορευμένη στους δημοσιογράφους για χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα