back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επίδομα 800 ευρώ: Οι ημερομηνίες καταβολής – Ξεκινούν οι αιτήσεις για ειδικές κατηγορίες

Διαβάστε επίσης

Έως τις 19 του μηνός θα καταβληθεί η ενίσχυση των 800 ευρώ σε όλες τις νέες και τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικότερα:

Εργοδότες: 7-10 Μαΐου διορθώσεις και συμπληρωματικές δηλώσεις

Έως τις 15 Ιουνίου η δήλωση των αδειών ειδικού σκοπού για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο

– Εργαζόμενοι (νέες κατηγορίες):υποβολή αιτήσεων από 8 έως 12 Μαΐου

Πληρωμές 14 και 15 Μαΐου

-Εργαζόμενοι (ειδικές κατηγορίες): υποβολή αιτήσεων από 11 έως 17 Μαΐου

Πληρωμές: 13-14 και 18-19 Μαΐου

Οι κατηγορίες

Από σήμερα και έως τις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία καταβολή της ειδικής αποζημίωσης σε μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά την πρώτη φάση των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Ακριβέστερα, η πληρωμή αφορά όσους υπέβαλλαν αίτηση την περίοδο 21 – 30 Απριλίου.

Την Πέμπτη 7 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για όσους μισθωτούς δεν είχε προβλεφθεί κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας, ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα. Πρόκειται για όσους βρίσκονται υπό καθεστώς επίσχεσης εργασίας, για δανειζόμενους εργαζόμενους, αλλά και εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχείρηση σε καθεστώς μεταβίβασης.

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι καλλιτέχνες, οι οικοδόμοι και κάποιοι μισθωτοί από εκείνους που απασχολούνται σε επισιτισμό και σε τουρισμό. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 17 Μαΐου. Αντίστοιχα, η διαδικασία πληρωμών γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων, που θα ενταχθούν στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Μαΐου και στις 18-19 Μαΐου.

Στους δικαιούχους αυτής της επιδότησης εντάσσονται οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

Μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

Οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς.

Ξεναγοί που είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένους στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.

Εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

Εργαζόμενοι στην ΔΕΘ – HELEXPOΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/Ε1/2020 μέχρι και 30/4/2020

Επίσης, αίτηση υποβάλλουν εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ, την περίοδο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2019.

Αυτοί είναι:

Λατόμοι, ασβεστοποιοί

Σμυριδορύκτες

Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες

Καπνεργάτες

Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί

Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου

Ηθοποιοί

Υποδηματεργάτες

Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

Ελεγκτές κινηματογράφου –θεάτρου

Ταμίες κινηματογράφου –θεάτρου

Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης

Ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου

Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων

Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου

Χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι έλαβαν επίδομα ανεργίας από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Απριλίου 2020.

– Οι «ειδικές κατηγορίες» εργαζομένων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το ποσό των 800 ευρώ ως επιδότηση, στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Την ίδια στιγμή όμως, ξεχωριστή αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική εφαρμογή στο σύστημα Εργάνη, οι εργοδότες τους 7-10 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση την περίοδο 8-12 Μαΐου. Οι πληρωμές των 800 ευρώ σε αυτή την κατηγορία εργαζόμενων έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο 14-15 Μαΐου.

Στην εγκύκλιο που είχε εκδώσει προ ημερών το υπουργείο Εργασίας, προστέθηκε καινούργια, η οποία εντάσσει στη συγκεκριμένη διαδικασία και όσους συμβασιούχους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις τους την περίοδο 1-20 Μαρτίου. Επίσης, εντάσσονται στην αποζημίωση των 800 ευρώ και όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερους του ενός εργοδότες και ο ένας εξ αυτών δεν τους έχει θέσει σε αναστολή σύμβασης. Αρκεί όμως την περίοδο 15 Μαρτίου – 20 Απριλίου η εβδομαδιαία απασχόληση να μην ξεπέρασε το 30% των συνολικών ωρών εργασίας. Όπως είναι γνωστό από προηγούμενη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

Όπου υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη, και του οποίου η σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή.

Όπου υφίσταται μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση/ εργοδότη (αρχική) σε άλλη επιχείρηση/ εργοδότη (νέα), ο εργαζόμενος ο οποίος ανήκει στο μεταφερόμενο προσωπικό και του οποίου η σύμβαση εργασίας με την νέα επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή.

Όπου υφίσταται γνήσιος δανεισμός εργαζόμενου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο εργαζόμενος που απασχολείται στο δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στον εργοδότη αυτό έχει τεθεί σε αναστολή.

Όπου ο εργαζόμενος απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.

Όπου ο εργαζόμενος απασχολήθηκε στο παρελθόν και δεν απασχολείται πλέον σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλο εργοδότη.

Όπου ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας έναντι του εργοδότη του και κατά το χρονικό διάστημα αυτό απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή κατά την χρονική περίοδο αυτή.

Εργοδότες και εργαζόμενοι αυτών των κατηγοριών καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους προσδιορίζοντας την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες που μπορούν να λάβουν το ειδικό επίδομα των 600 ευρώ, μετά την ακύρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης που είχε αρχικά αποφασιστεί, μπορούν μέχρι την Παρασκευή 8 Μαΐου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, επίσης στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

– Επίσης, έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου πρέπει να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον ΟΑΕΔ 25.000 μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 400 ευρώ, οι οποίοι δεν το έχουν πράξει έως τώρα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα