back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Covid-19: Πάνω από 3,44 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο – Ξεπέρασαν τους 243.000 οι θάνατοι

Διαβάστε επίσης

Περισσότερα από 3,44 εκατομμύρια κρούσματα που νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ενώ 243.015 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από την καταγραφή των πρώτων περιπτώσεων στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.
Γερμανία: 74 θάνατοι, 793 κρούσματα
Άλλοι 74 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στη Γερμανία, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει έτσι τα 6.649, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες. Ο ημερήσιος απολογισμός καταγράφει μείωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα: οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν ανέρχονταν σε 94 χθες Σάββατο και σε 193 προχθές Παρασκευή.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα αυξήθηκαν κατά 793 σε 162.496, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός τους είναι επίσης χαμηλότερος από αυτόν της προηγουμένης (945) και υποδιπλάσιος από αυτόν της Παρασκευής (1.639).
Ρωσία: Ημερήσια αύξηση-ρεκόρ στα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές
Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη της ημερήσια αύξηση σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού με 10.633 νέες περιπτώσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 134.686, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των αρχών.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.280 αφού ακόμα 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το κέντρο που συντονίζει την απάντηση της χώρας στην επιδημία.
Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα διαβουλευτεί με ειδικούς αύριο, για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι την 31η Μαΐου
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε θα διαβουλευτεί με ειδικούς σε μία συνάντηση που θα γίνει αύριο, για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι την 31η Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι NHK.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης, περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει μολύνει 15.589 ανθρώπους και έχει προκαλέσει 530 θανάτους στην Ιαπωνία.
Ιράν: 47 νέοι θάνατοι κατά το τελευταίο 24ωρο – Στους 6.203 ο συνολικός αριθμός των θανάτων
Ο αριθμός των θανάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Ιράν αυξήθηκε κατά 47 το τελευταίο 24ωρο, στους 6.203, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Ζαχανπούρ.
Το Ιράν, είναι μία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί σκληρότερα από τον κορονοϊό, με καταγραφή 97.424 περιστατικών, σύμφωνα με τον ίδιο.
Αίγυπτος: Στις 7 Ιουνίου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία για τις εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου – Το μέτρο αφορά και τα παροικιακά σχολεία Καΐρου και Αλεξανδρείας
Στη διαδικασία της κανονικότητας επανέρχονται τα σχολεία από τις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου. Νέο έγγραφο που έχει ήδη φτάσει και στα ελληνικά παροικιακά σχολεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, που ακολουθούν από κοινού τα εκπαιδευτικά προγράμματα και της Ελλάδας αλλά και της Αιγύπτου, ενημερώνει την απόφαση των αρμόδιων αιγυπτιακών Αρχώννα ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου η διαδικασία των εξετάσεων των μαθητών της Γ΄ Λυκείου για τις εξετάσεις στην αραβική γλώσσα.
Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από ό,τι ισχύει και τα προηγούμενα χρόνια, ότι έπειτα από λίγες ημέρες από αυτή την ημερομηνία, θα μπορέσουν και τα σχολεία τόσο της Αμπετείου Σχολής Καΐρου όσο και του Αβερωφείου Αλεξανδρείας να πραγματοποιήσουν και τις προβλεπόμενες εξετάσεις τόσο για την επάρκεια στην αραβική γλώσσα όσο και την εισαγωγή των μαθητών τους στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, και φυσικά εκτός απροόπτου, η επιλογή των Αιγυπτιωτών μαθητών στα αιγυπτιακά ΑΕΙ θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Αναφορικά με όλες τις υπόλοιπες τάξεις η σχολική χρονιά έχει ολοκληρωθεί.
Ινδονησία: 349 νέα περιστατικά μόλυνσης και 14 νέοι θάνατοι
Η Ινδονησία έχει αναφέρει 349 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα να αυξάνεται σε 11.192, όπως δήλωσε σήμερα, ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Αχμάντ Γιουριάντο.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε 14 νέους θανάτους από τον κορονοϊό, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 845.
Περισσότεροι από 83.000 άνθρωποι έχουν κάνει το διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό, πρόσθεσε ο Γιουριάντο.
Η Αυστραλία αντιμέτωπη με εστίες της επιδημίας καθώς περιοχές της χώρας χαλαρώνουν τους περιορισμούς
Η πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη αύξηση στα νέα κρούσματα εδώ και εβδομάδες ενώ η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα εστία σε γηροκομείο, την ώρα που κάποιες περιοχές της χώρας αρχίζουν να χαλαρώνουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Σήμερα στη Βικτόρια καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας, με τα έξι από αυτά να σχετίζονται με μια εστία μόλυνσης σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος στη Μελβούρνη. Στη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, δύο στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Newmarch στο Σίδνεϊ, όπου πάνω από 60 άνθρωποι έχει διαγνωστεί πως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 14 έχουν πεθάνει.
Η Αυστραλία και η γειτονική Νέα Ζηλανδία, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και έχουν επιβάλει lockdown και άλλους αυστηρούς περιορισμούς, επαινούνται διότι έχουν ανακόψει την εξάπλωση της COVID-19, όμως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει αναμένεται να βυθίσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.
Η ως τώρα επιτυχημένη πορεία της Αυστραλίας στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό έχει οδηγήσει κάποιες πολιτείες και εδάφη να επιτρέψουν περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες και δημόσιες συναθροίσεις νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.
Πολλά εθνικά πάρκα άνοιξαν ξανά στην πολιτεία Κουίνσλαντ και επετράπη στον κόσμο να κάνει πικνίκ. Στη Νέα Νότια Ουαλία επιτρέπεται η επίσκεψη σε σπίτια φίλων ή γειτόνων, όχι όμως κατά ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων, ενώ από το επόμενο Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες, οι μεσίτες θα μπορούν να παρουσιάζουν και πάλι ακίνητα σε πελάτες.
Η χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, είναι σταδιακή και έχει διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία.
Έως αργά χθες η Αυστραλία είχε 6.783 επιβεβαιωμένα κρούσματα και θρηνούσε 94 θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές. Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε δύο νέα κρούσματα σήμερα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 1.136, ενώ 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που την Παρασκευή θα συζητήσει τη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ελπίζει ότι η εφαρμογή ιχνηλάτησης του κορονοϊού, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και η χρήση της είναι προαιρετική, θα συμβάλλει στην καλύτερη λήψη αποφάσεων.
Έως χθες, 4 εκατ. Αυστραλοί είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή COVIDSafe, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 16% του πληθυσμού των 25 εκατ. ανθρώπων της χώρας, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της κυβέρνησης (40%).
520 κρούσματα συνολικά στα Παλαιστινιακά Εδάφη 
Τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν στην Παλαιστίνη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 520.
Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε η Μάι αλ Κάιλα.
Κατά την ίδια, έχουν αναρρώσει 103 ασθενείς: 44 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 12 στη Λωρίδα της Γάζας και 47 στη Δυτική Όχθη.
Η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι 400 Παλαιστίνιοι θα επαναπατριστούν μέσω των συνόρων με την Ιορδανία, όπου οι αρχές θα τους υποβάλλουν σε διαγνωστικά τεστ. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εξετάσεις έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα τους ζητηθεί να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Κάιλα, έχουν γίνει 33.800 διαγνωστικά τεστ.
Περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε καραντίνα σε διάφορες περιοχές των κατεχόμενων εδαφών, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Παλαιστινιακής Αρχής.
Υεμένη: Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα 
Η Υεμένη κατέγραψε τρία νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, δύο στο Άντεν και ένα στην επαρχία Τάιζ, έγινε σήμερα γνωστό από την επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό, που ανέβασε τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην εμπόλεμη χώρα στα 10 με 2 θανάτους.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκφράζει φόβους ότι ο νέος κορονοϊός διασπείρεται απαρατήρητος μεταξύ του υποσιτισμένου πληθυσμού, σε μια χώρα με ανεπαρκείς δυνατότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.
Ο ιός έχει εντοπιστεί σε τρεις επαρχίες στην Υεμένη.
Το νέο κρούσμα στο Τάιζ συνδέεται με το πρώτο κρούσμα στη νοτιοδυτική επαρχία, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, επισημαίνουν οι αρχές σε μήνυμά τους στο Twitter.
Ο κυβερνήτης της Τάιζ ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορα της επαρχίας για δύο εβδομάδες, με εξαίρεση την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά του ιού.
Η Υεμένη κατέγραψε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην επαρχία Χαντραμούτ, στο νότιο τμήμα, τη 10η Απριλίου. Την Τετάρτη, ανακοίνωσε πέντε κρούσματα στο Άντεν και δύο θανάτους.
Το Ιράν ανοίγει από αύριο τα τεμένη σε περιοχές χαμηλού κινδύνου
Τα τεμένη στο Ιράν, που είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα ανοίξουν και πάλι από αύριο, Δευτέρα, στο 30% των κομητειών της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
«Αποφασίσαμε σήμερα να ανοίξουμε τα τεμένη σε 132 κομητείες χαμηλού κινδύνου (σε ό,τι αφορά την Covid-19) από αύριο, και να ξεκινήσουν και πάλι οι προσευχές της Παρασκευής, με απόλυτο σεβασμό στα πρωτόκολλα για την υγεία», δήλωσε ο Ροχανί σε συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν έχει συνολικά 434 κομητείες.
Μαλαισία: 122 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά, στους 105 ο συνολικός αριθμός των θανάτων
Η Μαλαισία ανέφερε σήμερα 122 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από το νέο κορονοϊό, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 6.298.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης, δύο νέους θανάτους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 105.
Ξεπέρασαν τα 9.000 τα κρούσματα στις Φιλιππίνες – Η Νότια Κορέα προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών από τις 6 Μαΐου
Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στις Φιλιππίνες αυξήθηκε στα 9.223 αφού το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 295 νέες περιπτώσεις.
Το υπουργείο κατέγραψε επίσης τέσσερις νέους θανάτους, με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει τους 607. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 90 άνθρωποι ανάρρωσαν, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που ιάθηκαν να ανέρχεται σε 1.214.
Η χώρα απαγόρευσε επίσης τις εισερχόμενες επιβατικές πτήσεις από σήμερα το πρωί και για μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού και να αποσυμφορηθούν οι εγκαταστάσεις καραντίνας που φιλοξενούν χιλιάδες Φιλιππινέζους που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Περίπου 20.000 επαναπατρισθέντες Φιλιππινέζοι βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα στην πρωτεύουσα της χώρας, σύμφωνα με την ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε σήμερα 657 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τον συνολικό τους αριθμό στην πόλη-κράτος να φθάνει τα 18.205. Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούν αλλοδαπούς εργάτες που διαμένουν σε κοιτώνες, σύμφωνα με το υπουργείο.
ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η Νότια Κορέα θα χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στις 6 Μαΐου, επιτρέποντας τη σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καθώς η χώρα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε-κιουν.
Η κυβέρνηση «θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις να ανοίξουν σε φάσεις μονάδες που έως τώρα ήταν κλειστές και να επιτρέψει τις συναθροίσεις και τις εκδηλώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι οδηγίες απολύμανσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνεδρίαση κυβερνητικών αξιωματούχων που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Παναμάς: 197 θάνατοι, 7.090 κρούσματα
Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 370 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει έτσι τους 7.090 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής — εξ αυτών, έχουν υποκύψει στην COVID-19 οι 197 —, αποδίδοντας πάντως εν μέρει την αύξηση στη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων.
Ο Λουίς Σούκρε, υφυπουργός Υγείας του Παναμά, σημείωσε πως περίπου το ένα τέταρτο των διαγνωστικών εξετάσεων που έγιναν είχε θετικό αποτέλεσμα στη χώρα, που θεωρείται ένα από τα πλέον πολυάσχολα διαμετακομιστικά κέντρα στη Νότια Αμερική.
«Αυτό μας λέει πως δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους που είχαμε θέσει σε αυτή τη φάση», τόνισε ο υφυπουργός σε δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των αυστηρών μέτρων που εφαρμόζει.
Κίνα: 2 νέα κρούσματα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο της αναφέρθηκαν δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα.
Το ένα από τα δύο κρούσματα ήταν «εισαγόμενο», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί, ενώ το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε στην επαρχία Σανσί.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, ενώ δεν εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα χθες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Συνολικά 28 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια, ενώ οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκαν κατά 3 στους 34.
Ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 ανερχόταν σε 82.877 και ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 σε 4.633, στην Κίνα, πάντα σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των υγειονομικών αρχών της ασιατικής χώρας.
308 θάνατοι, 1.128 κρούσματα σε ένα 24ωρο στον Ισημερινό
Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον Ισημερινό αυξήθηκε κατά 308 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στους 1.371, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.128 νέα κρούσματα μόλυνσης που ανέβασαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 27.464 στη χώρα των Άνδεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας χθες Σάββατο.
Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών του Ισημερινού Μαρία Πάουλα Ρόμο, ως χθες είχαν γίνει 73.929 διαγνωστικά τεστ. Η Ρόμο διευκρίνισε ότι 2.132 ασθενείς έχουν ιαθεί.
Η πανδημία έχει εξαπλωθεί πολύ στις έξι από τις εικοσιτέσσερις επαρχίες του Ισημερινού, πάντως αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα είναι η Γουάγιας, όπου καταμετρώνται το 62% των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί σε εθνικό επίπεδο και 665 θάνατοι, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Γουαγιακίλ, έζησαν δραματικές καταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα νοσοκομεία υπέστησαν κορεσμό και πτώματα αφέθηκαν σε σπίτια και δρόμους για ημέρες κι εβδομάδες.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στον Ισημερινό ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένος. Οι αρχές αναγνωρίζουν πως τουλάχιστον άλλοι 1.357 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν σε αυτή, αλλά δεν έγιναν εξετάσεις ώστε να μπορέσουν να εξακριβωθούν τα αίτιά τους.
89 θάνατοι, 1.349 κρούσματα σε 24 ώρες στο Μεξικό, τα θύματα της πανδημίας ξεπέρασαν το όριο των 2.000
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 89 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται έτσι σε 2.061 στη χώρα. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.349 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 22.088.
Ο επικεφαλής της μεξικανικής υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή Ρικάρδο Σέφιλντ ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter ότι έχει μολυνθεί. Έγινε έτσι ο δεύτερος υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός που είναι γνωστό ότι προσβλήθηκε.
Βραζιλία: 421 θάνατοι, 4.970 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το τελευταίο 24ωρο άλλοι 421 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 6.750. Η αύξηση των θανάτων ήταν 6,7% ποσοστιαία.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλα 4.970 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 95.559. Τα νέα κρούσματα σημείωσαν αύξηση 5,4% από την προηγουμένη.
Βρετανία: Οι επιβάτες των Eurostars θα πρέπει να φοράνε μάσκες
Οι επιβάτες των Eurostar θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε μάσκες από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.
«Από την 4η Μαΐου, οι επιβάτες θα πρέπει να φοράνε μάσκες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και μέσα στα τρένα μας, όπως έχουν ζητήσει οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου» επισημαίνει η εταιρεία στον ιστότοπό της.
Τα τρένα Eurostar συνεχίζουν να διασχίζουν τη Μάγχη, όμως σε πολύ μικρότερη συχνότητα λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων, της ενίσχυσης των ελέγχων και της μικρότερης ζήτησης εκ μέρους του επιβατικού κοινού.
Στους επιβάτες που δεν θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση στους συρμούς ή να επιβληθούν πρόστιμα εκ μέρους των γαλλικών ή βελγικών αρχών.
Τα καταστήματα εστίασης στα τρένα και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς δεν θα λειτουργούν, διευκρινίζει η εταιρεία.
Τα πρωτοβάθμια σχολεία στη Βρετανία θα ανοίξουν ξανά, πιθανόν την 1η Ιουνίου
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να επιτρέψει να ανοίξουν ξανά τα πρωτοβάθμια σχολεία στην Αγγλία και στην Ουαλία, πιθανόν από την 1η Ιουνίου, με βάση το σχέδιο που συζητά με τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.
Ο Τζόνσον, ο οποίος άρχισε τις τελευταίες ημέρες να ασκεί ξανά τα καθήκοντά του, αφού αποθεραπεύτηκε μετά τη μόλυνσή του από τον κορονοϊό, πρόκειται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν στο ΗΒ για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας σε διάγγελμά του προς το έθνος την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας The Sunday Times, η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς εντός της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας την επανέναρξη της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας στους πολίτες να βγαίνουν έξω, αλλά προτρέποντας τους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στόχος του Τζόνσον είναι να καταρτιστεί σχέδιο για την άρση του lockdown και την επανέναρξη της δραστηριότητας στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χωρίς να προκληθεί δεύτερο κύμα ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.
Αυστρία-δημοσκόπηση: Τον καλύτερο βαθμό μετά την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας παίρνει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς παίρνει τον δεύτερο καλύτερο βαθμό, μετά την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαπιστώνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και στη Νέα Ζηλανδία.
Στη δημοσκόπηση αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ÖRF), οι ερωτηθέντες σε Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Νέα Ζηλανδία αξιολόγησαν μόνον τη δική τους κυβέρνηση.
Πιο ικανοποιημένοι δήλωσαν οι πολίτες στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστρία και στη Γερμανία.
Σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Αρντέρν βαθμολογήθηκε με βαθμό 7,8, ο αυστριακός καγκελάριος Κουρτς με 6,8 και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ με 6,0.
Στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, οι κυβερνήσεις δέχτηκαν πολύ περισσότερες επικρίσεις για τα μέτρα: οι Ιταλοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έδωσαν έτσι τους χειρότερους βαθμούς στις πολιτικές ηγεσίες τους.
Χειρότερα απ’ όλους βαθμολογείται στην δημοσκόπηση αυτή από τους πολίτες της χώρας του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (με μόλις 4,1) ενώ λίγο καλύτερα αξιολογήθηκαν ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν (5,2), ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε (5,5) και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον (5,6).
Γαλλία-δημοσκόπηση: Μόλις το 20% των Γάλλων θεωρεί ότι η Μαρίν Λεπέν θα χειριζόταν καλύτερα την κρίση από τον Εμανουέλ Μακρόν 
Μόλις το ένα πέμπτο των πολιτών της Γαλλίας θεωρεί ότι η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός της άκρας δεξιάς, θα χειριζόταν καλύτερα από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
Η κυβέρνηση του Μακρόν δέχεται σωρεία επικρίσεων, για τα αντιφατικά μηνύματά της, ιδίως για το πότε και πού πρέπει οι πολίτες να φορούν προστατευτικές μάσκες, διότι δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας προτού ξεσπάσει η κρίση, αλλά και επειδή γίνονται πολύ λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις από ό,τι στη γειτονική Γερμανία.
Ειδικά η Μαρίν Λεπέν κατηγορεί ασταμάτητα την κυβέρνηση, ερίζοντας ότι οι υπουργοί του Μακρόν ψεύδονται «για τα πάντα».
Ωστόσο η επικεφαλής της άκρας δεξιάς δεν καταφέρνει να πείσει την πλειοψηφία των Γάλλων πως θα πήγαινε καλύτερα από τον σημερινό πρόεδρο. Το 41% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπησης πιστεύει αντιθέτως ότι θα τα πήγαινε χειρότερα. Το 39% θεωρεί ότι δεν θα τα πήγαινε ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του IFOP.
Για τους περισσότερους Γάλλους, δεν υπάρχει κανένα δημόσιο πρόσωπο ανάμεσα σε αυτά για τα οποία τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που θεωρούν πως θα χειριζόταν καλύτερα την κρίση. Ένα 35% εκτιμά πως ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα τα πήγαινε καλύτερα, ένα 15% θεωρεί ότι ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα είχε καλύτερες επιδόσεις, ενώ μόλις το 8% κρίνει πως ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα τα κατάφερνε καλύτερα.
Μολαταύτα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Μακρόν παραμένει χαμηλή. Μόνο το 39% του δείγματος απάντησε πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου και πιστεύει πως θα χειριστεί την κρίση αποτελεσματικά, ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με αυτό που καταγραφόταν πριν από μία εβδομάδα, αλλά θεαματικά μειωμένο σε σύγκριση με εκείνο που καταγραφόταν τον Μάρτιο (55%).
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αφού ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε το σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών οι οποίοι επιβάλλονται στη Γαλλία από την 17η Μαρτίου, αρχής γενομένης την 11η Μαΐου.
Η έρευνα του ινστιτούτου IFOP για τη JDD διενεργήθηκε την 29η και την 30ή Απριλίου με τη μέθοδο της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.019 προσώπων 18 ετών και άνω που επελέγη με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα