19.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες για την νέα φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού – Σειρά συσκέψεων

Διαβάστε επίσης

Με θετικό πρόσημο στην χθεσινή, ικανοποιητική, συμμόρφωση των πολιτών στους νέους κανόνες που επιτάσσει η σταδιακή άρση των περιορισμών, η κυβέρνηση και η αρμοδια επιτροπή των επιστημονων,  παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στις επόμενες 15 ημέρες. Αυτό θα είναι το πρώτο κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο θα ληφθούν αποφάσεις για την επόμενη φάση άρσης των μέτρων περιορισμού και  το χρόνο που θα πραγματοποιηθούν. Στο  τέλος αυτής της εβδομάδας θα επιχειρηθεί η πρώτη αποτίμηση . Επ’ αυτού αναμένεται να συνεδριάσει το λεγόμενο Μεικτό Παρατηρητήριο ανάμεσα στις υπηρεσίες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της Προστασίας του Πολίτη.
Όπως το κατέστησε σαφές, κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας :”Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για συμπτώματα. Συμπτώματα τα οποία θα μας καθοδηγήσουν στον έγκαιρο εργαστηριακό έλεγχο, στην έγκαιρη διάγνωση, στην ιχνηλάτηση των επαφών, στην απομόνωση, στον περιορισμό, στην αποφυγή της διασποράς του ιού” σημείωσε χαρακτηριστικά .
Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για την πρεμιέρα της σταδιακής άρσης των μέτρων και αυτή την ικανοποίηση μετέφερε εχθές με την επίσκεψη του στην ΠτΔ  κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η προσαρμογή όλων στη “νέα”πραγματικότητα αναμένεται να παγιωθεί τις επόμενες ημέρες, μιας και αποδεικνύεται ότι πολίτες, καταναλωτές , επιχειρήσεις , επαγγελματίες είναι αποφασισμένοι  να  τηρήσουν τα μέτρα των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων στον οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό τομέα και πιθανώς εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν  θα επιταχυνθεί η απελευθέρωση και άλλων πτυχών και τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι συσκέψεις για το σταδιακό άνοιγμα περαιτέρω επαγγελματικών κλάδων το επόμενο διάστημα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων και των αρμόδιων φορέων για την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου  της εστίασης από Ιούνιο.  Ταυτόχρονα η  παροχή ρευστότητας στην οικονομία και ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας  είναι το αντικείμενο  ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με στόχο την τόνωση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις με βάση το πακέτο ύψους 10 δις ευρώ, που έχει εξαγγείλει ήδη το οικονομικό επιτελείο και την διασφάλιση ότι τα χρήματα αυτά θα απορροφηθούν στην πραγματική οικονομία, ως βάση της μελλοντικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες , αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ακόμη μία κρίσιμη διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πακέτο στήριξης ανθρώπων και εργαζομένων στον Πολιτισμό, η εργασία των οποίων έχει πληγεί από την πανδημία και τα έως τώρα προστατευτικά μέτρα δεν τους καλύπτουν. Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να αποφασισθεί τι πρόκειται να γίνει με τις συναυλίες και τις ανοιχτές εκδηλώσεις, οι οποίες στηρίζουν το εισόδημα ηθοποιών, μουσικών και τεχνικών. Στόχος του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά πληροφορίες έχει αποκτήσει από πρώτο χέρι εικόνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες του συγκεκριμένου κλάδου είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν συναυλίες από τον Ιούλιο και μετά.
Μιλώντας σήμερα στο MEGA ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης δήλωσε ότι  στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε. Ο κύριος Παπαθανάσης δήλωσε ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν παραπάνω τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια – χωρίς επιπλέον χρέωση.”Ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος” είπε  χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης, “όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες” και πρόσθεσε ότι  εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.
“Πρωταρχικό ρόλο και αξία έχει η δημόσια υγεία, επομένως θα πρέπει να μετρήσουμε το πρώτο βήμα που έγινε χθες, στη συνέχεια το δεύτερο βήμα που θα ξεκινήσει στις 11 Μαϊου και μετά θα αποφασίσουν οι ειδικοί αν μπορούμε να φέρουμε την εστίαση νωρίτερα” διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης.
Πάντως η αξιολόγηση της «γέφυρας ασφαλείας» θα είναι καθημερινή . Οι έλεγχοι της αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας και των άλλων υπευθύνων οργάνων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων συνεχίζονται όπως και η επιβολή προστίμων . Για παράδειγμα,  από 100 έως 1.500 ευρώ είναι τα πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκα ή δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων που άνοιξαν τις πόρτες τους στους καταναλωτές. Επισταμένοι είναι και οι έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς , τους εργασιακούς χώρους και τις δημόσιες υπηρεσίες
“Αυτή την στιγμή  είμαστε σε μια καλή φάση και η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην Πατρίδα μας, είπε ο καθηγητής Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση και συμπλήρωσε “ έχουμε χαμηλό αριθμό νοσηλευμένων, χαμηλό αριθμό ανθρώπων οι οποίοι είναι στις μονάδες διασωληνωμένοι.
Όλοι ανήκουμε σε μια κοινή προσπάθεια, η οποία προστατεύει μεν περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες, τις ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά αφορά όλους μας, οι οποίοι με σύνεση και αίσθημα ευθύνης πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η φάση είναι πάρα πολύ σημαντική, ιδιαίτερα τις επόμενες δεκαπέντε μέρες” συμπλήρωσε.
Μόλις 6 νέα κρούσματα  του COvid-19 ανακοινώθηκαν χθες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.632. 22,6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη και το 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.  81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Υπήρξαν δυο ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και συνολικά 146. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έως σήμερα τέλος έχουν συνολικά ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.
Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα