back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

#SupportArtWorkers: Κίνημα αλληλεγγύης στους καλλιτέχνες

Διαβάστε επίσης

Σε κινητοποίηση καλούν τα Σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες την Πέμπτη 7 Μαΐου

Καλλιτεχνικές δράσεις κάθε είδους κατακλύζουν το διαδίκτυο από την πρώτη ημέρα καραντίνας με την πρόθεση να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις κοινωνίες, σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό, των οποίων η εργασία ανεστάλη, άφησαν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών εκτός επιδόματος, ενώ ο χρόνος επιστροφής τους στην εργασία είναι άγνωστος.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος κινητοποιήθηκε άμεσα μέσω διαδικτύου και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατυπώθηκαν αιτήματα τους που καλούσαν την Πολιτεία να παρέμβει. Καθώς το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων δεν επιτρέπει ακόμα τη λειτουργία θεάτρων ή την πραγματοποίηση συναυλιών μεταξύ πολλών άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, η αβεβαιότητα για το πότε χιλιάδες καλλιτέχνες θα μπορέσουν να εργαστούν ξανά, εντείνεται.

Οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες καλλιτεχνών στο διαδίκτυο και υποστήριξη που βρήκαν από μεγάλη μερίδα χρηστών των κοινωνικών δικτύων, οδήγησαν στη δημιουργία και στη γρήγορη διάδοση του μηνύματος #SupportArtWorkers με την αντίστοιχη εικόνα προφίλ που «ανέβασαν» καλλιτέχνες-χρήστες των κοινωνικών δικτύων, καθώς και στη συμμετοχή χιλιάδων καλλιτεχνών στην ομάδα με το ίδιο όνομα.

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης τα οποία συνυπογράφουν κοινό κείμενο διεκδικήσεων και καλούν σε μια πρώτη κινητοποίηση τα μέλη τους αλλά και όποιον άλλον επιθυμεί.

Η πρωτοβουλία καλλιτεχνών στα κοινωνικά δίκτυα, Support Art Workers – Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες, δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Έπειτα από τη συγκινητική διάδοση του κεντρικού μας μηνύματος #SupportArtWorkers σε κάθε γωνιά του διαδικτύου, δηλώνουμε αρχικά την αντίδρασή μας στην απαξίωση των εργαζομένων του Πολιτισμού και στην απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για τους χιλιάδες ανθρώπων που απασχολούνται και προσφέρουν στον χώρο αυτό και προχωράμε άμεσα στην ανακοίνωση των αιτημάτων μας.

Αφού καταγράψαμε όλα τα αιτήματα και τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν εντός της Πρωτοβουλίας των Εργαζομένων στις Τέχνες, κατόπιν νομικής επεξεργασίας, προσπαθήσαμε να τα οργανώσουμε. Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώθηκε ότι τα αιτήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Πρώτον, σε αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, δίχως καμία αναβολή, ακριβώς λόγω της παντελούς απουσίας κυβερνητικού σχεδίου. Αυτά δηλαδή που κρίνονται ως επιτακτική ανάγκη, καθώς αν δεν δοθεί λύση τώρα, μακροπρόθεσμα ο χώρος της Τέχνης και οι εργαζόμενοί του θα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Δεύτερον, στα αιτήματα που αφορούν τη ριζική αναμόρφωση όλης της παθογένειας δεκαετιών στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενούς του.

Δεδομένων όμως του τρόπου δημιουργίας και λειτουργίας αυτής της Πρωτοβουλίας, η οποία δεν αποτελεί θεσμικό όργανο, αποφασίσαμε, προς το παρόν, να διατυπώσουμε μόνο τα ΑΙΤΉΜΑΤΑ ΆΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗΣ αυτής της κρίσης, η οποία προβλέπεται, εκτός των άλλων εργασιακών κλάδων, να πλήξει βαριά και εκείνους των Τεχνών για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. …..

…… Τέλος, επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι η παρούσα Πρωτοβουλία αποτελεί μια αυθόρμητη, συσπειρωτική -ανεξάρτητη από κομματικές παρατάξεις- αντίδραση στην απαξίωση του Πολιτισμού. Όσα διατυπώνονται παρακάτω, έχουν έρεισμα αποκλειστικά και μόνο στα αιτήματα και τις ανησυχίες της διαδικτυακής ομάδας “Support Art Workers – Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες”. Υπενθυμίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει τα υπάρχοντα Σωματεία που είναι σε διάλογο με τους φορείς».

Διαβάζουμε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ:

Σωματεία εργαζομένων της Τέχνης και του πολιτισμού σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Μαΐου στη Βουλή, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να γίνει η διαμαρτυρία με ασφάλεια και συμμετοχή.

Η ανακοίνωση:

Κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών και των σωματείων συνθετών στιχουργών ΣΩΜΣΕ και ΜΕΤΡΟΝ, προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών-δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού.

Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού , που επέβαλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις , για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας .

Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!

Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, τα σωματεία μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. Είναι θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν, γράφτηκαν και έδρασαν μέσα από τα σωματεία τους, γιατί ο καθένας μόνος του, είναι ανίσχυρος.

Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ενώσαμε τις φωνές μας με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους.

Πρωτοστατήσαμε συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα του Γενάρη, Φλεβάρη από μεγάλες παραγωγές.

Όλες αυτές οι κινήσεις και η δυναμική που δημιουργήθηκε άσκησε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν.

Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι , τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε, πότε θα έχουμε και πάλι εισόδημα.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργαζόμαστε εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην «κανονική» λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021.

Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε.

Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία μας επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων μας, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας.

Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία , οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

– Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

– Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

– Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

– Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

– Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

– Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δε σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα