back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Ανησυχητική η κατάσταση στις φυλακές της Λατινικής Αμερικής εξαιτίας του υπερπληθυσμού

Διαβάστε επίσης

O υπερπληθυσμός και οι ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στις φυλακές της Λατινικής Αμερικής καθώς και η εξάπλωση του κορονοϊού, τόσο στις φυλακές των λατινοαμερικανικών χωρών όσο και στις ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ, είναι πηγή «μεγάλης ανησυχίας», ανακοίνωσε την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος πιθανής μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε σε εξεγέρσεις και σε δολοφονίες δεκάδων κρατουμένων στη Βενεζουέλα, το Περού και την Κολομβία.
Η OHCHR έκανε έκκληση για την άμεση διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας των περιστατικών αυτών.
«Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα του υπερπληθυσμού», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη περιγράφοντας την τάση αυτή ως «βαθιά ανησυχητική».
«Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα σε όλη την ήπειρο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρο», είπε ο ίδιος.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα πληρότητας των φυλακών είναι έως και 500%, είπε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι, σε χώρες όπως για παράδειγμα το Περού, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί έπειτα από τις νέες προφυλακίσεις εξαιτίας των παραβιάσεων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί ή προφυλακιστεί επειδή παραβίασαν τους ισχύοντες κανονισμούς.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές των ΗΠΑ ο ίδιος απάντησε ότι χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού μέσα στις φυλακές προκαλούν “σοβαρή ανησυχία” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις φυλακές στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.
Αλλά υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί μια μικρή πρόοδος με την αποφυλάκιση κρατουμένων που βρίσκονταν στη φυλακή για λιγότερο σοβαρά αδικήματα.
Υπό κανονικές συνθήκες ο πληθυσμός των φυλακών στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα