back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χαλάρωση μέτρων: Αυτά είναι τα καταστήματα που ανοίγουν σήμερα

Διαβάστε επίσης

Σε κανονική ροή μπαίνει εκ νέου από σήμερα το λιανεμπόριο μετά από 6 εβδομάδες αναγκαστικού λουκέτου. Από σήμερα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, επανέρχονται στην εργασία τους λόγω του ότι ανοίγουν τα καταστήματα συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%).

Από σήμερα ανοικτά για το κοινό θα είναι:
· Βιβλιοπωλεία
· Οπτικά
· Αθλητικός εξοπλισμός
· Πώλησης φυτών
· Αγορές καταναλωτών
· Απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών
· Κομμωτήρια
· Κουρεία
· Κέντρα αισθητικής
· ΚΤΕΟ
Διευκρινίζεται πως για τις άνωθεν κατηγορίες καταστημάτων εφόσον διαθέτουν συγκεκριμένο ΚΑΔ πώλησης εμπορευμάτων δεν επιτρέπεται η πώληση αγαθών που δεν περιγράφεται στις δραστηριότητες της επιχειρήσεις. Πχ. Αν μια επιχείρηση διαθέτει ΚΑΔ βιβλιοπωλείου αλλά ταυτόχρονα εμπορεύεται και ηλεκτρονικά είδη, για την τρέχουσα εβδομάδα δεν επιτρέπεται η πώληση των ειδών αυτών και αυτό για να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτο ανταγωνισμού στην αγορά.
Σε ότι αφορά κέντρα αισθητικής δεν επιτρέπονται υπηρεσίες που αφορούν σε μασάζ, οι ατομικές προπονήσεις φυσικής κατάστασης, πιλάτες, γιόγκα και συναφή προγράμματα δεν επιτρέπονται. Η επίσκεψη σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής γίνεται αυστηρά και μόνο κατόπιν ραντεβού.
Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Νέο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα
H έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα
Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.
Λαϊκές αγορές
Συνεχίζουν να λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας και μειωμένους πάγκους με τη διαφορά ότι από σήμερα δίνεται η δυνατότητα, στους παραγωγούς υπό προϋποθέσεις, να πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές άλλης περιφέρειας από αυτήν στην οποία γίνεται η παραγωγή .
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα.
Οι φορείς λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες κάθε φορά πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις υπαίθριες αγορές ευθύνης τους.
Απαγορεύεται έως και την Κυριακή ‪10 Μαΐου 2020 η πώληση στις υπαίθριες αγορές των βιομηχανικών ειδών, εκτός των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.
Σούπερ μάρκετ
Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, παραδείγματος χάρη σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία κλπ., παραμένει έως και τις 9 Μαΐου από Δευτέρα έως Παρασκευή 7 το πρωί ως 9 το βράδυ και τα Σάββατα από 7 το πρωί ως 8 το βράδυ. Παραμένουν σε ισχύ αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, όπως αυτές έχουν εκδοθεί για τις τουριστικές περιοχές, ως προς την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων η απόσταση ορίζεται στο ενάμισι μέτρο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός πελάτη ανά 15 τ.μ.
Πρόστιμα
Το διοικητικό πρόστιμο ξεκινάει από τα 150 ευρώ και φτάνει μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.
Τα επόμενα στάδια
11 Μαΐου
Στο δεύτερο στάδιο επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.
18 Μαΐου
Στο τρίτο στάδιο, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.
1η Ιουνίου
Στο τέταρτο στάδιο, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι
Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.
Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.
Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις
Χριστιάνα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα