back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράκ: Τουλάχιστον 10 μαχητές σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις του ΙΚ

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον δέκα μέλη συμμαχίας παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε επαρχία βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, που υπέστησαν τις πιο βαριές απώλειες των τελευταίων μηνών.

«Έξι μαχητές σκοτώθηκαν αρχικά από πυρά τρομοκρατών του ΙΚ εναντίον σημείου ελέγχου της Χασντ ας Σάαμπι» (της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, ή ΜΛΚ) στην επαρχία Σαλαχουντίν, που γειτονεύει με τη Βαγδάτη, ανέφερε η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση.
Κατόπιν, «όταν έφθασαν ενισχύσεις, βόμβα στοχοθέτησε την οχηματοπομπή τους» με αποτέλεσμα «να σκοτωθούν τρεις μαχητές» των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης, που έχουν ενταχθεί στις τακτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Ένα δέκατο μέλος των ΜΛΚ σκοτώθηκε όταν διαπράχθηκε άλλη επίθεση του ΙΚ στην ίδια επαρχία, που απέχει λιγότερα από 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Μαχητικά F-16 στάλθηκαν στην περιοχή για να «αναζητήσουν τους τζιχαντιστές», ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας της Σαλαχουντίν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένα στέλεχος των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 12. Η συμμαχία διαβεβαίωσε πως οι μαχητές της σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλά μέλη του ΙΚ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.
Ο εντολοδόχος ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των μελών των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης που έχασαν τη ζωή τους. «Το αίμα τους δεν χύθηκε μάταια. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες ωσότου να καθαρίσει ο τόπος μας από αυτό το άγος», τόνισε μέσω Twitter, αναφερόμενος στο ΙΚ.
Οι χθεσινές ήταν οι πιο πολύνεκρες ενέργειες των τζιχαντιστών εδώ και μήνες.
Το ΙΚ πολλαπλασιάζει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις και τις δολοφονίες που διαπράττει.
Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση βομβιστή-καμικάζι που τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους μπροστά στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών στην πόλη Κιρκούκ.
«Εδώ και περίπου έναν μήνα, οι ενέργειες του ΙΚ γίνονται ολοένα πιο παράτολμες», καθώς «τζιχαντιστές επιτίθενται απευθείας στα ιρακινά στρατεύματα, ενίοτε μέρα μεσημέρι», σημείωσε ο Σαμ Χέλερ, ειδικός στη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Οι επιθέσεις χθες Σάββατο μοιάζουν να ήταν «συντονισμένες μεταξύ διαφορετικών πυρήνων του ΙΚ» και «ενδέχεται να σηματοδοτούν κλιμάκωση» της δράσης των τζιχαντιστών, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το 2014, το ΙΚ είχε καταλάβει προελαύνοντας αστραπιαία το ένα τρίτο του Ιράκ. Για να αντιμετωπιστεί, σχηματίστηκαν δύο μέτωπα. Το ένα ήταν ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ. Το άλλο ήταν οι ΜΛΚ, που αποτελούνται στην πλειονότητά τους από φιλοϊρανούς σιίτες παραστρατιωτικούς.
Το Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη του επί του ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2017, αφού ανέκτησε πρακτικά όλα τα εδάφη που κατείχαν οι σουνίτες εξτρεμιστές.
Σήμερα, οι Αμερικανοί θεωρούν τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτούς από το ΙΚ.
Το σύνολο των ξένων εκπαιδευτών που είχε αναπτύξει ο διεθνής συνασπισμός πλέον αποσύρθηκε από το Ιράκ, εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.
Ο συνασπισμός περιορίζεται πλέον σε αεροπορικές επιχειρήσεις — επιτήρηση ή πλήγματα — σε υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα