back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία περνά στην επόμενη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζουν σήμερα εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και η ηγεσία των 16 ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες της επόμενης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Άνγκελα Μέρκελ και οι συνεργάτες της θα διατυπώσουν τις προτάσεις, την ευθύνη, ωστόσο, για τη λήψη των αποφάσεων και την εφαρμογή τους θα έχουν τα κρατίδια, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ενός εξ αυτών.
Πλαφόν στα νέα κρούσματα
Βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση στην επόμενη φάση είναι ένα πλαφόν κρουσμάτων. Σε περίπτωση που αυτό ξεπεραστεί, θα είναι υποχρεωτική η εκ νέου αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης του Βερολίνου προς τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Οι ηγεσίες των κρατιδίων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι σε επαρχίες ή πόλεις με περισσότερα από 50 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός των τελευταίων επτά ημερών, τα περιοριστικά μέτρα θα αυστηροποιούνται άμεσα.
Σχολεία
Μέχρι στιγμής, σε μεγάλο μέρος της επικράτειας οι μαθητές των τελευταίων τάξεων όλων των βαθμίδων και όσοι προετοιμάζονται για εξετάσεις έχουν αρχίσει εκ νέου τα δια ζώσης μαθήματα. Όλοι οι μαθητές προβλέπεται να επιστρέψουν σταδιακά στα σχολεία έως το κλείσιμο λόγω θερινών διακοπών.
Ωστόσο, τις έντονες αμφιβολίες του για το άνοιγμα των σχολείων και των νηπιαγωγείων εξέφρασε ο Κρίστιαν Ντρόστεν, γερμανός ιολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité και σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.
Παραδέχτηκε ότι σε ανθρώπινο επίπεδο κατανοεί απολύτως την επιθυμία των γονέων, επεσήμανε, ωστόσο, ότι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά από τους ενήλικες βασίζονται, για την ώρα, μόνον σε ενδείξεις και όχι σε αποδείξεις, οι οποίες δεν μπορούν ακόμη να αξιολογηθούν επιστημονικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι η επιστήμη δέχεται μεγάλες πολιτικές πιέσεις να παράξει αριθμούς αναφορικά με τη μεταδοτικότητα των παιδιών, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς.
Πριν από λίγες ημέρες το Charité είχε δημοσιεύσει δική του έρευνα βάσει της οποίας τα παιδιά ενδέχεται να είναι εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες.
Καταστήματα
Από τις 20 Απριλίου λειτουργούν εκ νέου τα καταστήματα έως 800 τετραγωνικά μέτρα. Θα επιτραπεί το άνοιγμα του συνόλου των καταστημάτων, χωρίς περιορισμό στα τετραγωνικά μέτρα, θα ορίζεται, εντούτοις, μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εργαζομένων ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας. Φυσικά, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου παραμένει βασική οδηγία.
Τουρισμός και γαστρονομία
Οι Γερμανοί θα πρέπει να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την άρση του μεγαλύτερου μέρους των περιοριστικών μέτρων. Αντιθέτως, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές στο τμήμα της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας που βρέχει τις γερμανικές ακτές, καθώς και στη Βαυαρία.
Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατιδίων προσανατολίζονται σε ελεγχόμενη επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των επιχειρήσεων catering σε όλη την επικράτεια την περίοδο 9-22 Μαΐου. Τέλη του μηνός αναμένεται η υποδοχή τουριστών.
Νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας
Αναφορικά με τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, αναμένεται να ισχύσει ο εξής κανόνας: “Θα επιτρέπεται κάθε νοσηλευόμενος ή φιλοξενούμενος να δέχεται επισκέψεις από ένα συγκεκριμένο άτομο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 στη δομή”.
Ποδόσφαιρο
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πάρει το πράσινο φως είτε στις 15 είτε στις 21 Μαΐου.
Εκδηλώσεις
Για τις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ, μεγάλης κλίμακας αθλητικές διοργανώσεις και συναυλίες, θα συνεχίσει να ισχύει η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί: θα απαγορεύονται έως την 31η Αυγούστου. H Βαυαρία έχει ήδη ανακοινώσει την ακύρωση του φετινού Oktoberfest, το οποίο επρόκειτο να διοργανωθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.
Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα