back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εκ νέου προκλήσεις της Άγκυρας με επαναφορά των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

«Πρακτική ρουτίνας» χαρακτήρισε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την πρόσφατη παρενόχληση του ελικοπτέρου, που μετέφερε σε νησιά του Αιγαίου τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας που χαρακτήρισε παράνομες και προκλητικές τις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας.
Σε συνέντευξη του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέφερε παράλληλα θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο δίνοντας έμφαση στην κρίση των Ιμίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR, των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησιά, νησίδες, των οποίων η κυριαρχία είναι ασαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων. Δεν συνέβη φέτος κάτι, αλλά κάθε χρόνο υπάρχει μία ένταση. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία ρουτίνα».
Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω επισημαίνοντας ότι «στην ανακοίνωσή μας, τονίσαμε ότι οι πρακτικές μας εκεί είναι πρακτικές ρουτίνας της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς τόνισε από την πλευρά του ότι «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”. Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία τη στρατιωτικοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
«Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι τεράστιο λάθος. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του Δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Η Ελλάδα έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δικαιούται να τα ασκήσει. Δικαιούται να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, αυτό είναι προφανές. Ομως, νομίζω ότι η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση. Θα οδηγήσει σε επιδείνωση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου».
Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα